Dünyanın ilk 5,5 nesil savaş uçağı! F-22, F-35 ve Su-57'den farkı ne?

Dünyanın ilk 5,5 nesil savaş uçağı! F-22, F-35 ve Su-57'den farkı ne?

İleri havacılık teknolojisinin birçok etkileyici yerli örneğinin sergilendiği Çin Zhuhai Air Show'da, Çin'in 5'inci nesil savaş uçağı Chengdu J-20A Mighty Dragon'un iki koltuklu versiyonu olan J-20S'nin resmi tanıtımı yapıldı. Dünyanın ilk 5,5 nesil savaş uçağı olarak nitelendirilen J-20S'nin F-22, F-35 ve Su-57'den farkı ne?

Çin Zhuhai Air Show'da ilk kez sergilenen J-20S, Çinli yorumcular tarafından dünyanın ilk "5.5 nesil" savaş uçağı olarak belirtildi. Bu tahmin ekstra operatörün eşlik eden insansız hava araçlarının yönetimi (sadık kanat adam tipi), tüm sensörlerden gelen bilgilerin daha fazla işlenmesi gibi daha zorlu operasyonlara odaklanabildiği uçağın iki koltuklu yapısına dayanmaktadır.

Özellikle eskort dronlarının yönetimi (tüm "büyük" ülkelerin üzerinde çalıştığı bir şey), ertesi gün hava muharebesinde onlarla keşif, yerdeki ve havadaki hedeflere saldırı, radar karıştırma gibi görevleri yerine getiriyor.

5. NESİL SAVAŞ UÇAKLARINDAN FARKI NE?

J-20S'nin bile yardımcı pilotu ve veri analizine kendi katkısıyla operasyonel durumsal farkındalığı geliştirmesi, böylece savaş kabiliyetinin artması ve "savaş alanı komutanlığı" rolünü daha etkin bir şekilde üstlenebilmesi bekleniyor. . Aynı durum ekstra operatör tarafından gerçekleştirilecek elektronik harp yönetiminde de yaşanıyor.

Son olarak, birincil rolü olmasa da, J-20S, iki koltuklu olarak, aynı uçakta tipik "eğitimci-stajyer" formatında yeni pilotların gerçekçi eğitimine olanak tanıyacaktır. Öykünücülerin adaptasyonun ilk aşamasını devralmasıyla, diğer 5. nesil avcı uçaklarında olmayan bir şey.

Yukarıdakilerin tümü J-20S'yi "5.5" nesli olarak nitelendirmek için yeterli mi? Onu Çin Hava Kuvvetleri'nde hizmette gördüğümüzde, onun özel kullanıcısı olacağını ve er ya da geç Pasifik Okyanusu'nda karmaşık tatbikat ve operasyonel senaryolara katılacağını bileceğiz.

PL-15E VE PL-10E İLE DONATILACAK

PL-15E ve PL-10E füzeleriyle donatılan bu uçak, hem kara saldırılarında hem de hava operasyonlarında kullanılabilecek bir platform sunuyor. Uzmanlar, J-20S’nin hizmete girmesiyle birlikte, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri’nde (PLAAF) eğitim tatbikatları ve hava muharebe taktiklerinde değişiklikler yaşanabileceğini öne sürüyor.

J-20S, tandem koltuk düzenine sahip büyük bir pilot köşkü ile dikkat çekiyor. Model, orijinal J-20’nin aerodinamik yapısını büyük ölçüde korurken, çift koltuk tasarımına uyum sağlamak için burun ve gövdede küçük düzenlemeler içeriyor.

Orta-uzun menzilli, ağır, çok rollü bir hayalet avcı uçağı olarak tasarlanan J-20S, hava üstünlüğü görevlerinden hassas kara ve deniz saldırılarına kadar geniş bir görev yelpazesinde etkili olması bekleniyor. Geliştirilmiş durumsal farkındalık, elektronik karıştırma ve komuta yetenekleri sayesinde, insansız ve insanlı hava araçlarıyla koordinasyon sağlayarak operasyonel kapsamını genişletiyor.

J-20’nin mevcut WS-10B motoruyla çalıştığı bilinse de daha ağır olan J-20S’nin tam performans gösterebilmesi için WS-15 motoruna ihtiyaç duyabileceği belirtiliyor. Çift koltuklu tasarımın getirdiği ek ağırlık ve görev gereksinimleri, yeni motor yükseltmelerini gerektirebilir.

J-20S’nin görev kapsamı, erken uyarı uçaklarının geleneksel görevlerini üstlenebilecek şekilde genişleyebilir. Veri paylaşımı ve ağ oluşturma yetenekleri, uçağı hava ve kara varlıkları için yerel bir komuta merkezi haline getirebilir.