Yandex Metrica

Hıristiyanlar PKK işgalindeki Sincar'a dönmek istemiyor! İşte 7 yıllık bilanço...

Hıristiyanlar PKK işgalindeki Sincar'a dönmek istemiyor! İşte 7 yıllık bilanço...

PKK'nın ikinci Kandil yapmak istediği Sincar, Hıristiyanlar bakımından da bir harabe durumunda. DEAŞ zulmüyle bölgeyi terk eden Ermeni ve Ezidi aileler, şimdi PKK'lıların yoğun olduğu kasabaya geri dönmek istemiyor.

Dünya

23.01.2024, 18:31

Irak'ın Sincar (Şengal) kasabasında 2015'e kadar 40 Hıristiyan aile yaşıyordu. DEAŞ/IŞİD'in bölgeye girmesiyle birlikte buradaki Hıristiyanlar Sincar'ı terk etmek zorunda kaldı. DEAŞ tehdidinin sona ermesinin ardından bölge şimdi başka bir terör örgütünün, PKK/YBŞ'nin denetimine geçti. Ancak başta Katolik Ermeniler olmak üzere Hıristiyan nüfus, PKK işgalindeki memleketlerine dönmek istemiyor. 7 yıllık süre boyunca sadece bir aile geri dönmeyi göze aldı. 

Middle East Eye internet gazetesine konuşan 66 yaşındaki Ermeni Katolik Hani Ellias el-Saig, "Şu anda tüm Sincar bölgesindeki tek Hıristiyan aile biziz" diyor. İbadet edebilecekleri bir kilisenin kalmadığını söyleyen Saig, ellerindeki tek mabedin de DEAŞ tarafından yıkılmış olduğunu hatırlattı. 

Bölgeden göç etmiş Ermeniler ve Ezidiler, Noel kutlamaları için her yıl bölgeye 3 saatlik mesafedeki Başika'da buluşuyor. Irak genelinde yaklaşık bir milyon dolayında olduğu belirtilen Hıristiyan varlığı, 2003'teki ABD işgaliyle birlikte yıldan yıla azalma gösterdi ve şimdilerde 200 bine düştü. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading