Yandex Metrica

Katar gazetesi deşifre etti: Esed ve Hafter'in uyuşturucu ağı

Katar gazetesi deşifre etti: Esed ve Hafter'in uyuşturucu ağı

Londra merkezli Katar gazetesi el-Araby el-Cedid Suriye ve Libya arasında Esed rejimi ve darbeci Hafter'in adamlarının yönettiği uyuşturucu ağını ortaya çıkardı

Dünya

04.04.2024, 10:18

Londra merkezli yayın yapan Katar gazetesi el-Araby el-Cedid, Suriye Diktatörü Beşşar Esed ile Libyalı Emekli Darbeci General Halife Hafter arasındaki uyuşturucu ağını deşifre etti.

Gazetenin sosyal medya ağı twitterda bugün yayımladığı tweet zincirinde verdiği bilgiye göre, iki taraf arasındaki uyuşturucu trafiği Esed rejimi kontrolündeki Suriye’nin Lazkiye kenti ile Hafter kontrolündeki Libya’nın Bingazi ve Tobruk kentleri limanları üzerinden yapılıyor.

Her iki ülkenin vatandaşlığına sahip kişilerce yürütülen uyuşturucu trafiği, Esed ve Hafter gözetiminde ve korumasında sürüyor.

Konteynerlere gizleniyor

Gazetenin ele geçirdiği belgelere göre, 2019 yılında başlayan uyuşturucu ticaretini Lazkiye’deki el-Tayr ticaret ve nakliye şirketi üzerinden yapılıyor.

Şirketin sahibi Mahmud el-Dec hem Libya hem de Suriye vatandaşlığına sahip. Uyuşturucu şebekesinde el-Dec ile birlikte Hafter ve Esed’e yakın 3 Libyalı ve 4 Suriyeli bulunuyor.

El-Araby el-Cedid’in ele geçirdiği fotoğraflarda, sevkiyatı yöneten şebeke üyelerinden Abdulfettah el-Dec, şirket logosu ve Şam plakalı bir otomobilin önünde askeri elbiselerle görülüyor.

Bu da, şebekenin aynı zamanda Esed ve Hafter için savaştığını da akıllara getiriyor.

Konteynerlere yüklenen uyuşturucu maddeleri ise konteynerlerin zemin ve duvarlarının içine gizlenerek, Lazkiye-Bingazi-Tobruk arasında taşınıyor.

Libya ayağında Hafter’e bağlı bir yetkili var

Lazkiye’den nakliye yapan el-Tayr şirketi, Libya tarafından Hafter’in Askeri Hakimlerinden birinin Müsteşarı olarak çalışan Fevziye el-Fercani yer alıyor.

Gazete tarafından yayımlanan fotoğraflarda, Bingazi’de “Suriye Günleri” fuarı düzenleyen el-Fercani, el-Tayr şirketinin yetkilileri ve Mahmud el-Dec ile görülüyor.

Şebeke, fuarın düzenlendiği 2018 Mayıs ayında birçok uyuşturucu tüccarına davetiye göndererek konaklamalarını da karşılamış.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading