Yandex Metrica

Karadeniz'de Karakurt sınıfı korveti imha ettiler: Son seyir füze gemisiydi

Karadeniz'de Karakurt sınıfı korveti imha ettiler: Son seyir füze gemisiydi

Rus donanmasının Kırım'a konuşlandırdığı, Karadeniz filosunun gözdesi 22800 Karakurt sınıfı korvet gemisi iki ATACMS füzesiyle batırıldı. Kalibr ve Patnsir-M ile donatılan korvetin Sivastapol'u gözetleyen son seyir füze gemisi olduğu söyleniyor.  

Dünya

22.05.2024, 12:49

2023 yılında Rus donanma filosuna katılan Karakurt sınıfı korvet savaş gemileri, Rusya-Ukrayna savaşında hazır halde Karadeniz sularında bekliyordu. Yakın deniz bölgelerinde kritik rol üstlenen yüksek hassasiyetli füze saldırıları için oldukça yetenekli olan bu gemiler, Sivastopol'a konuşlandırılmıştı.

26 Temmuz 2016'da Zalyv Gemi İnşa Tersanesi'nde kızağa konmuş, 12 Temmuz 2023 tarihinde Rus Karadeniz Filosunun en önemli gemilerinden biri haline gelmişti. 22 Ağustos 2023'te muharebe görevine başlayan Project 22800 Karakurt sınıfı korvet gemisi, Ukrayna ordusu tarafından 19 Mayıs 2024 tarihinde ABD'den tedarik edilen ATACMS füzeleri ile batırıldı.

ABD tarafından sağlanan iki ATACMS füzesinin kullanıldığı saldırıda Kırım'da bulunan son Rus seyir füze gemisi denizin maviliklerine karıştı. Kiev cephesinin aktardığı bilgilere göre daha hiçbir füze ateşlenmeyen gemi, neredeyse görevine başlayamadan ATACMS füzeleri ile imha edildi.

İkinci Eisenhower operasyonu: ABD uçak gemisi bir kez daha Husilerin hedefinde İkinci Eisenhower operasyonu: ABD uçak gemisi bir kez daha Husilerin... Haberi Görüntüle

KIRIM'DAKİ SON SEYİR FÜZE GEMİSİYDİ

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş 2022 Şubat ayından itibaren devam ediyor. Kiev ordusu, Sivastopol'de Rus donanmasına ait 22800 Karakurt sınıfı korvetin vurularak denizin derinliklerine gönderildiğini açıkladı.

Ukrayna ordusu, Karadeniz'de bulunan Rus donanmasına ait gemileri birer birer imha etmeye, denizin derinliklerine göndermeye kararlı. Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Kırım'a bağlı Sivastopol'de Rusya'ya ait Project 22800 Karakurt sınıfı korvetin batırıldığı belirtildi.

Kiev hükümeti Rus güçlerinin Dnipyer, Kramotorsk, Andriivka, Pokrovsky saldırılarının 'Püskürtüldüğünü' iddia etti. Donanmanın sözcüsü Pletenchuk söz konusu korvetin Rusya'nın Kırım'da konuşlanan son seyir füze gemisi olduğunu vurgulayarak geminin önemine işaret etti. 

Pletenchuk Rus donanmasının gözde korvetinin görev süresi boyunca hiçbir zaman seyir füzesi ateşlenmediğini vurgulayarak, Project 22800 kapsamında inşa edilen 5 savaş gemisinin ikisinin imha edildiği, 1'inin şu anda bir tersanede bulunduğu belirtildi.

ABD'nin insani yardım taşıyacak dediği liman, Siyonist İsrail askerlerini taşıdı! ABD'nin insani yardım taşıyacak dediği liman, Siyonist İsrail askerlerini taşıdı! Haberi Görüntüle

BATIRILAN İLK GEMİ BU DEĞİL: MOSKVA, NOVOCHERKASSK...

Ukrayna, çok daha küçük bir donanmaya sahip olmasına rağmen kayda değer bir etkinlik göstererek Karadeniz Filosundaki birçok Rus gemisini batırdı ya da önemli ölçüde hasar verdi. Bu olaylardan en dikkat çekeni 14 Nisan 2022'de Rus Karadeniz Filosu'nun amiral gemisi Moskva'nın batırılmasıydı. Güdümlü füze kruvazörü Kiev donanmasına ait Neptune gemisavar füzeleriyle vurularak batırılmış ve Rus donanmasına önemli bir darbe vurulmuştu.

24 Mart 2022'de Alligator sınıfı çıkarma gemisi Saratov, Berdyansk limanında demirliyken imha edildi. Bu saldırı sırasında Tsesar Kunikov ve Novocherkassk çıkarma gemilerinde de ciddi bir hasar meydana gelmişti. Fakat gemiler o sırada kaçmayı başarmışlardı. 

2024 Şubat ayında Alupka yakınlarında bulunan Tsesar Kunikov, Ukrayna donanmasına ait bir İHA saldırısı sonucunda ağır hasar görerek denizin maviliklerine karıştı. İlk saldırıda hayatta kalan Novocherkassk ise 2023 Aralık ayında Feodosia limanına yanaştığı sırada batırıldı. Saldırıda muhtemel olarak Storm Shadow ya da SCALP füzeleri kullanıldı.

Aralık 2023'te Ukrayna tarafından batırılan en son Rus Karadeniz Filosu gemilerinden biri olan Ropucha sınıfı çıkarma gemisi Novocherkassk, 500 tona kadar etkileyici bir kargo yükü taşıma kapasitesine sahipti.

Habere Tepki Ver

4

0

1

0

0

0

0

0

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading