Yandex Metrica

Doğu Akdeniz'de dengeleri değiştirecek hamle Atina'yı panikletti: Hemen Güney Kıbrıs'la imzalayalım

Ankara-Kahire yakınlaşmasının iki ülke arasında münhasır ekonomik bölge (MEB) anlaşmasıyla sonuçlanma ihtimali belirdi. Bu olasılık Yunan basınına alarm zili çaldırıyor. 

Dünya

16.05.2024, 10:50

Ankara-Kahire hattında hızla gelişen normalleşme adımları Atina'yı ürküttü. Türkiye'nin Mısır'la, 2019 yılında Libya ile varılan deniz anlaşmasının benzerini imzalayabileceğini kaydeden Yunan basını, bu hamlenin Doğu Akdeniz'de dengeleri tamamen değiştireceğini ve buna karşı önlem almak gerektiğini belirtiyor.

Yunan haber sitesi Pentapostagma, panik içinde hazırladığı analizde, Atina'nın acilen Güney Kıbrıs'la deniz yetki sınırlandırma/münhasır ekonomik bölge (MEB) anlaşması imzalaması gerektiğini ileri sürdü. 

Recep Tayyip Erdoğan ve Abdulfettah Sisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır ziyaretiyle birlikte olgunluk seviyesine erişen Ankara-Kahire ilişkilerinin MEB anlaşmasıyla taçlandırılması bekleniyor. Olası bir anlaşma, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki Mavi Vatan haritasının Mısır tarafından da tescil edilmesi anlamına gelecek. 

Mavi Hat'ta gerilim tırmanıyor! Hizbullah füzeleri peş peşe fırlattı Mavi Hat'ta gerilim tırmanıyor! Hizbullah füzeleri peş peşe fırlattı Haberi Görüntüle

KOMŞUDA MEİS TELAŞI BAŞLADI 

Deniz yetki alanı bakımından Türkiye'yi Antalya Körfezi'ne hapseden Seville Haritası'nı temel almayı sürdüren Yunan basını ise 10 kilometrekarelik Meis adasını kullanarak Mavi Vatan'dan çalmayı planladıkları 40 bin kilometrekarelik bölgenin derdine düştü. 

Yunan basını, Ankara'nın Kahire ile anlaşma imzalama ihtimaline karşı Güney Kıbrıs ile Yunanistan arasında kesişim hattı belirleyip karşılıklı MEB anlaşması yapılması çağrısında bulunuyor. 

Fantastik planı öne çıkaran maksimalist Yunanlılar, MEB alanı genişleyecek Kıbrıs'ta Türklerin de hakkı olduğunu bir kez daha görmezden geldi. Pentapostagma haberinde şu ifadeler dikkat çekti:

Trump'ı hedef tahtasına koymanın zamanı geldi demişti: Joe Biden'ın o konuşması ABD'de tekrardan gündem oldu! Trump'ı hedef tahtasına koymanın zamanı geldi demişti: Joe Biden'ın o... Haberi Görüntüle

ATİNA'YA 'DOKUNAN' ÖNEMLİ KONULAR

Sisi-Erdoğan görüşmelerinde Doğu Akdeniz'de doğalgaz işbirliğinin geliştirilmesi, ikili ilişkilerin çeşitli alanlarda güçlendirilmesi, Gazze, Libya, Sudan ve Afrika'daki durumların ele alınması gibi önemli konular ele alındı.

Türkiye-Mısır müzakerelerinde Yunanistan ve (Güney) Kıbrıs'ın çıkarlarına 'dokunanlar' şu konulardır:

1-Ankara'nın Güneydoğu Akdeniz'deki izolasyonundan kurtulmasının ilk adımı olarak Türkiye'nin 'Doğu Akdeniz Doğalgaz Forumu'na dahil edilmesi.

2-Türkiye ile Mısır deniz sınırının belirleyen bir anlaşmanın imzalanması, 28. meridyenin doğusunda Rodos-Meis-Kıbrıs-Girit bölgesinde aleyhimize ve Türkiye'nin Meis MEB'ini çalmasıyla(!) sonuçlanır.

3-Erdoğan'ın Libya konusunda da Sisi ile anlaşması, Türkiye'nin Girit güneyindeki Yunan MEB'inin bir kısmını çalarak(!) Libya adınan hidrokarbon arama-çıkarma faaliyetleri yürütmesiyle sonuçlnabilir. 

4-Türk insansız hava araçlarının Sisi'ye verilmesi ve Türk-Mısır askeri işbirliği ile ortak silah üretimi Atina'ya yönelik tehditlerden biridir. 

Türkiye'nin Doğu Akdeniz deniz yetki alanı

Biden'ın sağlık durumuna ilişkin yeni gelişme: Günler sonra ilk kez görüldü Biden'ın sağlık durumuna ilişkin yeni gelişme: Günler sonra ilk kez... Haberi Görüntüle

YUNAN BASININDAN ACİL ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 

Erdoğan, ülkesinin MEB'ini 28. meridyenin daha doğusundaki Mısır ile sınırlandırma yolunda ilerlediğinden dolayı, Yunanistan hiç de hoş olmayan sonuçlardan ve Meis alanının Türkiye tarafından çalınmasından(!) kaçınmak için derhal (Güney) Kıbrıs ile bir MEB anlaşması imzalamalıdır. 

Türkiye'nin Doğu Akdeniz Doğalgaz Forumu'na katılımı olasılığı Güney Kıbrıs ve İsrail ile işbirliği içinde şart ve koşullar altında yapılmalıdır. 

Yunanistan, Türkiye-Mısır işbirliğinin gelişimine karşı Mısırlı şirketlerle hem ortaklıklar yoluyla hem de dolaylı olarak Libya'nın yeniden yapılanma pastasından pay almaya çalışmalıdır. 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

1

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading