Yandex Metrica

Maaşın 80 katı kazanç fırsatını duyan oraya koşuyor: Şartları aslında çok basit

Maaşın 80 katı kazanç fırsatını duyan oraya koşuyor: Şartları aslında çok basit

Rusya, ortalama maaşın 25 doları geçmediği Küba'da lejyoner avına çıktı. Ukrayna cephesinde savaşma karşılığında aylık 2 bin dolar maaş ve Rus vatandaşlığı teklifini duyanlar sonu ölümle bitecek maceraya yelken açıyor.

Dünya

16.05.2024, 00:02

24 Şubat 2022 tarihinden beri 150 bini ölü olmak üzere yaklaşık 500 bin personeli savaş dışı kalan Rusya, cephede oluşan personel açığını onlarca ülkeden milislerle kapatıyor. 

Afrika ve Orta Asya ülkeleri başta olmak üzere dünyanın her yanından lejyoner toplayan Ruslar, personel başına 2 bin ilâ 3 bin dolar arasında maaş karşılığında 'askerlik hizmeti' satın alıyor. 

Rusya'nın yoğun biçimde milis topladığı ülkelerden birinin Küba olduğu ortaya çıktı.

Ukrayna yanlısı InformNapalm adlı bir platformun internete sızdırdığı bilgiler, Rus ordusuna hizmet veren 200'den fazla Küba vatandaşının kimlik bilgilerini açığa vurdu.

Rus ordusunda savaşan Kübalılar

Moskova güneyindeki Tula'da bulunan Rus askere alma memurunun e-posta hesabının hacklenmesiyle elde edilen kayıtlar, Rus üniformasıyla poz vermiş Kübalıların Facebook paylaşımlarıyla da eşleşiyor. 

Gazze'de ateşkes müzakerelerinde ikinci aşamaya geçildi: Heyetler Doha'ya gidiyor Gazze'de ateşkes müzakerelerinde ikinci aşamaya geçildi: Heyetler Doha'ya gidiyor Haberi Görüntüle

YOKSULLUK KÜBALILARI BU YOLA İTİYOR

İngiliz devletine ait medya kuruluşu BBC'de yayınlanan bilgilere göre Rusya, Kübalılara cephede savaşmaları karşılığında aylık 2 bin dolar maaş vaat ediyor. ABD'nin onlarca yıldır yaptırım uyguladığı ülkede ekonomi kötü durumda olduğu için Rusya'nın sunduğu teklif, pek çok Kübalı erkeğe cazip geliyor. 

Ortalama maaşın 25 doların altında olduğu Küba'da 2 bin dolar maaş teklifini duyanlar, ailelerine yardım edebilmek için canlarını ortaya koyma pahasına Ukrayna'ya giderek işgale katılıyor. 

Soğuk Savaş yıllarının geleneksel müttefikleri olan Rusya ile Küba arasında vize serbestisi uygulaması yürürlükte olduğu için karşılıkla seyahatler kolaylıkla yapılıyor. 

Ukrayna işgaline katılmaları karşılığında hem 25 doların 80 katı kazanç anlamına gelen 2 bin dolar hem de 'Rus vatandaşlığı' teklifi almış Kübalılardan 200'ünün kimlik bilgileri sızdırıldı. 

Ülkeden ayrılırken kimi zaman 'inşaat projelerinde çalışmak üzere' yola çıkan ve genellikle seyahat amaçlarını bu şekilde perdeleyen Kübalılar, Rus topraklarına girer girmez askerî eğitime alınıyor ve sonra kendilerini Ukrayna cephe hattında buluyor. 

Rus ordusunda savaşan Kübalılar

Hizbullah işgal altındaki Celile'de bulunan İsrail üssünü vurdu: Ölü ve yaralılar var Hizbullah işgal altındaki Celile'de bulunan İsrail üssünü vurdu: Ölü ve... Haberi Görüntüle

MİLİSLERE VATANDAŞLIK YASASI YÜRÜRLÜKTE

Rusya'nın onlarca ülkeden milis toplama faaliyeti insan kaçakçılığı yapan gruplar üzerinden yürütülüyor. Küba İçişleri Bakanlığı 2023 yılında birtakım kaçakçı gruplara yönelik operasyon düzenlemiş ve şu açıklamayı yapmıştı: 

"Küba vatandaşlarını Ukrayna'daki operasyonlara katılmak üzere götürmekle görevlendirilmiş ve Rusya tarafından yönlendirilen insan kaçakçılığı ağını ortadan kaldırmak için çalışıyoruz."

Geçtiğimiz ocak ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ordusunda görev yapan yabancı uyruklu kişilerin Rusya vatandaşlığına başvurmasına olanak tanıyan bir kararname imzalamıştı. 2 bin dolar maaşla birlikte Kübalılara verilen 'vatandaşlık' vaadinin artık yasal olarak da uygulanmaya başladığı sanılıyor. 

Rus ordusunda savaşan Kübalılar

Rus ordusu saflarında görev alan Kübalıların sayısına ilişkin net bir rakam bulunmasa da Ukrayna'nın Latin Amerika temsilcisi Ruslan Spirin, bu sayının 400 civarında olduğunu belirtiyor.

Ancak gerçek sayı çok daha fazla olabilir. Bir radyo yayınına katılan Kübalı subay Lazaro Gonzalez, Ukrayna topraklarında kendi komutası altında 90 Kübalının görev yaptığını söylemişti. 

Kraliyet ailesi yasak aşk gündemiyle çalkalanıyor! Kate ortada yok ikinci kadın 'Rose' her yerde! Kraliyet ailesi yasak aşk gündemiyle çalkalanıyor! Kate ortada yok ikinci... Haberi Görüntüle

GELENLER SAATLER İÇİNDE ÖLÜYOR 

Rusya, Küba'nın yanında Hindistan ve Nepal gibi düşük gelirli ülkelerden de milis topluyor. Genellikle 'cephe gerisinde görev yapmak üzere' Ukrayna'ya getirilen milisler kendilerini bir anda savaşın içinde buluyor ve birçoğu eğitimsiz olduklarından ötürü kısa sürede canlarından oluyor. 

Bu durum, Ukraynalı yetkililerin açıklamalarına da yansıdı. Son aylarda cephe hattında sık sık yabancı lejyonerleri esir aldıklarını belirten Ukrayna Savaş Esirleri Dairesi Sözcüsü Petro Yatsenko şunları söylüyor:

"Birçoğu Küba, Hindistan, Nepal, Afrika ülkeleri ya da Orta Asya'dan geliyor. Her hafta yakaladıklarımızdan en az 5'i Rusya haricindeki ülke vatandaşları oluyor. Savaşçı olarak becerileri çok düşük. Bu nedenle cephe hattında hayatta kalma süreleri günlerle değil saatlerle ölçülüyor." 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Loading