Yandex Metrica

Dedeağaç'tan Ukrayna'ya dikey koridor: Çanakkale Boğazı'nı by-pass edecekler

Dedeağaç'tan Ukrayna'ya dikey koridor: Çanakkale Boğazı'nı by-pass edecekler

Türkiye'nin çevrelenmesi stratejisinin batıdaki halkası hayata geçiyor. Dedeağaç'a gelen CIA Direktörü William Burns'ün 5 büyükelçiyle buluştuğu ortaya çıktı. Masadaki plana göre Çanakkale Boğazı by-pass edilerek Dedeağaç'tan Ukrayna'ya 'dikey koridor' kurulacak.

Dünya

24.03.2024, 13:09

Amerikan istihbaratının (CIA) başındaki  William Burns'ün 2 Haziran'daki Yunanistan ziyareti dikkatleri bir kez daha Türkiye sınırındaki Dedeağaç'a çevirdi. Atina güvenlik güçlerinin haberi olmadan bölgeye geldiği iddia edilen Burns'ün Dedeağaç Limanı'nda büyükelçilerle buluştuğu ortaya çıktı.

ABD'nin Atina Büyükelçisi George Tsounis ile Bulgaristan, Romanya, Moldova ve Ukrayna'nın büyükelçileri Dedeağaç'ta CIA Direktörü Burns'ü bekliyordu. 

Yunanistan'ın To Vima gazetesine göre "Ziyaret hiç de olağan değildi ve ekip, sıvılaştırılmış doğalgaz transferi konusunda hemen her şeyi bilmek istiyordu." 

Fakat orada ele alınan asıl konu LNG transferi değil Çanakkale Boğazı'nın nasıl by-pass edileceğiyle ilgiliydi. CIA Direktörü Burns ile ABD'nin Atina Büyükelçisi Tsounis tarafından dikte edilen plana göre, genişletilmekte olan Dedeağaç Limanı, Ukrayna'ya sevkiyat konusunda üs noktası olacak. Nihaî aşamada Dedeağaç, Çanakkale Boğazı'nı atlayarak Ege'yi Ukrayna'ya bağlayacak.

Planlanan güzergâh Yunanistan, Bulgaristan, Romanya ve Moldova topraklarından geçerek Ukrayna'ya ulaşıyor. 

Dedeağaç'a dev kargo gemilerinin yanaşmasını ve sorunsuz şekilde yük boşaltmasını sağlayacak altyapı çalışmaları devam ederken, oluşturulacak 'dikey koridor'un sadece askeri sevkiyatı değil enerji transferi, otoyol ve tren hattını da kapsadığı belirtiliyor. 

Kritik toplantılar süresince Amerikan büyükelçisi Tsounis, Dedeağaç'ta deniz ürünleriyle nam salmış Ai Giorgi lokantasında konukları için bir de yemek verdi. George Tsounis sözkonusu yemeğe bölge valisi ile belediye başkanını da davet etti.

Dedeağaç'ın Türk boğazlarını by-pass edecek dikey koridorun başlangıç noktası haline gelmesi Avrupa ülkeleri tarafından da destekleniyor. Bu kapsamda oluşturulacak otoyol, tren ve boru hatları maliyetinin AB fonlarından da karşılanabileceği ileri sürülüyor. 

Şimdiye dek bölgeye binlerce tank, zırhlı araç ve çok sayıda helikopter getiren Amerikan ordusu, Dedeağaç'a indirdiği askeri malzemeyi Yunan ordusuna hibe ettiklerini açıklamıştı. Bölgeye dev Amerikan sevkiyatının ardından şimdi ortaya çıkan 'dikey koridor' planı, Türkiye'nin çevrelenmesi stratejisinin batıdaki ayağını oluşturuyor. 

Dedeağaç, Türkiye sınırına sadece 20 kilometre mesafede bulunuyor. 

Amerikan ve İsrail askerleri 12-24 Şubat 2023 tarihleri arasında Yunanlılarla birlikte Türkiye sınırındaki Dedeağaç-İskeçe hattında tatbikat yapmıştı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading