Yandex Metrica

Libya'da paralel hükümet hazırlığı! Hafter cephesi o mesajla birlikte afalladı...

Libya'da paralel hükümet hazırlığı! Hafter cephesi o mesajla birlikte afalladı...

Libya'yı yeniden iç savaşa götürecek seçimlerin iptal edilmesi herkese rahat bir nefes aldırsa da Mısır, Fransa, Rusya ve BAE destekli Hafter boş durmuyor. Trablus'u gayrimeşrû ilan edip Bingazi merkezli paralel bir hükümet kurmayı planlıyorlar.

Dünya

23.01.2024, 18:32

Libya'da 24 Aralık'ta yapılması planlanan seçimlerin iptali, ülkede kopacak fırtınayı bir süre daha erteledi. Fiilen bölünmüş durumdaki iki ordulu ülkede seçim sonucu ne olursa olsun bir çatışma bekleniyordu. 

Amerikan vatandaşı Halife Hafter'i 'devlet başkanı adaylığı' kisvesiyle meşrulaştırmaya çalışan güçler, şimdi yeni bir oyun planını devreye soktu. Hafter güçlerinin merkezi Bingazi'de, Türkiye destekli meşrû Trablus hükümetini uluslararası arenada geçersiz kılmak için 'paralel hükümet' hazırlığı yürütülüyor. 

Film sahnesi değil gerçek! Heyelan felaketinde 146 kişi hayatını kaybetti! Film sahnesi değil gerçek! Heyelan felaketinde 146 kişi hayatını kaybetti! Haberi Görüntüle

PARALEL HÜKÜMET PLANI 

Hafter güdümünde bulunan Akile Salih yönetimindeki Temsilciler Meclisi, Trablus hükümetinin başbakanı Abdulhamid Dıbeybe'ye karşı harekete geçmeye hazırlanıyor. 'Halkın önüne sandık koyamadığı ve ülkede seçimleri gerçekleştiremediği' gibi gerekçelerle Dıbeybe'yi gayrimeşrû ilan etme niyetindeki Bingazi, burada kurulacak paralel bibr hükümetle "Libya'nın yeni temsilcisi biziz" mesajı verecek. Bu amaçla aralarında Trablus hükümetinde görev yapmış Fethi Başağa'nın da bulunduğu 6 başkan adayı, seçimlerin iptalinden hemen önce Bingazi'ye giderek Hafter'le birlikte poz vermişti. 

Gazze'de yeni katliam: Şehit ve yaralı sayısı giderek artıyor Gazze'de yeni katliam: Şehit ve yaralı sayısı giderek artıyor Haberi Görüntüle

İNGİLTERE'DEN SERT MESAJ

Fransa, Mısır, Rusya ve BAE'nin desteklediği bu girişim şimdiden kadük kalmış görünüyor. Doğu bölgesinde paralel hükümet tasarısı, Libya konusunda Türkiye ile aynı doğrultuda politika izleyen İngiltere'den sert tepki gördü. İngiltere'nin Trablus Büyükelçiliği, 24 Aralık'ta bir açıklama yayınlayarak "Birleşik Krallık, Libya'da meşrû Trablus hükümetini desteklemektedir. Libya'da paralel hükümet ya da kurumları tanımıyoruz" şeklinde net ifadeler kullandı. 

Paralel hükümet girişiminin merkezindeki Temsilciler Meclisi (TM), bu açıklamaya beklendiği üzere tepki gösterdi. Londra'yı Libya iç işlerine karışmakla suçlayan TM'ye, Trablus hükümetinde İçişleri Bakanlığı yapmış Fethi Başağa'nın da destek vermesi dikkat çekti. 

Rusya'dan açık tehdit! Peskov 'ABD'yi durdururuz' diyerek duyurdu: 'Olası kurbanlar Avrupa başkentleri olur' Rusya'dan açık tehdit! Peskov 'ABD'yi durdururuz' diyerek duyurdu: 'Olası kurbanlar... Haberi Görüntüle

PETROLÜ ÇALMA HAMLESİ 

Libya'nın petrol kuyularını şu an Hafter destekçisi Rusya kontrol ediyor. Rusya'nın bu ülkeye gönderdiği paralı asker sayısının 7 bin civarında olduğu sanılıyor. Bingazi merkezli yeni bir hükümet kurarak ülkedeki bölünmüşlüğü kalıcı hale getirerek petrolü tek başına pazarlamak isteyen Hafter'in bir sonraki hamlesi merak ediliyor. Meşrû Trablus hükümetine bağlı Libya ordusu, Haziran 2020'de Sirte önlerine kadar gelmiş ve taarruz orada durdurulmuştu. Aradan geçen sürede iki taraf da askeri tahkimata devam etti. Hafter'in ülke kaynaklarını çalma amaçlı tek taraflı bir hamlesi, bölgede yeniden savaş başlamasına neden olacak. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading