Yandex Metrica

Savaş tiyatrosu böyle bitti: 300 İHA ve füze ateşlendi, hiçbiri yerini bulmadı

Savaş tiyatrosu böyle bitti: 300 İHA ve füze ateşlendi, hiçbiri yerini bulmadı

2020 yılında ABD üssünü Amerikalıların bilgisi dahilinde vuran İran, İsrail'e yönelik saldırıda da benzer bir strateji izledi. Adeta davul zurna eşliğinde ateşlenen kamikaze İHA ve füzelerin yüzde 99'u havada imha edildi. Saldırılarda sonuca ulaştıklarını ve başarılı olduklarını ileri süren Tahran yönetimi bir kez daha alay konusu haline geldi. 

Dünya

28.04.2024, 21:21

İsrail topraklarına doğru ateşlediği füze ve İHA'ların yüzde 99'u düşürülen İran, saldırı yeteneğiyle yine alay konusu oldu. 

170'ten fazla kamikaze İHA'nın tamamı havada vuruldu. 120'yi aşkın balistik füze ve 30 kadar seyir füzesi de ateşleyen İran, bunların ancak 3 tanesini İsrail doğusundaki çöle ulaştırabildi.

Kimi füzeler havada yön değiştirip Tel Aviv yerine Erbil ile Bağdat'ı hedef aldı.

İran geçtiğimiz yıl reklamını çokça yaptığı hipersonik füze Fettah'ı da kullanmadı. Tahran yönetimi bu füzeyle Tel Aviv'i '400 saniyede vurabileceğini' iddia ediyordu. 

İran'ın İsrail'e saldırılarında bilanço böyle oluştu.

Askerler dronla parçalandı: Cephede tanıdık görüntüler bu kez el değiştirdi Askerler dronla parçalandı: Cephede tanıdık görüntüler bu kez el değiştirdi Haberi Görüntüle

FÜZELERİN GELDİĞİNİ DUYMAYAN KALMADI

1 Nisan 2024 tarihinde İsrail uçakları, İran'ın Suriye başkenti Şam'da bulunan konsolosluk binasına saldırı düzenlemiş ve düşen bombalar İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan 2'si general 7 kişinin ölümüne yol açmıştı. 

O tarihten beri intikam yeminleri ettiği söylenen ve sık sık İsrail'e yönelik tehditler sıralayan İran, 13 Nisan'ı 14 Nisan'a bağlayan gece yarısı harekete geçti. 

Günlerdir ateşlenmesi beklenen kamikaze İHA'lar ve çeşitli tipte füzeler İran'da konuşlu rampaladan, Irak'taki bazı noktalardan ve Yemen'den adeta davul zurna eşliğinde fırlatıldı. 

Kimi zaman bir otomatik tüfekle de vurulabilecek kadar yavaş uçan İran kamikaze dronlarının tamamı Suriye ve Ürdün hava sahası üzerindeyken imha edildi. Bu tip dronlar, Ukrayna topraklarına yönelik saldırılarda Rusya tarafından sıklıkla kullanıldığı için dünya kamuoyunca yakından tanınıyor. 

İran'ın ateşlediği seyir füzesi ve balistik füzeler de hedeflerine ulaşamadan vuruldu. Bu füzelerden sadece 3 tanesi İsrail doğusundaki çöl bölgesinde bulunan Arad ve Dimona ile Nevatim Hava Üssü yakınlarına düştü. 

Almanya'da Filistin hazımsızlığı: Polis, Filistin destekçilerinin çadır kampını boşalttı Almanya'da Filistin hazımsızlığı: Polis, Filistin destekçilerinin çadır kampını boşalttı Haberi Görüntüle

YİNE ALAY KONUSU OLDULAR 

Bebek katili İsrail ordusuna toplamda 300'ü aşkın mühimmatla saldıran İran, beklediği sonuca ulaşmak bir yana, Tel Aviv yönetimi ve medyası nezdinde alay konusu oldu. 

Saldırılara ilişkin bir açıklama yapan İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, İran kaynaklı füze ve İHA'ların yüzde 99'unun etkisiz hale getirildiğini belirtirken, hava savunma operasyonuna 'müttefiklere' ait uçakların da katıldığını hatırlattı. 

İsrail ordusu, İran'a ait füze ve kamikaze İHA'ların savaş uçaklarından fırlatılan hava-hava füzeleriyle vurulduğu anları gösteren kaydı paylaştı. 

İran füzelerini vurma konusunda İsrail'e Ürdün Hava Kuvvetleri'ne bağlı savaş uçakları da yardım etti. 

Hagari, İsrail güneydoğusundaki Nevatim Üssü'ne isabet eden füzenin de ciddi bir hasara yol açmadığını belirtirken, üssün rutin faaliyetlerine devam ettiğini bildirdi. 

İbrahim Karagül yazdı: Artık İran ve İsrail doğrudan hedef... İbrahim Karagül yazdı: Artık İran ve İsrail doğrudan hedef... Haberi Görüntüle

'SİZİN ÜSSE 18 FÜZE DÜŞECEK' 

İran'ın müsamereyi andıran son 'operasyon'u geçtiğimiz yıllarda yine ABD ve İsrail'e yönelik başarısız saldırıları hatırlattı. 

Suriye'deki Sünni Müslümanlara yönelik katliamlarıyla tanınan Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymanî, 3 Ocak 2020 tarihinde dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatıyla Bağdat Havalimanı yakınlarında bir SİHA saldırısı sonucu öldürüldü. 

Saldırının ardından Amerikan yönetimine tehdit üstüne tehdit sıralayan İran, Irak'taki Amerikan üssüne yönelik saldırıları Beyaz Saray'ın bilgisi dahilinde yaptı. 

Dönemin ABD Başkanı Trump, İranlıların Pentagon ile irtibata geçerek "Dinleyin, başka seçeneğimiz yok. Kendimize saygımız gereği size saldırmak zorundayız" dediğini anlatmıştı. 

"Sizin üslerden birine 18 adet füze fırlatacağız, dediler. O geceyi hatırlıyorsunuz; gergin olmayan tek kişi bendim" ifadelerini kullanan Trump, saldırıdan haberdar oldukları için bölgedeki tüm Amerikan askerlerinin sığınaklara çekildiğini söylemişti. 

Irak'taki Anbar vilayetinde buluan Ayn el-Esad Üssü'ne 8 Ocak 2020 tarihinde İran tarafından düzenlenen saldırılarda hiçbir ABD askeri zarar görmedi.

Ancak İran'ın o gece imza attığı en kanlı eylem, Tahran'dan havalanıp Kiev'e uçmakta olan Ukrayna yolcu uçağını vurmak oldu. 

Hava savunma füzesiyle vurulan yolcu uçağı düştü ve 176 sivil yolcunun hepsi de hayatını kaybetti. 

 

Habere Tepki Ver

3

0

0

0

0

0

1

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Loading