Yandex Metrica

Libya'da silahlar patladı! 'Paralel başbakan'a Trablus'ta kurşunlu karşılama

Libya'da silahlar patladı! 'Paralel başbakan'a Trablus'ta kurşunlu karşılama

Son dakika haberi... Hafter destekli Temsilciler Meclisi'nin bir süre önce 'başbakan' ilan ettiği Fethi Başağa, başkent Trablus'ta görevi Abdülhamid Dıbeybe'den almak isteyince ortalık karıştı.

Dünya

23.01.2024, 19:16

Libya'da Hafter destekli Temsilciler Meclisi tarafından atanmış 'paralel başbakan' Fethi Başağa, yetkilerin kendisine devredileceğini umarak gittiği Trablus'ta pek hoş karşılanmadı. 

Fethi Başağa

Mevcut Başbakan Abdülhamid Dıbeybe'yi destekleyen askeri birlikler başkentte sokağa çıkarak bir oldu-bittiye izin verilmeyeceğini ilan etti. Başağa ile birlikte Trablus'a gelen gruplar ile meşrû hükümet birlikleri arasında yer yer çatışmalar yaşandı. 



Şiddet eylemlerinin tırmanması üzerine kentte okullar tatil edildi. Trablus'ta silahların patlaması, uzun süredir istim üstünde duran ülkede iç savaşın yeniden başlamakta olduğuna ilişkin önemli işaretlerden biri oldu. 

Başta darbeci Halife Hafter olmak üzere Mısır, BAE, Fransa ve Rusya tarafından desteklendiği belirtilen Başağa, başbakanlık koltuğuna oturma yolunda temaslarda bulunmak üzere geçtiğimiz günlerde Türkiye'yi de ziyaret etmişti. 

Başbakanlık koltuğunu Fethi Başağa'ya teslim etmeyeceğini açıklayan Abdülhamid Dıbeybe, yönetimin ancak serbest seçimler sonucu sandıktan çıkacak hükümete devredilmesi gerektiğini belirtiyor. 

Abdülhamid Dıbeybe

Kendisine bağlı silahlı grupları petrol rafinelerine göndererek Libya'da vanaları kapattıran Fethi Başağa, Trablus'ta durumun iyice gerginleşmesiyle birlikte kentten ayrıldı. 'Paralel başbakan' uzun bir süredir komşu Tunus'ta ikamet ediyordu. 

'Paralel başbakan' Fethi Başağa 2019 Kasım'ında Türkiye ile deniz sınırlandırma anlaşması imzalayan Fayiz es-Serrac hükümetinde, İçişleri Bakanlığı koltuğundaydı. Fethi Başağa'nın adı, hükümeti devirmeye yönelik sokak eylemleri sırasında Serrac'ın evini basmaya giden kalabalıklara yardım ettiği ve onların önünü açtığı suçlamalarına karışmıştı. Başağa, olaylardan sonra görevden alınmış ve daha çok Fransa ile dirsek temasına başlamıştı.  

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading