Yandex Metrica

İsrail tankları Güney Kıbrıs yolunda: Demir Kubbe kararından sonra yeni adım

İsrail tankları Güney Kıbrıs yolunda: Demir Kubbe kararından sonra yeni adım

Güney Kıbrıs'a asker çıkartarak geçtiğimiz yıl Rumlarla ortak tatbikat yapan ve Ada'yı Demir Kubbe hava savunma sistemiyle donatmayı tasarlayan İsrail yeni bir adım daha atıyor. Ana muharebe tankı Merkava, Rumlara verilecek.

Dünya

08.04.2024, 18:45

2022 yılında dünyaya 12,5 milyar dolarlık silah ihraç ederek kendi rekorunu kıran İsrail, Ukrayna savaşı bahanesiyle depolarındaki tanklardan bir kısmını Güney Kıbrıs Rumlarına sevk etmek üzere. 

İsrail Savunma Bakanlığı'na bağlı İhracat Koordinasyon Dairesi SIBAT'ın yöneticisi Yair Kulas, birkaç gün önceki açıklamasında, yerli Merkava tanklarının eski modellerini biri Avrupa ülkesi olmak üzere iki ülkeye satma aşamasında olduklarını söylemişti. 

Kulas'ın ismini zikretmediği ülkelerin Güney Kıbrıs ve Fas olduğu anlaşıldı. Uluslararası savunma sitelerinde yayınlanan bilgilere göre Tel Aviv yönetimi, Ukrayna'ya 41 adet T-80U tankı hibe eden Güney Kıbrıs'ın envanterinde tank açığı oluştuğunu ve bunun Merkava tanklarıyla kapatılacağını belirtiyor. Benzer durum Fas için de geçerli, çünkü bu ülkenin T-72B model tanklarını Ukrayna'ya bağışladığı iddia ediliyor. 

İsrail yapımı Merkava tankı

İbranice 'araba' anlamına gelen ve ilk olarak 1967'deki Altı Gün Savaşı'ndan sonra tasarımına başlanan Merkava tankları, 1970'li yıllardan beri gelişimini sürdürdü. 1979'da envantere giren ilk Merkava tanklarının ardından seri 2, 3 ve 4 modelleriyle devam etti. 

1500 beygir güç üreten Alman MTU motorlu Merkava tanklarının 2 ve 3 numaralı varyantlarının ihraç edileceği belirtiliyor.

Geçtiğimiz yıl Ada'ya asker çıkararak Rumlarla birlikte tatbikat yapan İsrail ordusu ile Güney Kıbrıs arasındaki ilişki derinleşiyor. 

İsrail yapımı hava savunma sistemi Demir Kubbe'nin Rumlara verilmesi konusunda da bir anlaşmanın yapıldığı biliniyor. ABD geçtiğimiz yıl Güney Kıbrıs'a yönelik silah ambargosunu tamamen kaldırmış ve imzalanan anlaşmalarla Ada güneyindeki limanlara savaş gemileri konuşlanmasının önünü açmıştı. 

İsrail ile Güney Kıbrıs silahlı güçleri arasında geçtiğimiz yıl Chariots of Fire (Savaş Arabaları) adlı tatbikat düzenlenmişti.


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading