Yandex Metrica

F-16'lar av mı olacak avcı mı? Karadeniz'de Rus ruleti başlıyor!

F-16'lar av mı olacak avcı mı? Karadeniz'de Rus ruleti başlıyor!

Tüm zamanların en çok satan savaş uçağı Fighting Falcon yapımı F-16'lar Karadeniz'e doğru yola çıkmaya hazırlanıyor. Ukrayna hava sahasını savunması için gönderilen F-16'lar Rus filosunun avı mı olacak, yoksa savaşın seyrini değiştirecek bir avcı mı? Karadeniz'de başlayacak Rus ruletini ele alan Alman basını çarpıcı bir analiz yayımladı.

Dünya

28.05.2024, 20:46

NATO üyesi Danimarka, Hollanda ve Norveç'in Ukrayna hava sahasının savunması için Kiev yönetimine F-16 göndereceğini duyuran Alman merkezli Merkur gazetesi, F-16'ları bekleyen MiG-35 tehlikesini ele aldı.

Rus işgaline karşı NATO üyelerinin harekete geçtiğini ifade eden Alman gazetesi, Danimarka, Hollanda ve Norveç'in toplamda 87 F-16'yı Kiev yönetimine teslim edeceğini duyurdu. Hollanda 45, Danimarka 20, Norveç'in ise 22 adet F-16'yı Ukrayna'ya göndermeyi planlıyor.

Bir diğer NATO üyesi Belçika ise envanterinde bulunan 52 adet F-16'dan 30'unu 2028 yılına kadar Kiev'e göndereceğini açıkladı. İlk uçak teslimatı 2024 yılı içerisinde olacak. 

Biden'a 'adaylıktan çekil' baskıları artıyor! Obama da dahil oldu! Demokrat kaynaklardan adaylık iddiası Biden'a 'adaylıktan çekil' baskıları artıyor! Obama da dahil oldu! Demokrat... Haberi Görüntüle

F-16'LAR AV MI OLACAK AVCI MI?

Rus ordusuna karşı filosunu genişletmek isteyen Ukrayna ayrıca Yunanistan Hava Kuvvetleri'nin satışa koyduğu 32 adet F-16'ya da talip oldu. Belçika, Yunanistan, Hollanda, Danimarka ve Norveç'in F-16 savaş uçaklarını Ukrayna'ta tastamam göndermesi durumunda uçak sayısı 170'i geçmiş olacak. Peki F-16'lar Karadeniz'de av mı olacak avcı mı?

ABD yapımı F-16'ların çok rollü bir savaş uçağı olduğunu belirten Merkur, "F-16 savaş uçağı, havadan havaya güdümlü füzelerle düşman savaş uçaklarıyla olduğu gibi, havadan yere füzelerle de yer hedeflerine karşı savaşabilir. F-16 ayrıca binalar gibi statik hedeflere de güdümlü ve güdümsüz bomba atabilmektedir." ifadelerini kullandı.

'Kara Kartal' nükleer kıyameti Avrupa'ya getirecek! CIA ajanı uyardı: Tüm dünya tehlike altında! 'Kara Kartal' nükleer kıyameti Avrupa'ya getirecek! CIA ajanı uyardı: Tüm... Haberi Görüntüle

F-16 MI İYİ MİG-35 Mİ?

Rus envanterinde de çok amaçlı savaş uçağı olduğunu anımsatan Alman basını, MiG-35 ile F-16 kıyaslaması yaptı. Kim daha iyi?

Analize devam eden Alman gazetesi, "Olayları bir perspektife oturtmak gerekirse: Ukrayna savaşında savaş uçakları arasındaki doğrudan düellolara nadiren rastlanır. Pilotlar genellikle bu senaryolardan kaçınmayı tercih eder ve çoğunlukla kızılötesi güdümlü olan orta menzilli havadan havaya füzelerini, daha sonra kendilerini karşı saldırı için tehlikeli menzilden uzaklaştırmak amacıyla önemli bir mesafeden ateşlerler." ifadelerini kullandı.

Örneğin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ilk günlerinde, hızla geçen bir video viral oldu diyerek analize devam eden Alman basını, "Ukraynalı pilot, bir köydeki evlerin örtüsünden MiG-29'unu inanılmaz derecede hızlı bir şekilde en düşük alçak uçuşa hızlandırdı. MiG-35, MiG-29'un halefidir." yorumunu yaptı.

Açık olan bir şey var: Rusya'nın MiG-35'i Amerikan F-16'sından önemli ölçüde daha yeni diyen Merkur, "ABD modeli 1970'lerden beri kullanılıyor ve hatta Vietnam Savaşı'na bile dahil oldu. Öte yandan MiG-35, uzun bir geliştirme sürecinin ardından ancak 2019 yılında Rus hava kuvvetlerinin hizmetine sunuldu ve Rus hava kuvvetleri de şu ana kadar Putin'in yeni Su57 gizli avcı uçağını kullanma konusunda isteksiz davrandı." ifadelerini kullandı.

Analizine devam eden Alman medyası, "MiG-35 aynı zamanda çift motorlu çok rollü bir savaş uçağıdır, F-16 ise tek motorludur. MiG-35'in RD-33MKB motorları, Rus uçağına son derece yüksek manevra kabiliyeti sağlayan itme vektör kontrolüne sahiptir. MiG-35'in en azından olası azami hız açısından F-16'dan daha hızlı olduğu da söyleniyor." ifadelerine yer verdi. 

MiG-35'in Mach 2,3 (2,445 km/saat) azami hıza ulaşabileceği, F-16'nın ise Mach 2,02'ye (2,142 km/saat) ulaşacağı tahmin edilmektedir diyen Merkur analizine "Fark, benzer olan silahlanmada daha az yatıyor. Sadece bir karşılaştırma: F-16'nın Sidewinder ve AMRAAM havadan havaya füzelerinin, Rusların Wympel havadan havaya güdümlü füzeleri kadar güçlü olduğu kanıtlandı. Hem AIM-120 AMRAAM hem de Wympel'in menzili 100 kilometrenin üzerindedir." ifadeleri ile devam etti.

KAAN'ın rakibi KF-21 üretime giriyor! İlk uçak tarihi belli oldu ama... KAAN'ın rakibi KF-21 üretime giriyor! İlk uçak tarihi belli oldu... Haberi Görüntüle

İŞİN PÜF NOKTASI...

Alman Merkur Gazetesi analizine şöyle devam etti;

"39 kilogramlık Wympel R-27'nin savaş başlığı, AMRAAM orta menzilli füzelerinkinden (22,9 kilogram) daha ağırdır, ancak güdümlü füze bir uçağa çarpıp patladığında çok etkilidir. Birkaç kilonun fazlası ya da azı önemli değil. Aradaki fark, MiG-35'in gemideki elektronik uçaklarının (topluca aviyonik olarak bilinir) açıkça daha modern ve dolayısıyla muhtemelen F-16'nınkilerden daha iyi olmasıdır.

ABD haber dergisi Newsweek , "kask monteli görüntüleme sistemi (HMDS), gelişmiş bir cam kokpit ve gelişmiş kızılötesi arama ve izleme sistemi (IRST) içeren son teknoloji ürünü bir aviyonik paketi" hakkında yazıyor. Bütün bunlar savaş pilotunun işini kolaylaştırıyor. Rapora göre, F-16 Fighting Falcon'un yalnızca en modern versiyonları olan F-16E/F'de kask içindeki pilotun senaryoyu net bir şekilde görebilmesi için görüntüleme sistemi bulunuyor. İşin püf noktası: Ukraynalılar, kokpitteki aviyonikleri önemli ölçüde daha eski olan Danimarka'dan (19 uçak), Hollanda'dan (42 uçağa kadar) ve Norveç'ten (beş ila on uçak) eski F-16A/B versiyonunu yalnızca almalı.

Newsweek ayrıca MiG-35'in hedef tespit ve takip yeteneklerini iyileştirdiğini söylediği "gelişmiş" Aktif Elektronik Olarak Taranan Dizi (AESA) radarına da dikkat çekiyor. Putin için sorun: Savaş uçağının üretici RSK MiG'deki üretimi, bileşenlerin teslimatındaki zorluklar nedeniyle yıllardır istenildiği gibi ilerlemedi. Bu nedenle gerçekte kullanılabilecek birimlerin sayısı yönetilebilir olmalıdır. Öte yandan F-16'nın en büyük etkisi, daha düşük kalitede (ve sıklıkla düşürülen) Rus Su-25 kara saldırı uçaklarını tehdit etmek olabilir . Ve Rusların, Ukraynalıların Amerikan savaş uçaklarıyla olası hava düellolarına katılmak isteyip istemeyecekleri veya Ukrayna hava sahasından daha sık kaçınıp kaçınmayacakları sorusu."

Habere Tepki Ver

5

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading