Yandex Metrica

Ne İran ne Rusya... Başımızı Ankara yakacak: Eğer boğazlar kapatılırsa...

Ne İran ne Rusya... Başımızı Ankara yakacak: Eğer boğazlar kapatılırsa...

Ankara'nın Tel Aviv yönetimine getirdiği kısıtlamanın getireceği sonuçları kaleme alan İsrail'in Maariv gazetesi dikkat çeken bir analize imza attı. Maariv boğazların kapatılma ihtimalinden rahatsız olurken, İsrail'in en kötü senaryoya hazırlanması gerektiriğini duyurdu.

Dünya

28.04.2024, 09:32

İran'nın aksine İsrail'in eline koz vermeden strajetik hamlelerle Tel Aviv'in üzerine oynayan Türkiye İsrail medyasının dikkatini çeti. Filistin'e ilk günden itibaren tam destek veren Türkiye son olarak olarak İsrail'e yönelik ihracata inşaat demirinden yassı çeliğe, mermerden seramiğe kadar 54 üründe kısıtlama getirdi. 

Fransa Dışişleri Bakanı Sejoune: Gazze'de yaşananlar felaket! Acil ateşkes sağlanmalı! Fransa Dışişleri Bakanı Sejoune: Gazze'de yaşananlar felaket! Acil ateşkes sağlanmalı! Haberi Görüntüle

ERDOĞAN'DAN KISITLAMA AÇIKLAMASI

İsrail'e getirilen kısıtlamalar hakkında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gazze'ye kesintisiz, engelsiz ve yeterli miktarda insani yardım ulaştırılıncaya kadar devam edeceğini" söylemişti.

Türkiye'nin bu kararı sonarsı panikleyen İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Türkiye'nin ihracatı kısıtlama kararına tepki göstermişti.

Esir takası görüşmelerinde yeni gelişme: CIA Başkanı William Burns Kahire'de Esir takası görüşmelerinde yeni gelişme: CIA Başkanı William Burns Kahire'de Haberi Görüntüle

"ANKARA BAŞIMIZI AĞRITACAK"

Türkiye'nin kısıtlamalarını ele alan bir analiz yayınlayan İsrail merkezli Maariv gazetesi ise Türkiye'nin bu hamlesi sonrası Tel Aviv yönetiminin en kötü senaryoya hazırlanması gerektiğini yazdı ve Ankara'nın bu hamlelerinin İsrail için bir baş ağrısı niteliğinde olduğunu belirtti.

İsrail'in böyle yaptırımlardan etkilenmemesi için yerli üretimleri hızlandırması gerektiğini belirten Maariv ayrıca, Hayfa'daki Denizcilik Politikası ve Strateji Merkezi'nden araştırmacı Ehud Gönen'nin görüşlerine yer verdi.

İsrail Savaş Kabinesi diken üstünde: 'Esir takası olmazsa hükümet düşebilir' İsrail Savaş Kabinesi diken üstünde: 'Esir takası olmazsa hükümet düşebilir' Haberi Görüntüle

"TÜRKİYE'YE İHTİYACIMIZ VAR"

Gazeteye konuşan Hayfa'daki Denizcilik Politikası ve Strateji Merkezi'nden araştırmacı Ehud Gönen ise Türkiye-İsrail arasındaki ilişkilerin giderek karmaşık bir hal aldığını belirtti ve Tel Aviv'in Karadeniz ülkelerine yaptığı ihracat için Türkiye'ye ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Sözlerine devam eden Ehud Gönen, "1990'larda Türkiye, İsrail için önemli bir ticari varış noktasıydı. İki ülkenin şirketleri işbirliği içindeydi ve birçok konuda işbirliği yapıldı. Ancak bu anlaşmalar özellikle Mavi Marmara gemisi olayı ve Orta Doğu'da çıkan savaş sonrası giderek azaldı" şeklinde konuştu.

ABD, Nijer'i terk ediyor: Artık askeri varlık barındırmayacak ABD, Nijer'i terk ediyor: Artık askeri varlık barındırmayacak Haberi Görüntüle

BOĞAZLAR KAPATILIRSA...

Maariv gazetesi Türkiye'nin iç piyasada yerli ve asya ülkeleri tarafından üretilen ürünleri ağırlıklı olarak kullandığını belirterek, İsrail'in Türkiye'nin en önemli ihracat yaptığı ülkelerden biri olduğunu ancak savaş nedeniyle bu durumun eskiye nazaran gerilediğini hatırlattı. 

Ayrıca gazete Türkiye'nin bu kesinti sonrası ise iç piyasada sadece yüzde 5'lik bir pazar kaybı yaşayacağını belirterek boğazlara dikkat çekti.

Habere devam eden Maariv gazetesi, İsrail'in ne olursa olsun en kötü senaryo için çalışması gerektiğini belirterek,  uluslararası toplumu boğazlar konusunda bilgilendirmek için yetkililere çağrıda bulundu ve "Türkiye'ye sessiz de olsa bir cevap verebiliriz" değerlendirmesinde bulundu. 

Gazeteye göre Türkiye'nin boğazları kapatması durumunda İsrail'in Rusya, Avrupa hatta Kafkaslara bile ulaşımı kesilecek ve bu durum ekonomik açıdan bir felakete yol açabilir.

Habere Tepki Ver

14

0

2

0

0

1

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading