Yandex Metrica

Hazar'dan Türkiye'ye doğalgaz projesi hızlanıyor: Türkmenler TDT'ye üye oluyor

Hazar'dan Türkiye'ye doğalgaz projesi hızlanıyor: Türkmenler TDT'ye üye oluyor

Antalya Diplomasi Forumu, Hazar geçişli Orta Koridor için önemli anlaşmalara sahne oldu. Sahip olduğu rezervlerle doğalgaz okyanusu üzerinde oturan Türkmenistan, yeraltı kaynaklarını Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırma konusunda Ankara ile mutabakata vardı. Türk Devletleri Teşkilâtı'na tam üyeliğe göz kırpan Türkmen lider Berdimuhammedov, Belek'te sıcak mesajlar verdi.

Dünya

10.04.2024, 00:41

265 trilyon metreküp kanıtlanmış doğalgaz rezerviyle dünyanın en zengin ülkelerinden Türkmenistan, yeraltı kaynaklarını Avrupa'ya ulaştırma yolunda Türkiye ile bir anlaşma daha imzaladı. Antalya Diplomasi Forumu'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Türkmen lider Gurbanguli Berdimuhammedov, iki ülkeyi birbirine daha da yakınlaştıran mutabakatı hayata geçirdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkmen lider Gurbanguli Berdimuhammedov.jpg

Görüşmede Türkiye ile Türkmenistan arasında 'Doğalgaz Alanında İşbirliğinin Geliştirilmesine İlişkin Karşılıklı İşbirliği Mutabakat Zaptı', 'Petrol ve Doğalgaz Alanlarında İşbirliğine İlişkin Niyet Beyanı' ve 'Türkmenistan Havayolları ile Türk Hava Kurumu Üniversitesi Arasında Mutabakat Muhtırası' imzalandı.

Sözkonusu anlaşmalar son yıllarda Ankara-Aşkabat hattında gelişen sıcak ilişkilerin son yansıması oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan ile tüm alanlarda iki ülkeye de kazandıracak karşılıklı adımların artarak sürdürülmesi ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin 5 milyar dolar seviyesine ulaştırılması için gayretlerin artırılması gerektiğini belirtti.

Alman devi Deutsche Bank'tan dikkat çeken Türkiye analizi: Enflasyon yıl sonunda bakın kaça gerileyecek Alman devi Deutsche Bank'tan dikkat çeken Türkiye analizi: Enflasyon yıl... Haberi Görüntüle

GAZI TÜRKİYE'YE TAŞIMA PROJELERİ 

2021 yılından buyana doğalgaz gündemiyle sıklaşan temaslar hem Türk Devletleri Teşkilatı nezdinde hem de karşılıklı olarak sürdürülüyor. Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevindeyken Aşkabat'a giderek bu ülkeyle anlaşmalara imza koyan Fuat Oktay, Türkmen doğalgazının Avrupa'ya taşınması için 3 alternatiften şöyle bahsetmişti:

"Türkmen doğalgazının Türkiye'ye taşınması veya Türkiye'nin Türkmenistan'dan doğalgaz almasıyla alakalı ciddi bir iş birliği mevcut. Nihai noktayı koymak için çalışıyoruz. Birkaç alternatif mevcut. Ya Hazar Denizi üzerinden TANAP hattının kullanımı veya swap benzeri buradan komşu ülkeye, komşu ülkeden Türkiye’ye verilmesi şeklinde... Veya gemilerle ve boru hattı üzerinden. Bu üç alternatif üzerinde çalışıyoruz."

Türkmenistan'la mutabakata Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar ile Türkmen mevkidaşı imza koydu.

Gelinen noktada Türkmen doğalgazının Hazar Denizi'nden boru hattıyla Azerbaycan'a taşınması ve oradan TANAP'la Türkiye'ye ulaştırılması planı öne çıkıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın huzurunda varılan mutabakatlara Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar imza koydu. 

Bayraktar'ın yanısıra Türkmen heyetle görüşmede Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ve Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım da hazır bulundu.

14 tugay toplandı, karşı taarruz başlıyor: Günde 1000 kişi orduya yazılıyor 14 tugay toplandı, karşı taarruz başlıyor: Günde 1000 kişi orduya... Haberi Görüntüle

BERDİMUHAMMEDOV, 'ENERJİ VE ULAŞIM' DEDİ

Tükmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhammedov'un babası, 'Türkmen Milli Lideri' Gurbanguli Berdimuhamedov yoğun temas trafiğine sahne olan Antalya-Belek'te sıcak mesajlar verdi. 

Antalya Diplomasi Forumu ADF'ye davetinden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür eden Berdimuhammedov, enerji koordinasyonu ve ulaşım bağlantısının önlerindeki en önemli iki konu olduğuna dikkat çekti. 

Gurbanguli Berdimuhammedov

Yeşil enerji odaklı 'yeşil diplomasi'ye ağırlık verdiklerini söyleyen Türkmen lider, "Türkmenistan, düşük karbonlu enerjiye geçerek enerji entegrasyonuna ulaşma yönünde stratejik bir yön aldı. Bu çalışmada da bu tür yaklaşımlara ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Bu, bu yolu takip etmek isteyen ülkeler için eşit şartlara sahip olmayı garanti edecektir" dedi. 

​​​​​​​Berdimuhamedov, "Türkmenistan, Hazar ve Karadeniz bölgelerini geçen, Avrupa, Orta Doğu, Asya-Pasifik bölgelerini mutabakata varılan standart ve kriterlere göre çalışan tek bir ulaşım sistemine bağlayan Avrasya multimodal ulaşım ve transit projelerinin uygulanması üzerinde çalışıyor" şeklinde ifadeler kullandı.

ABD'den gecikmeli tepki: Netanyahu'nun ABD halkı için kullandığı 'kullanışlı aptallar' sözüne Beyaz Saray'dan cevap geldi ABD'den gecikmeli tepki: Netanyahu'nun ABD halkı için kullandığı 'kullanışlı aptallar'... Haberi Görüntüle

YILMAZ: TÜRKMENİSTAN TDT'YE HAYIRLI OLSUN

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın Antalya Diplomasi Forumu'ndaki bugünkü konuşmasında temel gündemi Türk Devletler Teşkilatı (TDT) ve Türkmen doğalgazıydı.

TDT'de 'gözlemci üye' sıfatıyla bulunan Türkmenistan'dan tam üyelik yolunda mesaj aldıklarını dile getiren Yılmaz, "Gönlümüzden geçen Türkmenistan'ın tabii üyesi olduğu aile teşkilatımıza tam üye olmasıdır. Bu konuda gerekli mesajı aldığımıza inanıyorum. Şimdiden hayırlı olmasını diliyorum" dedi. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz

Gurbanguli Berdimuhamedov'un da bulunduğu konferansta Yılmaz, Ekonomik İşbirliğine Dair Hükümetlerarası Türk-Türkmen Komisyonu (HEK) 7. Dönem Toplantısı için geçtiğimiz aralık ayında Aşkabat'ı ziyaret ettiğini ve kardeş ülkeyle derinden bağları yerinde görüp hissettiğini dile getirdi.

Yılmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iki ülke arasında 'ortak bakanlar kurulu' anlamı taşıyan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulması önerisinin hızla hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. 

Uçan Hollandalı Ege'de görüldü! Bu gemi suda mı havada mı? Uçan Hollandalı Ege'de görüldü! Bu gemi suda mı havada mı? Haberi Görüntüle

HAZAR GEÇİŞLİ ORTA KORİDOR VURGUSU

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2023 yılında 2,6 milyar dolara ulaştığını, Türk şirketlerinin Türkmenistan'da yatırımlara hız verdiğini anlatan Yılmaz, müteahhitlik firmalarının bugüne dek Türkmenistan'da 50,8 milyar dolarlık projeleri başarıyla sonuçlandırdığını söyledi. Türkmenistan'da 'akıllı şehir' konseptiyle inşaat projeleri hayata geçirdiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, iki ülke arasındaki enerji projelerinden ise şöyle bahsetti:

Antalya Diplomasi Forumu

"Türkmenistan enerji kaynakları bakımından bölgenin önde gelen ülkeleri arasında bulunuyor. Mevcut konjonktürde Türkmenistan doğalgazının ülkemize ve ülkemiz üzerinden küresel piyasalara arzı stratejik önem kazanmıştır. Gerek Türkmenistan ile gerek ilgili ülkelerle işbirliği yaparak bunu başaracağımıza inanıyorum. Bu işbirliği mekanizmaları sayesinde bölgede ve ötesinde enerji güvenliğine hep birlikte katkıda bulunmayı hedefliyoruz. 

Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridoru Türkiye için önemlidir. Bu koridor, Türkmenistan'ın büyük pazarlara açılan kapısıdır. Bu bağlamda Hazar Denizi'nin Türkmenistan kıyısında gerçekleştirilen yatırımlarını da memnuniyetle karşılıyoruz. Güvenilir bir taşımacılık güzergahı olarak ön plana çıkan Hazar Geçişli Orta Koridor bağlamında tüm ilgili ülkelerle işbirliğimizi artırmamız ortak menfaatimizedir. 

Orta Koridor'un önemli bir ayağını da Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattıyla tamamladık. Marmaray'ı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü, İstanbul Havalimanı'nı, Osmangazi ve 1915 Çanakkale Köprülerini hizmete alarak Doğu ile Batı arasındaki bu ilişkiyi güçlendirmiş durumdayız."

 

Habere Tepki Ver

12

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading