Yandex Metrica

Mahkemeden saç baş yolduran karar: İnekler toprağa dışkılamasın!

Mahkemeden saç baş yolduran karar: İnekler toprağa dışkılamasın!

Hollanda'da çiftçiler mahkeme kararının şokunu yaşıyor. Bölge mahkemesi hakimlerine göre ineklerin çayıra çıkması ve toprağa dışkılaması artık izne tâbî olacak.

Dünya

23.01.2024, 19:16

Büyükbaş hayvan dışkılarının küresel ısınmaya yol açtığı yönündeki görüş tüm dünyada tartışmalara neden olurken Hollanda'da bir mahkemenin bu yönde verdiği karar çiftçileri isyan noktasına getirdi. 

Ülkenin kuzeyindeki Overijssel Bölge Mahkemesi, ineklerin çayıra çıkıp toprağa dışkılamasının azot salımınına yol açtığını iddia ederek yerleşim yerlerine yakın hayvan çiftliklerinin çevreye zarar verdiğini ileri sürdü. 

Çevre örgütleri tarafından çiftçiler aleyhine açılan davayı karara bağlayan mahkeme, şimdiye dek kapalı ortamda beslenen ve dışkıları 'kontrol altında' olan ineklerin yanında bir de çayırda otlanan büyükbaş hayvanların varlığına dikkat çekti ve bundan böyle merada gezinen hayvanlar için resmi kurumlardan izin alınması gerektiğine hükmetti. 

Mahkemeye göre resmi kayıt şartının gerekçesi, ineklerin toprağa dışkılaması nedeniyle oluşan emisyon miktarının resmi kayıtlara yansımaması...

Çevre örgütleri, ahır dışında azot salınımına neden olan eylemlerin izne tâbî olması gerektiğini dile getiriyor ancak resmi otoriteler şimdiye dek bu görüşe katılmıyordu. 

Mahkemenin kararıyla birlikte şimdi çiftçiler büyük bir ikilem yaşıyor. Uzmanlara göre Hollanda'da artık, meralarda otlayan inek görüntüleri tarihe karışacak. 

Hollanda Süt Ürünleri Çiftçileri Sendikası Başkanı Henk Bleker ise insanların merada yayılan ineklerin sütünü tercih ettiğini, bunun için daha fazla para vermeye hazır olduklarını, bu nedenle sözkonusu kararın sadece çiftçiler ve inekler için değil tüketiciler için de büyük sorun olacağını belirtiyor. 

Hayvanları küresel ısınma ile ilişkilendiren kişi ve kurumlara karşı çiftçiler şimdi şu gerçeği anlatmaya çalışıyor: Toprakta hayvan gübresi ve ineklerin otlanması kötü bir şey değildir!
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading