Yandex Metrica

İsrail'de 'ertesi gün' tartışması: Netanyahu ile Gallant yine birbirine girdi

İsrail'de 'ertesi gün' tartışması: Netanyahu ile Gallant yine birbirine girdi

İsrail'de Başbakan Netanyahu ile Savunma Bakanı Gallant arasında yeni bir anlaşmazlık noktası daha çıktı. İsrail'in Gazze'ye acımasız saldırılarını başlattığı 7 Ekim'den bu yana birçok kez karşıya gelen ikili bir kez daha Gazze'nin yönetimi konusunda karşı karşıya geldi. Başkent Tel Aviv'de basın toplantısı düzenleyen Gallant, Netanyahu'nun Gazze'nin idaresi konusundaki açıklamalarına tepki gösterdi.

Dünya

21.05.2024, 23:56

İsrail'de hükümet içindeki ayrılıklar devam ediyor. Genellikle katliamın şekli ve sonrasıyla ilgili yöntem farklılıklarını içeren bu ayrılıkların son örneğini daha önce defalarca karşı karşıya gelen Başbakan Binyamin Netanyahu ile Savunma Bakanı Yoav Gallant verdi.

F-35 ve F-16'lar Rusya ve Çin için havalandı: Alaska sınırında yüksek gerilim: Süper güçlerin savaşı F-35 ve F-16'lar Rusya ve Çin için havalandı: Alaska sınırında... Haberi Görüntüle

"NETANYAHU DİKKATE ALMIYOR"

Başkent Tel Aviv'de basın toplantısı düzenleyen Gallant, Başbakan Netanyahu'nun Gazze'nin idaresiyle ilgili söylediklerine tepki gösterdi. Gallant, uzun bir süredir Gazze'nin yönetimiyle ilgili söylediklerinin dikkate alınmadığından şikayet ederek kendisinin Hamas'a alternatif bir yönetim bulma yönünde çalışmanın gerekli olduğu fikrinde olduğunu belirtti. Netanyahu'nun bir türlü cevap vermediğini hatırlatan Gallant, "Ordunun planı tartışmaya açılmadı, daha da kötüsü yerine hiçbir alternatif getirilmedi. Gazze'de askeri-sivil bir rejim, İsrail için kötü ve tehlikeli bir alternatiftir." dedi. Gazze'de askeri bir yönetim istemediğini tekrarlayan Gallant, Netanyahu'ya artık bir karar vermesi konusunda çağrıda bulundu. Gallant, Netanyahu'dan İsrail'in Gazze Şeridi'nde sivil-askeri bir rejimin olmayacağını ilan etmesini ve Hamas'a alternatif bir yönetimi teşvik etmesini istedi.

Kamala Harris'ten Biden açıklaması: 'Modern tarihte eşi benzeri yok' Kamala Harris'ten Biden açıklaması: 'Modern tarihte eşi benzeri yok' Haberi Görüntüle

NETANYAHU'DAN JET CEVAP

Gallant'ın eleştirilerini jet hızıyla cevaplayan Netanyahu, İsrail ordusunun Hamas'a karşı savaştığını ve Hamas'ı "bitirmek" için kararlı olduğunu belirtti. Netanyahu,  "Hamas var olduğu sürece başka hiç bir aktör Gazze'yi yönetemeyecek, kesinlikle Filistin Yönetimi değil." ifadelerini kullandı. Gün içinde bir video mesajı daha paylaşan Netanyahu, İsrail'in aylardır Hamas'tan sonra Gazze'nin idaresi konusundaki sorularla uğraştığını iddia etmişti. Önceliklerinin Hamas'ın yenilmesi olduğunu söyleyen Netanyahu, bu gerçekleşmeden "ertesi gün" tartışmalarının yersiz olduğunu savundu. İsrail Başbakanı, "Hamas'ın Gazze'yi askeri olarak idare etmediği netleşene kadar, hiçbir aktör kendi güvenliği korkusuyla Gazze'nin sivil yönetimini tek başına kabul etmeye hazır olmayacak." iddiasında bulunmuş, İsrail'in Gazze'deki "sivil yönetim" meselesine çözüm bulmak için çalıştığını ve yapılanların bir kısmının gizli olduğunu kaydetmişti.

Türkiye'nin Nijer hamlesi Yunanistan'ı titretti: Hedef biziz: Türkler nükleer silah yapıyor! Türkiye'nin Nijer hamlesi Yunanistan'ı titretti: Hedef biziz: Türkler nükleer silah... Haberi Görüntüle

İSRAİL'İN GAZZE'DE GERÇEKLEŞTİRDİĞİ KATLİAMDA 222. GÜN

İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gaze'de 35 binden fazla Filistinli sivili katletti. Katledilen Filistinlilerin 24 binden fazlasını kadın ve çocuklar oluşturuyor. Ayrıca enkaz altında kalan ve ulaşılamayan binlerce cesedin olduğu tahmin ediliyor. Bölgede 78 binden fazla yaralı sağlık hizmetlerinden mahrum bir biçimde yaşama tutunmaya çalışıyor. Güvenli yer arayışında olan Filistinlilerin 1,9 milyondan fazlası zorla göç ettirilmiş durumda. 

İsrail, 25 Mart'ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde alınan ateşkes kararına uymuyor. Bu karara rağmen saldırılarına devam eden işgal güçlerine şimdiye kadar herhangi bir yaptırım uygulanmış değil. Uluslararası toplum, sivil ölümleri artıracak Refah saldırısıyla ilgili İsrail ordusuna uyarıda bulunuyor. İsrail, bir süredir sivillerin son sığınağı olan Refah'a saldırmak için hazırlık yapıyor. Şu an Refah'a 1,5 milyondan fazla Filistinli sığınmış durumda. İsrail makamlarına göre Gazze Şeridi'nde bazıları hayatta, bazıları ölü 130'dan fazla İsrailli esir bulunuyor. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında öldürülen İsrailli esirlerin sayısının 70'i geçtiğini duyurmuştu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading