Yandex Metrica

Darbeciyi değil İmran Han'ı suçladılar: Amerika aslında öyle demek istemedi...

Pakistan'da Amerikan darbesini kanıtlayan belgenin yayınlanması, kardeş ülke yöneticilerini oldukça güç bir pozisyona soktu. Şahbaz Şerif, Pakistanlıların iradesini çalan darbeci Joe Biden ve ekibini değil, İmran Han'ı suçladı.

Dünya

31.01.2024, 18:07

Kardeş ülke Pakistan'da Amerikan darbesini kanıtlayan belgeler, İslamabad yönetimini çelişkili tavırlara büründürdü. İmran Han'ın devrilmesiyle sonuçlanmış süreçte mevcut hükümet, darbeci Amerika'yı suçlamak yerine hapisteki lider İmran Han'ı hedef aldı. 

Geçtiğimiz yıl nisan ayında ABD Başkanı Joe Biden'ın talimatı sonrası dışişleri yetkilisi Donald Lu'nun organize ettiği darbe sürecinde önce Pakistan Parlamentosu'ndaki 'tuzlukların' yer değiştirilmesi sağlanmış, sonrasında aritmetiği değişen Meclis'te İmran Han hükümeti 'güvensizlik oylaması' ile düşürülmüştü. 

Donald Lu tarafından Pakistan'ın eski Washington Büyükelçisi Asad Macid'e gönderilen diplomatik mektupta İmran Han'ın yönetimden 'indirilmediği' takdirde bu ülkenin cezalandırılacağı belirtiliyor, "Güvensizlik oylaması başarısız olursa bunun sonuçları olur. Pakistan'a küresel çapta tecrit uygulanır. Ancak İmran Han yönetimde olmazsa ABD her şeyi 'affetmeye' hazır" deniliyordu.

Darbe sürecinde sözkonusu tehdit mektubu, Pakistan Adalet Hareketi (PTI) lideri İmran Han tarafından defaatle dile getirilmişti. 

Şahbaz Şerif

Türkiye'yi vuracaklar! TB2 SİHA'ları tek tek avlayacağız diyen ülke ile bir oldular: Ege'de savaş hazırlığı Türkiye'yi vuracaklar! TB2 SİHA'ları tek tek avlayacağız diyen ülke ile... Haberi Görüntüle

ÖNCE İNKAR SONRA KABUL...

O mektup geçtiğimiz günlerde bağımsız gazetecilerce yönetilen The Intercept haber sitesine sızdırıldı. Pakistan ordu kaynakları tarafından gönderilen belgeyi, Şahbaz Şerif liderliğindeki mevcut yönetim önce inkar etti. Hükümet kaynakları belgenin doğru olmadığını ileri sürerken muhalefet bileşenlerinden 'Butto' hanedanı temsilcisi Bilawal Butto Zerdari, "O mektup gerçek değil. Boş bir kağıda her şey yazılabilir" yorumunda bulundu. 

İmran Han'ın darbeyle devrilmesinden sonra başbakanlık koltuğuna oturmuş Şahbaz Şerif ise belge sızdırılmasının suç olduğuna vurgu yaparak İmran Han'ı suçladı. 

Başbakan Şerif, sonraki günlerde İngiliz The Guardian gazetesine verdiği röportajda da sözkonusu mektubu şu sözlerle doğruladı: "İmran Han diplomatik mektubun elinde olduğunu ancak onu kaybettiğini söylemişti. O mektup şimdi bir internet sitesinde yayınlandı."

Soykırımcı İsrail'den skandal BM kararı! Terör örgütü ilan ettiler Soykırımcı İsrail'den skandal BM kararı! Terör örgütü ilan ettiler Haberi Görüntüle

ŞERİF: KOMPLO ANLAMINA GELMİYOR 

Gelinen noktada ne Şerif ne de Butto Zerdari, Pakistan ordusu içindeki bir kaynak tarafından The Intercept'e sağlanan belgenin sızdırılmasında Han'ın parmağı olduğuna dair kanıt sunamadı. Ancak Şerif yönetimindeki hükümet, Amerikan darbesini ifşa eden belgenin yayınlanmasından ötürü İmran Han hakkında suç duyurusunda bulundu. 

Şahbaz Şerif bununla yetinmeyerek darbe sürecinde ABD'yi aklamaya çalıştı. Ona göre Joe Biden sadece, İmran Han'a kızmış ve tecrit uygulanabileceği konusunda Pakistan'ı uyarmıştı. Şerif, sözkonusu eylemlerin Pakistanlıların iradesine karşı bir komplo anlamına gelmediğini ileri sürdü. 

Ülkenin en büyük partisi PTI'nın lideri İmran Han, 5 Ağustos'tan beri tutuklu olarak cezaevinde bulunuyor. Pakistan'ı seçime götürmek üzere işbaşına gelen geçici kabinenin kasım ayına dek halkın önüne sandık koyması gerekiyor. Ancak hükümet genel seçimlerin 2023 yılı içerisinde yapılamayacağını iddia ediyor.

PTI ve İmran Han anketlerde rakiplerine büyük fark atıyor. Ancak hakkında açılan birbiri ardına soruşturma, İmran Han'ı siyasetten tasfiye etmeyi amaçlıyor. Gözaltına alınmasının ardından Pakistan Seçim Komisyonu jet bir karar açıklayarak "İmran Han siyasetten 5 yıl men edilmiştir" iddiasında bulunmuştu.  

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading