İran'da asırlık araçlar görenlerin dikkatini çekiyor!

İran'da asırlık araçlar görenlerin dikkatini çekiyor!

İran'da eski devlet başkanlarının kullandığı asırlık araçlar başkent Tahran'da açılan Tarihi Otomobiller Müzesi'nde sergileniyor.

Dünya

23.01.2024, 18:16

Mercedes, Cadillac, Rolls Royce, Porsche, Ferrari, Maserati, Lamborghini, Chrysler gibi dünyaca ünlü otomobil markalarının tek ya da sınırlı sayıda üretilen örneklerini Tahran'da iki hafta önce açılan müzeyedede görmek mümkün. Rıza Şah'a ait ABD yapımı Pierce-Arrow A Model araç altın süslemeleri ile dikkat çekiyor. Muhammed Rıza Şah Pehlevi'nin oğlu Rıza Pehlevi'ye ait olduğu belirtilen araçtan dunyada sadece bir adet üretildiği biliniyor. Mercedes, Porche ve Volkswagen firmalarının ortak üretimi olan aracın birçok özelliği bulunuyor.


2 ayrı fren sistemi ve gümüş ile altından olmak üzere 2 anahtarı var. Gümüş anahtarla çalıştırıldığında sadece 2 vitesi devreye giriyor ve sadece 30 km hızla gidiyor. Altın anahtarla çalıştırıldığında ise 4 vitesle açılıyor ve 170 km sürat yapabiliyor.İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi'nin ikinci eşi Süreyya İsfendiyari Bahtiyari için de Chrysler 300 modelinden özel bir tasarım yapılmış ve süslemeleri altından işlenmiş. Kullanıldıkları dönemde servet değerinde olan ve günümüzde paha biçilemeyen müzedeki araçların çoğu ya devlet başkanlarına ya da yakınlarına ait.

Rolls-Royce Silver Ghost modeli aracın Ahmed Şah Kaçar'a ait olduğunu ve 1922'de üretildiğini aktaran Faal, "Ahmed Şah'a ait araç 6 silindir özelliğinde sahip ve Pehlevi Hanedanlığı döneminde de kullanıldı. Bu aracın tarihine İran'da 3 ayrı yönetim sığdı. Buradaki en eski araçtır" diye konuştu.

Dünyada sadece 4 adet üretiliyor. Rolls Royce Phantom-4 model otomobilden biri de müzede yer alıyor. Müze Müdürü Muhammed Faal, özel tasarıma sahip olan ve sınırlı sayıda üretilen Mercedes Benz 600 modellerinin 4 tanesinin müzede yer aldığını söyledi. Müzede 4 sergi salonu bulunduğunu aktaran Faal, 55 otomobil, 4 motosiklet ve 2 saltanat faytonu olmak üzere toplam 61 tarihi aracın burada sergilendiğini ifade etti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading