Putin'den ABD ve Esed sözleri: Alternatifi var mı?

Putin'den ABD ve Esed sözleri: Alternatifi var mı?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin ön görülemez olduğunu ve Suriye'de Beşşar Esed'in yerine geçecek kişi konusunda hiçbir fikri olmadığını söyledi.

Dünya

23.01.2024, 21:56

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 16 Haziran'da ABD Başkanı Joe Biden ile yapacağı ikili görüşme öncesi NBC News'e bir röportaj vererek ABD-Rusya ilişkilerini değerlendirdi.

NBC News muhabiri Keir Simmons ile yüz yüze bir röportaj gerçekleştiren Putin, Suriye diktatörü Beşşar Esed ile ilgili çarpıcı bir açıklama yaptı.

Simmons'un "Biden, istikrar ve ön görülebilirlik istiyor. Sizin ise kaose sebep olduğunuzu söylüyor" şeklindeki sorusunu cevaplayan Putin;

"İstikrar ve ön görülebilirlik uluslararası ilişkilerde çok önemli. ABD istikrar istiyorsa ön görülebilir davranmalı, Libya'da 2011 yılındaki olaylardan sonra yaşanan parçalanmışlığı gördünüz. Afganistan'da önce yabancı askerlerin kalacağı söylendi sonra bum, ABD askerlerinin çekildiği bildirildi. Nerede ön görülebilirlik? Mesela biz ABD tarafına Suriye'de Esed'in gitmesini mi istiyorsunuz? yerine kim gelecek diye sorduk. Bilmiyoruz dediler."

Putin, ABD'li yetkililer ile arasındaki bu diyaloğun ne zaman gerçekleştiğine dair ise bilgi vermedi. 

Esed'e mesaj mı?

Putin'in bu sözleri Biden ile yapacağı görüşme öncesi sarf etmesi dikkat çekiyor.

Biden, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Putin ile yapacağı görüşmede temel konulardan birinin Suriye olduğunu ve bu konuda birlikte bir çözüm üretmeye odaklanmaları gerektiğini söylemişti.

G7 zirvesinde yaptığı konuşmada ise Biden, Rusya'nın tıpkı Sovyetler döneminde Afganistan'da olduğu gibi Suriye'de de gücünü aşan bir maceraya girdiğini ve olayları kontrol edemediğini iddia ederek, "Rusya zannedildiği kadar güçlü değil" ifadelerini kullanmıştı.

Putin'in bu açıklamasının Biden ile görüşmesinden önce Esed'e gönderilmiş bir mesaj olabileceği değerlendiriliyor.

Suriye, Afganistan ve Libya'dan beter

Öte yandan, Putin'in Afganistan ve Libya'daki kaosu öne sürerek Suriye'deki Esed diktatörlülüğünü desteklemesini meşrulaştırması Suriye'nin her iki ülkeden de daha kötü bir durumda olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Suriye İnsan Hakları Ağı'nın (SNHR) sürekli güncellediği verilere göre, Suriye'de 2011 yılından beri kayıt altına alınmış sivil ölü sayısı 230 bini aşarken, bunların büyük kısmı Esed rejimi ve destekçileri Rusya ile İran'a bağlı milis grupların bombardımanlarında yaşamını yitirdi.

Suriye savaşının üzerinden geçen 10 yılda başta Uluslararası Kimyasal Silahları Yasaklama Komitesi (OPCW) ve Uluslararası Af Örgütü (Amnesty) olmak üzere birçok uluslararası kurum, Rusya ve Esed rejiminin kimyasal silahlar dahil pek çok silahla toplu katliam işlediğini doğruluyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, Suriye'de askeri güçlerinin yüzde 85'ini tecrübe ettiklerini ve "iyi sonuçlar" elde ettiklerini söylemişti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading