Yandex Metrica

Fas'ta İsrail Büyükelçiliği'ne yer yok!

Fas'ta İsrail Büyükelçiliği'ne yer yok!

Fas ile ilişkileri normalleşen İsrail Rabat'ta Büyükelçiliği için yer bulamıyor. Büyükelçi 6 aydır kapı kapı dolaşmasına rağmen Faslılar, yerlerini kiralamıyor.

Dünya

03.02.2024, 14:40

İsrail'in geçtiğimiz Aralık ayında Fas'a atadığı Büyükelçi David Govrin, 6 aydır kapı kapı dolaşmasına rağmen Rabat'ta kiralayacak bir ofis bulamıyor.

İsrail gazetesi Haaretz'de bugün Zvi Bar'el imzasıyla yayımlanan analizde, Faslıların İsrail Büyükelçiliğine ofis kiralamamasına eleştiri yöneltildi.

Analizde, Büyükelçi David Govrin'in 6 aydır işlerini Rabat'taki bir otelde yaptığı belirtilirken, Faslıların İsrail elçiliğini duyunca yerlerini kiraya vermek istemediklerine dikkat çekiliyor.

Aralık ayında ilişkiler normalleşmişti

İsrail'i tanımayan bazı Arap ülkeleri, geçtiğimiz yıl eski ABD Başkanı Donald Trump'ın girişimleri üzerine İsrail ile normalleşme ve büyükelçilik açılmasına izin verme kararı almıştı.

Trump, Mart 2020'de Kudüs'ün İsrail'in başkenti olmasını ve Ürdün Vadisi'nin (Batı Şeria) İsrail tarafından ilhak edilmesini ön gören Asrın Anlaşması'nı Tel Aviv'de ilan etmişti.

Anlaşma, Filistinlilerin Gazze dahil küçük bir alanda devlet kurmasına izin veriyordu (!)

Anlaşmanın Arap ülkeleri tarafından kabul edilmesi için yoğun çaba harcayan Trump yönetimi, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) de desteğiyle, ekonomik olarak zor durumda olan bazı ülkeleri İsrail ile normalleşmeye gitmeye ikna etmişti.

İlk olarak Ağustos ayında BAE normalleşmeyi kabul ederken, Trump yönetimi Sudan'ı yaptırımları kaldırma karşılığında, Fas'ı da Batı Sahra sorununda destek olma karşılığında normalleşmeye ikna etmişti.

Rabat yönetimi, Aralık ayında İsrail ile normalleşmeyi kabul ettiğini ilan etse de geçen 6 aylık sürede bu konuda herhangi bir ilerleme kaydedilememişti.

Halklar istemiyor

BAE ve Bahreyn'in gönüllü desteği dışında diğer normalleşen ülkelerin zorunlu sebepleri olsa da bu ülkelerin halkları normalleşmeye karşı çıkıyor.

Fas kamuoyu, normalleşme kararına tepki gösterirken İsrail elçiliğine ofis kiralamayarak, İsrail'in Fas'ta yeri olmadığı mesajını veriyor.

Geçtiğimiz Mayıs ayında İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanları esnasında Fas'ta İsrail ile normalleşme karşıtı protestolar gerçekleştirilmişti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading