Yandex Metrica

Mali Ordusu, Cumhurbaşkanı ve Başbakanı tutukladı

Mali Ordusu, Cumhurbaşkanı ve Başbakanı tutukladı

Mali'de, Savunma Bakanının hükümetten uzaklaştırılmasını kabul etmeyen ordu, Cumhurbaşkanı Bah Ndaw ve Muhtar Ouane'yi tutukladı.

Dünya

23.01.2024, 17:30

Mali Ordusu, hükümet tarafından ilan edilen yeni kabinede Savunma ve Güvenlik Bakanı'nın değiştirilmesi üzerine başkent Bamako'ya girerek Cumhurbaşkanı Bah Ndaw, Başbakan Muhtar Ouane ve yeni Savunma Bakanı Suleymane Doucare'yi tutukladı.

Ordu tarafından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın Bamako yakınlarındaki Kati askeri üssünde tutulduğu ve seçimlerin gelecek yıl yapılacağı bildirildi.

BM ve ABD tepki gösterirken Fransa sessiz

Mali Ordusu'nun açıklamasının ardından resmi twitter hesabı aracılığıyla bir açıklama yapan BM Genel Sekreteri Antonio Gutterres, darbeye tepki göstererek Ndaw ve Ouane'nin serbest bırakılmasını talep etti.

Gutterres, açıklamasında ''Geçiş sürecini yöneten sivil liderlerin tutuklanmasını kınıyoruz. Liderlerin serbest bırakılması için Batı Afrika Ülkeleri Ekonomi Topluluğu (ECOWAS) ile ortaklaşa çalışıyoruz.'' ifadelerini kullandı.

 Darbeye, Afrika Birliği, BM ve ECOWAS Ortak Gözlem Komitesi de tepki gösterirken, ABD yönetimi de Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın derhal serbest bırakılmasını istedi. Fransa'dan ise darbeye dair henüz net bir açıklama yapılmadı.

Öte yandan, AFP'nin verdiği bilgiye göre Başbakan Ouane, dün gece telefonla AFP muhabirine ulaşarak ordunun kendisini tutuklamaya geldiğini bildirdiği esnada telefon hattı kesildi.

Geçiş süreci yaşanıyordu

Mali'de geçtiğimiz Ağustos ayında ordu yönetime el koymuştu. Ülkede, geçiş sürecini yönetmesi için sivil bir Cumhurbaşkanı ve Başbakan görevlendirilmişti. Ancak yeni kabineye ilişkin anlaşmazlıklar yüzünden ordu ile geçiş hükümeti arasında gerilim yaşanıyordu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading