Yandex Metrica

Çin'in Camp David rahatsızlığı: 'Asya-Pasifik bölgesi jeopolitik rekabetin alanı haline gelmemeli'

Çin'in Camp David rahatsızlığı: 'Asya-Pasifik bölgesi jeopolitik rekabetin alanı haline gelmemeli'

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, ABD, Japonya ve Güney Kore liderlerini bugün Camp David'de buluşturacak üçlü zirveyi eleştirerek "Asya-Pasifik, barış ve kalkınmanın çıpası, ekonomik işbirliği ve büyümenin vadedilmiş topraklarıdır, yeniden jeopolitik rekabetin güreş meydanı haline getirilmemelidir." ifadelerini kullandı.

Dünya

01.05.2024, 03:46

Başkent Pekin'de düzenlediği günlük basın toplantısında Camp David Zirvesi'yle ilgili soruyu cevaplayan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, Asya-Pasifik bölgesinin dünya için "barış ve kalkınma çıpası" olduğunu vurgulayarak yeniden jeopolitik rekabetin alanı haline gelmemesi gerektiğini vurguladı.

Laos'da kritik zirve! Bakan Fidan Rus mevkidaşı ile görüştü Laos'da kritik zirve! Bakan Fidan Rus mevkidaşı ile görüştü Haberi Görüntüle

"DIŞLAYICI BLOKLAR OLUŞTURMA GAYRETLERİ"

Vang, güvenlik alanında değişimin ve düzensizliğin hakim olduğu bir dünyada tüm ülkelerin, "insanlık için ortak güvenliği paylaşan topluluk" anlayışıyla hareket etmeleri ve güvenlik alanındaki sorunları çok taraflılıkla ele almaları gerektiğini kaydederek, "Dışlayıcı gruplar oluşturmaya, bloklar arası cepheleşmeyi ve askeri blokları Asya-Pasifik'e taşımaya yönelik girişimlere bölge ülkeleri karşı çıkacaktır." dedi.

Simpsonlar'ın yeni kehaneti! ABD Başkanı Kamala Harris mi olacak? Simpsonlar'ın yeni kehaneti! ABD Başkanı Kamala Harris mi olacak? Haberi Görüntüle

"ASYA-PASİFİK, BARIŞ VE EKONOMİNİN ÇIPASI"

Çinli sözcü, hiçbir ülkenin kendi güvenliğini başka ülkelerin güvenlik çıkarları, bölgesel barış ve istikrarı pahasına sağlayamayacağı belirterek, "Asya-Pasifik, barış ve kalkınmanın çıpası, ekonomik işbirliği ve büyümenin vadedilmiş topraklarıdır, yeniden jeopolitik rekabetin güreş meydanı haline getirilmemelidir." ifadelerini kullandı.

Laos'da kritik zirve! Bakan Fidan Rus mevkidaşı ile görüştü Laos'da kritik zirve! Bakan Fidan Rus mevkidaşı ile görüştü Haberi Görüntüle

CAMP DAVID

ABD Başkanı Joe Biden'ın ev sahipliğinde bugün başlayacak zirveye Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ve Japonya Başbakanı Kişida Fumio katılacak.

Yakın geçmişte dünyanın önemli liderlerini bir araya getiren ve tarihi görüşmelere tanıklık eden Amerikan başkanlarının Maryland eyaletindeki sayfiyesi Camp David'deki zirvede tarafların Kuzey Kore tehdidine karşı askeri işbirliğini geliştirme planlarını açıklaması bekleniyor.

Dünya'ya dönen astronottan şoke eden açıklama: Görmemem gereken bir şey gördüm! Dünya'ya dönen astronottan şoke eden açıklama: Görmemem gereken bir şey... Haberi Görüntüle

ÇİN BASINI DA TEPKİLİ

Çin Komünist Partisinin (ÇKP) yayın organı Global Times gazetesi de bugün başlayacak Camp David'te yapılması planlanan üçlü zirveyi eleştirdi. Gazetede yayımlanan başyazıda Camp David'de yapılması planlanan üçlü zirvenin "yeni bir soğuk savaşın trompetlerini çaldığı", bunun "Kuzeydoğu Asya ve tüm dünya için uğursuz bir işaret olduğu" yorumu yapıldı.

Makalede, zirve buluşmasının "güvenliğin paylaşılması" adı altında yeni bir güvenlik bloku oluşturmayı hedeflediği savunulurken "Bu yapısı itibarıyla ideolojik tınıları ve eşitsizlikleri güçlendiren, yaklaşımı itibarıyla ise açıkça dışlayıcılığa, rekabete, blok temelli kamplaşmaya meyleden bir birliktelik." değerlendirmesine yer verildi.

Ayrıcan Pekin yönetiminin, liderlerin zirvede yapacakları açıklamalarda egemenlik ihtilafı içinde bulunduğu Tayvan'a ilişkin ifadelerine karşı hassas olacağı öngörülüyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading