Milli muharip uçak KAAN, ilk uçuşunu yaptı. Uçuş öncesinde fırlatma koltuğu testleri, tam boy statik testi, kontrol yüzeylerinin atalet ve statik testleri, iniş takımı düşürme testleri, sistem entegrasyon laboratuvarında aviyonik sistem testleri, yakıt testleri gibi aşamaları tamamlayan KAAN, son olarak pistte yavaş ve hızlı taksi testlerini gerçekleştirdi.
KAAN, sabah saatlerinde Mürted Hava Meydanı'nda yeniden piste çıkarak motor çalıştırdı ve ilk kez havalandı. KAAN'ın ilk uçuşunda pilot koltuğunda test pilotu Barbaros Demirbaş oturdu. Milli muharip uçak KAAN ile Türkiye, bu seviyede (5. Nesil) uçak üretebilen 5 ülkeden biri olacak. KAAN, insansız hava araçları, havadan ihbar, kontrol gibi platformlar ve tedarik edilmesi planlanan diğer unsurlarla ortak çalışabilecek.
Dünya medyasının günlerdir konuştuğu KAAN, dünya medyasında ses getirmeye devam ediyor. İlk uçuşunu başarıyla gerçekleştiren ve 2028 yılının sonunda envantere kaltılması beklenen milli muharip savaş uçağı dünya medyasının manşetlerini süsledi.
İspanya'da savunma alanında haber yapan internet siteleri, KAAN ile ilgili haberlerine devam etti.
Gazze sınırına doğru yola çıktı! İsraillilerden isyan konvoyu: Netanyahu bizi...BEŞİNCİ NESİL SAVAŞ UÇAĞI
"Defensa.com" adlı internet sitesi, "Türk Hava Kuvvetlerinin gelecekteki muharip uçağı ilk uçuşunu yaptı" başlığı kullanıldı. Haberde, "Bu, Türk sanayisinin, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'nin liderliğinde, uluslararası alanda (hayalet) olarak tanımlanan 5'inci nesil savaş uçağı ve radar görünmezlik yeteneklerini geliştirmeye yönelik iddialı projesi kapsamında çok önemli bir adımdır." ifadelerine yer verildi.
KAAN'ın üretim aşamalarının ve gelecek projelerinin aktarıldığı haberde, "Uçağın nihai hedefi, Türkiye'yi 5'inci nesil savaş uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip sayılı ülkelerden biri haline getirmek." ifadesi kullanıldı.
"GÖKYÜZÜNDEKİ YENİ SAVAŞÇI"
Flugrevue internet portalı "Türkiye'nin umudu: Gökyüzündeki yeni savaşçı: Türk hayalet savaşçısı Kaan uçuyor" başlığıyla okurlarının karşısına çıktı. Haberde, "21 Şubat'ta görünmezlik özelliğine sahip Türk savaş uçağı başarılı ilk uçuşunu gerçekleştirdi." ifadesi kullanıldı.
Söz konusu haberde, "Türk Hava Kuvvetlerinin geleceğin amiral gemisi, çarşamba sabahı Ankara yakınlarındaki Mürted'den ilk uçuşuyla havalandı. Test pilotu Barbaros Demirbaş, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Kaan'ın kontrolündeydi. Prototipe iki koltuklu F-16D Fighting Falcon eşlik ediyordu. Uçuş, muhtemelen sadece 13 dakika sürdü. Uçak, 2 bin 440 metre yüksekliğe ve 425 km/saat hıza ulaştı." denildi.
F-16'NIN YERİNİ ALACAK
Haberde Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün'ün "Kaan ile ülkemiz sadece beşinci nesil savaş uçağına değil, dünyada çok az ülkenin sahip olduğu teknolojilere de sahip olacak." sözleri hatırlatıldı. Yine hhaberde, şu bilgiler paylaşıldı:
"Beşinci nesil savaş uçağının geliştirilmesine 2016'da başlandı. Türkiye, uzun vadede F-16'nın yerini alacak modeli kullanmak istiyor. Fighting Falcon'da da kullanılan prototipteki GE motorları, gelecekte yerini Türkiye'de geliştirilen bir tahrike bırakacak. Seri üretime 2028'de başlanması planlanıyor."
''ULUSLARARASI PAZARDA İLGİ GÖRECEK''
"Aviacionline.com" sitesi de "KAAN, 5. nesil Türk savaş uçağı ilk uçuşunu yaptı" başlığını tercih etti. Söz konusu haberde "KAAN'ın F-35 gibi 5. nesil uçaklar arasında 1. blokta yer alacağını, uluslararası pazarlarda büyük ilgi göreceğini, rakip modellerin üstün özelliklere sahip olacağını, milli tasarımlı motorun üretime girdiğinde ABD'li modellerden arındırılacağını ve Pakistan gibi bazı ülkelerin şimdiden büyük ilgi gösterdiğini" yazdı.