Yandex Metrica

Pencşir'de başkaldırı! Taliban ağır kayıplar verdi

Pencşir'de başkaldırı! Taliban ağır kayıplar verdi

Taliban, Afganistan’da ülke yönetimini ele geçirmesine rağmen halen tek başına direnişini sürdüren Pencşir vilayetini kuşattı. Çıkan çatışmalarda Taliban güçleri ağır kayıplar verdi.

Dünya

23.01.2024, 17:55

Taliban 20 yıl sonra Afganistan’ın denetimini fiilen ele geçirdi. Taliban’ın tekrar idareye gelmesi ile birlikte ülkedeki direniş hareketini Ahmed Şah Mesud’ın oğlu Amrullah Salih başlattı.

ABD’nin tamamen çekilmesinin ardından tüm dikkatini Penşir’deki direnişe yoğunlaştıran Taliban yönetimi, görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlandığını duyururken, vilayetin etrafını kuşattı. Penşir’de Taliban ile Ulusal Direniş Cephesi arasında başlayan çatışmalar dün ikinci gününe girdi.

İsrail ordusundan skandal itiraf: İki İsrailli esiri yanlışlıkla öldürdük! İsrail ordusundan skandal itiraf: İki İsrailli esiri yanlışlıkla öldürdük! Haberi Görüntüle

350 TALİBAN ÖLDÜRÜLDÜ

Ulusal Direniş Cephesi’nden yapılan açıklamada, “Dün (önceki) gece ulusal direniş savaşçıları Penşir’deki bölgeleri ele geçirmeye çalışırken 350 Taliban teröristini öldürdü. Bu kişilerin silahlarına el konuldu” denildi. Açıklamada, El Kaide örgütünün de Taliban’a katıldığı savunuldu. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid ise Sputnik’e yaptığı açıklamada “Savaşçılarımız yeterince ilerleme kaydetti, 11 geçiş kontrol noktasını ele geçirdik ve iki kilit komutan dahil olmak üzere direniş güçlerinden 34 kişiyi öldürdük. Toplamda iki savaşçımız yaralandı” dedi.

Esad işi yokuşa sürüyor: Masaya oturmaya hazırız fakat... Esad işi yokuşa sürüyor: Masaya oturmaya hazırız fakat... Haberi Görüntüle

NEDEN ALINAMIYOR?

Başkent Kabil’in yaklaşık 50 kilometre yakınındaki Penşir vilayeti, ABD’nin 2001’deki işgali öncesinde ilçe statüsündeydi. Yaklaşık 170 bin nüfuslu bölgenin büyük bölümü Tacik kökenlilerden oluşuyor. Sovyetler Birliği’nin 1980’lerdeki işgaline karşı Ahmed Şah Mesud liderliğinde etkili bir direniş gösteren Penşir’e, 1990’ların sonunda ülke geneline yayılan Taliban güçleri de giremedi. Ancak söz konusu dönemde Taliban güçleri çok sayıda cepheye yayılmış durumdaydı. Vadilerden meydana gelen ve toplamda 120 kilometre uzunluğa sahip bölge, binlerce metrelik sarp dağlarla çevrili olması nedeniyle içindekilere doğal koruma sağlıyor. Vadiye giriş-çıkışların birer geçitten sağlanması askeri operasyonları oldukça zorlaştırıyor.

Laos'da kritik zirve! Bakan Fidan Rus mevkidaşı ile görüştü Laos'da kritik zirve! Bakan Fidan Rus mevkidaşı ile görüştü Haberi Görüntüle

AHMED MESUD LİDERLİK YAPIYOR

Kabil’in 2001’de Taliban’dan alınmasında da rol oynayan Penşirliler, genellikle bölge içinden bir yöneticiyle idare edildikleri için kendilerine fiili bir özerklik atfediyor. Bölgedeki silahlı ve siyasi yapılanmaya, El Kaide militanları tarafından öldürülen Ahmed Şah Mesud’un oğlu Ahmed Mesud liderlik ediyor. Afganistan Ulusal Direniş Cephesi adlı yapı, Rusya ve diğer ülkelerin Taliban’ı ikna ve kendilerine yardım etmesi için girişimlerde bulundu ancak sonuç alamadı. Nitekim Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Taliban ile Penşir arasında şu an için arabuluculuk yapma planlarının olmadığını söyledi.

Filistinli direnişçilerden soykırımcı İsrail'e ağır darbe! Ölen ve sakat kalan asker sayısı açıklandı Filistinli direnişçilerden soykırımcı İsrail'e ağır darbe! Ölen ve sakat kalan... Haberi Görüntüle

TALİBAN'IN AFGANİSTAN'A HAKİM OLMA SÜRECİ

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başladı.Anlaşma, yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı şekilde hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hızla hakim oldu.

Başkent Kabil'i kuşatan Taliban, 15 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmesinin ardından kenti çatışmasız şekilde kontrolüne aldı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading