Yandex Metrica

PKK/YPG'ye yatırım artık serbest! Beyaz Saray tüm yasakları kaldırdı

PKK/YPG'ye yatırım artık serbest! Beyaz Saray tüm yasakları kaldırdı

ABD Dışişleri ile Hazine Bakanlığı, terör örgütünü 'devlet' olarak tanıma yolunda önemli bir adım daha attı. Suriye'de PKK/YPG işgalindeki bölgeye uluslararası yatırımların önü tamamen açıldı.

Dünya

23.01.2024, 19:15

ABD Hazine Bakanlığı, Suriye kuzeydoğusunda PKK/YPG işgalindeki bölgelere yönelik yaptırımların ve tüm yasakların kaldırıldığını açıkladı. Bölgedeki petrolü çıkarıp satmak için 2020 Temmuz'unda PKK/YPG ile anlaşma imzalayan ABD'li Delta Crescent Energy şirketinin karşılaştığı yasal zorluklar böylece halledilmiş oldu. Şimdi isteyen her Amerikan şirketi Suriye'te yatırım yapmak için terör örgütüyle anlaşma imzalayabilecek. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland, firmaların Suriye kuzeydoğusuna yönelik yatırımlarını her türlü yaptırımdan muaf tutacaklarını bildirdi. Karar metnini yayınlayan ABD Hazine Bakanlığı ise yatırım serbestisi getirilen sektörleri 12 başlık altında sıraladı. Bu sektörler, kültür, telekomünikasyon, güç santralleri, inşaat, finans, yeşil enerji, iletim ve nakliye, su ve atık yönetimi, sağlık hizmetleri, eğitim, imalat ve ticaret. 

Yani Amerikan makamları PKK/YPG işgalindeki bölgeyi 'devlet' haline getirme yolunda tüm kapıları açmış oldu. Joe Biden'ın selefi Donald Trump, 2019 Aralık ayında imzaladığı 'Sezar Yasası' ile Suriye'de Esed rejimiyle para alışverişinde bulunan tüm kişi ve kurumlara yaptırımları hayata geçirmişti. Şirketler bazında Suriye ile iş yapılmasını neredeyse imkansız hale getiren yasa, işkence altında öldürülen 11 bin tutukluya ait 55 bin fotoğrafı 2014 yılında dünya basınına sızdıran Suriyeli askerin kod adını (Sezar) taşıyordu. 

İsrail yeni katliama hazırlık yapıyor: 10 bin çadır hazırladı! Refah'a saldırı için tarih belirlendi İsrail yeni katliama hazırlık yapıyor: 10 bin çadır hazırladı! Refah'a... Haberi Görüntüle

PKK/YPG PETROLÜ ESED'E VERİYOR

Suriye topraklarının 3'te 1'ini işgal eden ABD destekli PKK/YPG, Haseke-Malikiye-Deyrizor hattında çıkardığı ham petrolü yıllardır ya Irak'a ya da rejim üzerinden spot piyasaya pazarlıyor. ABD'li Crescent petrol şirketinin bölgede resmi olarak yatırım yapması, PKK petrolünün Esed rejimine satılmasından ötürü Sezar Yasası yürürlükte olduğu için hem şirket hem de Amerikan varlığı için problem teşkil ediyordu. Beyaz Saray son yayınladığı kararla birlikte tüm bu ikilemi ortadan kaldırmış oldu. 

ABD Hazine Bakanlığı metnindeki 'Suriye kuzeydoğusu ile kuzeybatısındaki yatırımlar' ifadesi dikkat çekti. Kuzeybatıda Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusu bulunduğundan ötürü ABD'nin bu bölgelere de yatırımların önünü açarak zeytin dalı uzattığı iddia edildi. PKK destekçisi Washington'un 'kuzeybatı' ifadesi göz boyama olarak değerlendiriliyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading