Yandex Metrica

Kaplumbağa tankların evrimleşmesi yeterli olmadı: FPV dronlarının kurbanı oldu

Kaplumbağa tankların evrimleşmesi yeterli olmadı: FPV dronlarının kurbanı oldu

Rus ordusunun 'Kaplumbağa tankları' gelişmeye devam ediyor. Fakat evrimleşme hızı, Ukrayna ordusunun giderek daha yıkıcı hale gelen FPV dronlarının ağır mühimmatının kurbanı olmaktan kurtulacak kadar hızlı değil.

Dünya

27.05.2024, 13:26

37 ton ağırlığı bulunan ve dört kişilik mürettebata sahip bir T-62 tankını temel alan bir kaplumbağa tankı, ilk kez Nisan ayında doğu Ukrayna'daki savaş alanlarında görüldü, görülen 'Kaplumbağa tankı' modifiye edilmiş ve türünün en gelişmişiydi.

Rus Ordusu'nun 20. Paramiliter Motorize Keskin Nişancı Tümeni'ne ait olduğu bildirilen kaplumbağa tank, Donetsk şehrinin batısındaki terk edilmiş Malinka şehri ve çevresinde mayın temizleme görevlerinde aktif olarak rol alıyordu. Kabuk benzeri ek zırhı işe yaradı ve tam isabet on saldırıdan sağ çıkmayı başardı.

Halk dünyada cehennemi yaşadı! Pompeii yanardağı halka felaketi getirdi! 2.000 yıllık sır ortaya çıktı! Halk dünyada cehennemi yaşadı! Pompeii yanardağı halka felaketi getirdi! 2.000... Haberi Görüntüle

ANTİ-DRONE ZIRH KATMANLARIYLA KAPLIYDI

Fakat bu sefer kaplumbağa tankının şansı yaver gitmedi, Ukrayna donanması tarafından havaya uçuruldu. Diğer kaplumbağa tankları gibi, muhtemelen çatı kaplama malzemesinden dönüştürülmüş ek anti-drone zırh katmanlarıyla kaplıydı ve aracın önünde mayınları güvenli bir şekilde patlatmak için makaralar vardı.

Öte yandan, bu Kaplumbağa tankının, türünün diğer örneklerinden farklı olarak, topunun, daha doğrusu taretinin tamamının çıkarılmış olduğu görülmekte. Kaplumbağa Tankı temelde bir savaş aracından ziyade bir mayın temizleme aracı ve saldırı birliklerini mayınlarla kaplı orta bölgede yönlendirmek için kullanılıyor.

Çin'de Kudüs zirvesi! Filistinli gruplarlar duyurdu: Anlaşma yakın! Çin'de Kudüs zirvesi! Filistinli gruplarlar duyurdu: Anlaşma yakın! Haberi Görüntüle

FPV DRONLARDAN KAÇAMADI

Askeri blog yazarlarına göre taret metal bir kabukla kaplandığından dolayı, taret sütunları nedeniyle düzgün bir şekilde dönemez, mürettebatın görüşü engellenir ve neredeyse hiç ileriyi göremezler. Bir mayın temizleme aracı olmasının yanı sıra, neredeyse bir tank bile sayılmazdı.

Rusya-Ukrayna arasında 2 yıl 3 aydır devam eden savaşın 1.000 km'lik cephe hattının her yerinde görülmeye başlayan Turtle tankları, Ukrayna'nın ABD'den destek alamaması ve diğer faktörler nedeniyle Ukrayna ordusunda ciddi mermi ve füze sıkıntısı yaşatmasına sebebiyet verdi.

Ukrayna tarafı topçu mermileri ve füzeleri temin edemeyince FPV insansız hava araçlarına güvenmek zorunda kaldı ve kaplumbağa tanklar dronlara karşı savaşın başlarında daha etkili oldu. Birkaç kez Rus birliklerini mayıs tarlalarından başarıyla geçirmeyi başaran kaplumbağa tanklar, Bakhmut'un batısındaki Chassiouyar yönündeki operasyonlarda son derece başarılı şekilde iş çıkardı.

Paraları çaldı mı? Trump'ın kampanya ekibinden Harris'e şok suçlama Paraları çaldı mı? Trump'ın kampanya ekibinden Harris'e şok suçlama Haberi Görüntüle

TANKSAVAR FÜZELER DEVREYE GİRDİ

ABD Dış Politika Araştırma Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı olan Rob Lee, kaplumbağa tankları için 'Bazı insanların bunlarla alay ettiğini biliyorum ama bunun garip bir adaptasyon olduğunu düşünmüyorum' dedi. Ruslar, Ukrayna tarafının bol miktarda FPV'ye (insansız hava aracı) sahip olduğu ancak ATGM'lerin (tanksavar güdümlü füzeler), tanksavar mayınlarının ve top mermilerinin eksik olduğu bölgelerde bu tanklar ile başarı sağladı.

Fakat artık bu durum değişiyor. ABD tekrardan Ukrayna'ya çok sayıda top mermisi ve tanksavar füzesi gönderdi. Ukrayna ise bu süreçte daha büyük FPV dronları için daha ağır mühimmat geliştirdi. Bu mühimmatın bir kısmının aşağı yönde patlayacak şekilde tasarlanmış İsveç tanksavar füzelerine dayandığı anlaşılıyor.

Mayıs ayının başlarında Ukrayna ordusu kaplumbağa tanklarını çok kolay bir şekilde imha edebiliyordu. Birçok kaplumbağa tankı topçu, füze, boncuklu mayın ve daha büyük FPV dronelar tarafından vurulduktan sonra imha edildi. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading