Yandex Metrica

Sitede Ara

F-16'yı bu katil füzeler vuracak: Karadeniz savaş uçağı mezarlığı olacak

F-16'yı bu katil füzeler vuracak: Karadeniz savaş uçağı mezarlığı olacak

Rus filosunun uzun menzilli R-37M Vympel füzesi Ukrayna Hava Kuvvetlerinin çoğunu yok etti. Su-30SM gibi jet tiplerine de monte edilen R-37M Vympel füzeleri ABD'den gelecek olan F-16 filosunu yerle bir etmek için hazırlanıyor.

Dünya

26.05.2024, 16:37

Sovyet dönemi MiG-29'lar Ukrayna'nın şu ana kadarki en iyi savaş uçakları arasında yer alsa da Putin'in hava kuvvetlerine karşı pek şansı olmadı. Ukrayna çareyi F-16'larda arayacak. İlk Amerikan yapımı F-16 savaş uçaklarının birkaç hafta içinde Ukrayna'ya ulaşması planlanıyor. 

Ancak Ruslar da hazırlanıyor, jetlerini uzun menzilli havadan havaya füzelerle donatıyorlar. Birkaç gün önce, uzun menzilli R-37M füzelerinin yanı sıra iki orta boy füzeye sahip bir Su-30SM çok amaçlı savaş uçağı görüldü. Menzilli R-tipi füzeler 77-1 monte edildi. R-77-1, 100 kilometrenin üzerinde menzile sahip, hedefini bağımsız olarak bulan bir "ateş et ve unut" silahı olarak göze çarpıyor.

R-37M'nin özel özelliği ise 400 kilometreye kadar olduğu söylenen menzilidir. NATO'nun adı AA-13 "Baltabaşı"dır. Silahın menzili uzun; R-37M versiyonunda ise 400 kilometre uzaktaki hedeflere saldırabilmesini sağlayan güçlendirici bulunuyor. Düşük hipersonik aralıkta hızları ses hızının beş ila altı katıdır. Yeni Agat 9B1388 arama başlığı, son aşamada taşıyıcı jetin yardımı olmadan hedefe bağımsız olarak yön veriyor. 

Sığınaklar, erzaklar, zorunlu askerlik: Avrupa büyük savaşa hazırlanıyor Sığınaklar, erzaklar, zorunlu askerlik: Avrupa büyük savaşa hazırlanıyor Haberi Görüntüle

İT DALAŞINA HAZIRLANIYOR

Bu, önceki R-33'ün aksine R-37'nin birden fazla jet tarafından kullanılabileceği anlamına geliyor. Savunma silahı çok büyük. Neredeyse bir ton ağırlığında, uzunluğu 4,06 metredir savaş başlığı parçası neredeyse 60 kilogram ağırlığındadır. Bu kadar ağır bir savaş başlığı jetin yakınında patlasa bile hedef yok olacaktır. Saldırıya uğrayan jet füzeyi tespit etmekte güçlük çekiyor. Aktif arayıcı başlığı ölçebiliyorsunuz, ardından bir uyarı çıkıyor ancak hedeften kısa bir süre önce devreye giriyor.

Ruslar, R-37M ile Ukrayna Hava Kuvvetlerini esasen yok ettiklerini iddia ediyor. Daha önce sadece Su-35S savaş uçakları ve MiG-31BM önleyicileri bu füzelerle donatılmıştı, Su-30SM2'ye entegrasyon aynı zamanda bu jeti F-16 ile it dalaşına da hazırlıyor. F-16'nın hava muharebesine yönelik füzeleri var. Menzili 160 kilometre olan AIM-120 ile donatılmıştır. R-37M ile Rus Hava Kuvvetleri menzil avantajını elinde tutuyor.

 Su-30SM2

Su-30SM2

Bu mesafelerdeki it dalaşlarında da sorunlar yaşanıyor. Optimum etkinin elde edilebilmesi için kullanılan savaş uçaklarının hava gözetleme uçakları tarafından yönlendirilmesi gerekmektedir. Bunun için Rusların A-50U'yu kullanmak zorunda kalacağı varsayılabilir. Rusya'da bu türden yalnızca birkaç tane operasyonel makine var ve bunlar Ukraynalılar için öncelikli hedefler haline geliyor. Kiev'de ise hava gözetleme uçağı bulunmuyor. Kiev jetlerinin Batı Awac'lar tarafından kontrol edilip edilmediği henüz belli değil . R-37M'nin varlığı da bir tehdit olarak görülebilir; füze başlangıçta yüksek kaliteli AWACS ve tankerlere saldırmak için geliştirildi.

AP seçimlerinde sandıktan aşırı sağ çıktı! Avrupa'yı panik sardı: İstifa ve fesih kararları art arda geldi AP seçimlerinde sandıktan aşırı sağ çıktı! Avrupa'yı panik sardı: İstifa... Haberi Görüntüle

F-16'NIN DÖNÜŞÜ MÜ?

F-16'nın hava savaşında nasıl bir dönüm noktası yaratıp yaratmayacağı henüz bilinmiyor. Ukrayna silahlı kuvvetlerinin MiG-29'undan daha modern ve daha güçlü, ancak aynı zamanda Rus cephaneliğindeki her şeyi geride bırakan bir jet değil. Teslimatları başlangıçta Mig-29'un devam eden kayıplarını telafi ediyor. Peki statüden fazlasını alabilir mi? Bir sorun sayının az olmasıdır. Ancak Ukraynalılara halihazırda 45 makine sağlandı. Ancak yaz aylarında yalnızca altı tanesi kullanılacak. Pilotların bir sorunu var, savaş pilotu yetiştirmek yıllar alıyor, birkaç haftada tamamlanamıyor. Altı o kadar küçük bir sayı ki, bireysel başarısızlıklar ve kayıplar bile hisse senedi üzerinde ciddi bir etkiye sahip.

f-16

f-16

Putin'in hava kuvvetleri şu anda Ukrayna mevzilerini süzülme bombaları yağmuruyla koruyor. Bu silahlar Ukrayna hava savunmasının ulaşamayacağı bir noktaya konuşlandırılıyor ve ardından hedefe 70 kilometreye kadar süzülerek ulaşıyor. F-16'lar ilk kez Rus uçaklarına saldırarak bu süzülme bombalarına karşı koymayı başardı.

Jetler en çok yerde savunmasızdır. Ruslar ayrıca Ukrayna topraklarının derinliklerinde keşif yeteneklerini büyük ölçüde geliştirmeyi başardılar ve park halindeki jetlere saldırıyorlar. Ayrıca F-16 bir “diva”dır ve geçici pistlerden havalanamaz. Onlar için hazırlanan hava alanları muhtemelen düşman tarafından biliniyor. NATO topraklarında makinelerin bakımını yapma ve çalıştırma fikri bu ikilemden doğdu. Polonya'dan doğrudan savaş misyonları muhtemelen Varşova hükümeti için çok riskli. Makinelerin yurtdışında konuşlandırılması ve yalnızca görevden hemen önce Ukrayna hava sahasına getirilmesi düşünülebilir.

Habere Tepki Ver

5

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading