Lübnan'da Tahran gerilimi! Beyrut hükümeti İran uçaklarını denetime aldı: Hizbullah havalimanını ablukaya aldı

Lübnan'da Tahran gerilimi! Beyrut hükümeti İran uçaklarını denetime aldı: Hizbullah havalimanını ablukaya aldı

Suriye devrimi ile Ortadoğu'daki varlığı sorgulanır hale gelen İran, Lübnan'da da istenmeyen ülke ilan edildi. Öyle ki Beyrut yönetimi İran hava yollarına ait uçakları sıkı denetime almaya başladı. Uygulamadan rahatsız olan İran destekli Hizbullah üyeleri ise havalimanını ablukaya aldı.

Ortadoğu'yu Hizbullah ve İran destekli diğer gruplar ile kontrol altında tutmaya çalışan İran yönetimi Suriye devrimi ile bölgedeki etkisini kaybetmeye başladı. Esed rejiminin çöküşü ile Suriye'de kaos çağrıları yapan Tahran beklediğini alamadı. Mezhep çatışmaları için Suriye'ye gönderilen sözde din adamları Suriye güçleri tarafından etkisiz hala getirilirken İran'a bir darbe de Lübnan'dan geldi.

SURİYE'DEN SONRA LÜBNAN'DA DA KAYBETTİ

Uzun süredir Lübnan'daki varlığını Hizbullah üzerinden sağlayan İran'ın Beyrut yönetimi ile de arası açıldı. Öyle ki hükümet Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta bulunan havalimanına inen İran hava yollarına ait uçakları sıkı denetime almaya başladı.

Beyrut hükümetinin bu uygulaması, İran destekli Hizbullah'ı tedirgin ederken, Hizbullah destekçileri İran uçaklarının denetime alındığı havalimanını ablukaya aldı.

TÜRKİYE'Yİ TEHDİT ETMİŞLERDİ

Hatırlanacağı üzere Suriye'deki devrimi Tükiye üzerinden okuyan İran  dini lideri Ali Hamaney'in başdanışmanı Ali Ekber Velayeti, Türkiye'yi üstü kapalı tehdit etmişti. Ali Ekber Velayeti Türkiye'yi hedef alarak, "İran'ın kudretini kendinizle kıyaslamayın" demişti.

Esed'in devrilmesiyle bölgede büyük bir güç kaybeden İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, isim vermeden Türkiye'yi hedef alarak "Suriye’ye komşu bir ülke, bu süreçte açık bir şekilde rol oynadı ve halen etkisini sürdürüyor" ifadelerini kullanmıştı.

Hamaney "Suriye'de kaybedilen yerler geri alınacaktır." diyerek savaşı devam ettireceklerini de söylemişti. Fakat Hamaney'in aksine Suriye'de huzur ve güven ortamı sağlandı. 

TÜRKİYE'YE KARŞI İSYAN ÇAĞRISI

Bununla da yetinmeyen Hamaney, Suriyeli gençleri, Türkiye’ye ve yeni düzene karşı isyana çağırmıştı.

Türkiye'yi üstü kapalı tehdit eden Hamaney'in danışmanı Ali Ekber Velayeti, "İran'ın kudretini kendinizle kıyaslamayın" ifadelerini kullanmıştı.

Avatar
Ozan KOLTUK