Yandex Metrica

Hamas-İsrail arasında esir takası perdesi açıldı

Hamas-İsrail arasında esir takası perdesi açıldı

Filistinli direniş grupları, esir İsrail askerinin ses kaydını yayımladı. İsrail ise direniş grupları ile takas için bazı şartları ileri sürüyor.

Dünya

23.01.2024, 17:32

Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas), dün, 2014 yılında esir aldığı İsrail askerlerinden birinin ses kaydını yayımladı. 

Katar merkezli el-Cezire televizyonu aracılığıyla yayımlanan ses kaydında esir İsrail askeri, Tel Aviv’e “Beni kurtarın” dedi.

Esir askerin ses kaydında şunları söylediği duyuldu;

“Ben esir İsrail askeri … İsrail devletinin bizi kurtarmak için çalıştığını umuyorum. Ayrıca devlet büyükleri esirler arasında ayrım mı gözetiyor? Esirlerin serbest bırakılması için bir şeyler yapıyorlar mı? Ben her gün yeniden ölüyorum. En yakın zamanda ailemin yanında olmayı ümit ediyorum.”

İsrail: Ses kaydını tahlil ediyoruz

Ses kaydının yayınlanmasının hemen ardından İsrail tarafından yapılan açıklamada ise kayıttaki sesin kime ait olduğunun tespiti için tahlil işlemlerinin başlatıldığı bildirildi.

Hamas hareketi ise “Esir takası konusunda düşmana karşı kullanacağımız güçlü kozlarımız var” açıklamasını yaptı.

Esirler konusu Gazze’nin yeniden imarı ile bağdaştırılamaz

İsrailli kaynakların verdiği bilgiye göre, Tel Aviv yönetimi Gazze’nin yeniden imarına izin verme karşılığında Filistinli direniş gruplarının esirleri serbest bırakmasını şart koşuyor.

Hamas’ın Gazze Sorumlusu Yahya es-Sinvar ise Gazze’nin yeniden imarı meselesinin esirlerin serbest bırakılmasıyla bağdaştırılmasını reddettiklerini bildirdi.

Sinvar, dün yaptığı açıklamada, esirlerin ancak takasla serbest bırakılacağını belirterek, “1111 rakamını aklınızda tutun. Bu rakamı ilerleyen günlerde sık sık kullanacaksınız” dedi.

Medya kaynakları, Sinvar’ın bahsettiği 1111 rakamının İsrail tarafından esir tutulan Filistinlilerin sayısını açıkladığını tahmin ediyor.

Biri Teğmen 4 İsrail askeri esir

Gazze’deki Filistinli direniş gruplarının elinde tuttuğu İsrailli esir askerler, 2014 yılının Temmuz ayında İsrail işgal güçlerinin Gazze’ye yönelik düzenlediği harekat esnasında Hamas’ın eline geçmişti.

El-Cezire’de yer alan habere göre, esir askerlerin Shaul Oron, Hadar Goldin, Avera Mengistu ve Hişam es-Seyyid olduğu belirtiliyor.

İsrail, Oron'un 20 Temmuz 2014’te Gazze-İsrail sınırında meydana gelen ve 14 İsrailli askerin yaşamını yitirdiği çatışmada öldüğünü iddia ediyor. Hamas ise esir askerlerle ilgili detaylı bilgi vermiyor.

İsrail ordusunda Teğmen olan Hadar Goldin, 1 Ağustos 2014’te Gazze’nin güneyindeki Rafah bölgesinde Hamas tarafından kaçırılırken, İsrail güçleri Goldin’in intikamı için Rafah’ta 100 sivilin öldüğü bir katliam işlemişti.

İsrail’in 2019 yılında da serbest bırakılması için Hamas ile temas kurduğu Mengistu ise 7 Eylül 2014’te Gazze sınır tellerini geçtikten sonra bir daha İsrail’e dönememişti.

Mengistu ile benzer bir şekilde ortadan kaybolan Arap asıllı İsrail vatandaşı Hişam es-Seyyid de Hamas’ın elindeki bir başka esir asker. İsrailli kaynaklar, es-Seyyid’in 2008 yılında askerliğe elverişli olmadığı için ordudan ayrıldığını ifade ediyor.  

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading