Yandex Metrica

PKK hapishanelerinde korkunç tablo: Yüzlerce kişinin niye öldüğünü Uluslararası Af Örgütü açıkladı

PKK hapishanelerinde korkunç tablo: Yüzlerce kişinin niye öldüğünü Uluslararası Af Örgütü açıkladı

Türkiye'de "Öcalan tecrit altında" diyerek kampanya üstüne kampanya düzenleyen PKK/YPG yandaşları, Suriye'de ABD desteğiyle işlettikleri hapishanelerde yüzlerce mahkûmu açlık ve işkence ile öldürdü.

Dünya

30.04.2024, 11:44

Suriye'de 'kendilerinden olmayan' binlerce kişiyi IŞİD/DEAŞ yaftasıyla kaçırıp cezaevine atan terör örgütü PKK/YPG, Amerikan ordusunun desteğiyle kurulan hapishanelerde düşük yoğunluklu imha operasyonu yürütüyor. 

Türkiye'de sık sık "Öcalan tecrit altında" iddiasıyla kampanya düzenleyen örgüt yandaşları, Suriye'deki sözde cezaevlerinde yüzlerce mahkûmu açlık ve işkenceyle öldürdü. Çarpıcı tablo, Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) raporuna yansıdı. 

17 Nisan 2024 tarihinde yayınlanan rapor, 56 binden fazla kişinin esir tutulduğu cezaevlerinde aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu Suriyelilere yönelik insanlık dışı muameleyi ortaya koydu. 

Af Örgütü'nün kıdemli danışmanlarından Nicolette Waldman, 2015 yılından bu yana PKK/YPG'yi yüzlerce milyon dolar ödeyerek finanse eden ABD'nin bu cezaevlerinin kurulması sürecini yönettiğini, bölgeyi sık sık ziyaret eden Amerikalıların sözkonusu işkence merkezlerinde işlenen suçlardan haberdar olduklarını söyledi. 

Gazze'deki hastanelerde enerji her an tükenebilir: Jeneratörler durma noktasına geldi Gazze'deki hastanelerde enerji her an tükenebilir: Jeneratörler durma noktasına geldi Haberi Görüntüle

TÜM CEZAEVLERİNDE SİSTEMATİK VAHŞET VAR

Af Örgütü raporuna göre çeşitli bölgelerde gözaltına alınan insanlar, PKK/YPG kontrolündeki bu cezaevlerine naklediliyor, ardından yoğun bir işkence süreci başlıyor. Suriye ve Irak vatandaşlarının sorgusuna Amerikan istihbaratçıları da katılırken, insanlık dışı muamele sonucu ölen mahkûmlar ise yakınlarda oluşturulan bir mezarlığa gömülüyor. 

ABD eski Genelkurmay Başkanı Mark Milley'in de ziyaret ettiği el-Hol ve el-Roj kampları, bölgedeki en büyük iki işkence merkezi durumunda. Buralarda tutulan mahkûmların yaklaşık 14 bin 500'ünü kadınlar, 30 binini de çocuklar oluşturuyor. 

PKK/YPG'nin Sini Gözaltı ve İşkence Merkezi

Af Örgütü'nün dikkat çektiği gözaltı noktalarından biri de el-Şeddadî kenti yakınlarına kurulan Sini Karakolu oldu. PKK/YPG'li teröristlerin kaçırıp getirdiği binlerce kişi, burada sistematik vahşetle karşılaşıyor. 

Tutuklulara çeşitli aletler kullanılarak dayak atılıyor; elektrik kablolarıyla kırbaçlanıyor, 'stres pozisyonu' olarak bilinen duruma sokulmak için bileklerınden asılıyor. Anüslerine cisimler sokulan Suriyeli ve Iraklılar aynı zamanda cinsel organlarından elektrikli işkenceye maruz kalıyor. 

Türkiye ile ABD arasında kritik zirve: Terörle mücadele istişareleri yapıldı Türkiye ile ABD arasında kritik zirve: Terörle mücadele istişareleri yapıldı Haberi Görüntüle

"AMERİKALILARI TANIYORUZ, KÖPEKLERİYLE GELİYORLAR"

Rapora göre, oradan kurtulmayı başarmış eski bir tutuklu, 2020 yılında kaldığı hücrede havalandırma deliğinin kasten kapatılmasıyla 17 kişinin egzoz gazı nedeniyle boğularak öldüğünü söylüyor. 

Başka tutuklular ise ölen mahkûmlara ait cesetlerin hapishane komleksi içinde oluşturulmuş toplu mezarlara gömüldüğünü kaydediyor. 

Yeterli yiyeceğe, suya ve tıbbî gereçlere erişimlerinin engellendiğini belirten mahkûmlardan biri, kendisinin ve hücre arkadaşlarının düzenli olarak 2'şer, 3'er gün boyunca susuz bırakıldıklarını, bir keresinde hücre arkadaşlarından birinin tuvaletten idrar içmeye çalıştığını anlatıyor. 

İşkence ve insanlık dışı koşullar nedeniyle yüzlerce kişinin ölümüne tanık olduklarını dile getiren eski tutuklular, şunları söylüyor:

"Amerikalıları tanıyoruz. Silahlarıyla, köpekleriyle geliyorlar. Hapishaneyi kontrol edip bizi ve tüm odalarımızı arıyorlar. Dışarı, avluya çıkıyorduk. Burası işkenceye maruz kaldığımız noktalardan biriydi. Duvardaki kanı gördüler. Onlar işkencelerin hepsinden haberdardı."

Gabar Cudi ve Kato'nun altı petrol denizi: Peki enerji atılımı sadece Türkiye ile mi sınırlı? İşte Türkiye'nin 2030 adımları... Gabar Cudi ve Kato'nun altı petrol denizi: Peki enerji atılımı... Haberi Görüntüle

ORADAKİ 30 BİN ÇOCUĞA NE OLACAK?

Af Örgütü yetkilisi şunları söylüyor:

"Erkekler, kadınlar ve çocuklar bize aynı işkence yöntemlerine maruz kaldıklarını anlattılar. Bunlar arasında elektrik şoku ve ağır dayak da vardı."

Rapora göre, Suriye'de PKK/YPG gözetimindeki hapishanelerde kalanların yüzde 42'sini (yaklaşık 23 bin 500 kişi) Suriyeliler oluşturuyor. Yüzde 37'si (20 bin 700) Iraklı ve geri kalan yüzde 21 ise (11 bin  700) 74 ülkeden gelmiş yabancı uyruklulardan oluşuyor. 

Amerikan destekli PKK/YPG, İngiltere merkezli Middle East Eye adlı haber platformunun hapishanelerdeki duruma dair sorularına cevap vermedi. O sorulardan biri, hâlâ kamplarda tutuklu bulunan 30 bin çocuğun ne olacağıydı.

 

Habere Tepki Ver

0

0

1

0

0

0

0

3

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Loading