Yandex Metrica

Çin-Tayvan donanmaları burun buruna geldi: Penghu Adası tehlikeli yakınlaşma: İşte telsiz konuşmaları

Savaşın kıyısında olan Çin ve Tayvan'dan gelen haberler yakından takip ediliyor. Son olarak Tayvan Donanması ROCS Chang Chien Fırkateyni ile Çin Donanmasına ait Type 052D Lishui destroyeri Penghu Adası açıklarında karşı karşıya geldi. Sıcak anlara ikişkin telsiz konuşmaları paylaşılırken, Tayvan Donanması ROCS Chang Chien Fırkateyni kaptanının, "Ben 157. gemiyim, Lütfen konumunuza dikkat edin!" dediği duyuldu.

Dünya

26.04.2024, 23:00

Uzun süredir savaşın kıyısında olan Çin ve Tayvan hattında gerilim her geçen gün artıyor. Avrupa'da patlak veren Rusya-Ukraya savaşı, Ortadoğu'da İsrail merkezli zulümler ve İran gerilimi derken şimdi de Asya karıştı.

Somali Cumhurbaşkanı Mahmud, TCG Kınalıada'yı karşıladı: 'Ülkemizin korunması açısından önemli bir anlaşma' Somali Cumhurbaşkanı Mahmud, TCG Kınalıada'yı karşıladı: 'Ülkemizin korunması açısından önemli... Haberi Görüntüle

ÇİN VE TAYVAN DONANMASI BURUN BURUNA

Tayvan'ın yaklaşık 50 km batısında yer alan Penghu Adaları'nda Çin krizi yaşandı. Tayvan Donanması ROCS Chang Chien fırkateyni ile Çin Donanmasına ait Type 052D Lishui destroyeri Penghu Adası açıklarında karşı karşıya geldi. 

Telsiz görüşmelerinin paylaşıldığı sıcak anlarda ROCS Chang Chien fırkateyni kaptanının Çin donanmasını, "Ben 157. gemiyim, Lütfen konumunuza dikkat edin!" sözleri ile uyardığı duyuldu.

Gazze'nin ölüme hazırlanan çocuklar! Dünyanın Kerim'e bir çocukluk borcu var: Koluna ismini yazdı ölümü bekledi... Gazze'nin ölüme hazırlanan çocuklar! Dünyanın Kerim'e bir çocukluk borcu var:... Haberi Görüntüle

PENGHU ADALARI NEREDE?

Penghu Adaları, Tayvan'ın yaklaşık 50 km batısında yer almakta olup Tayvan'dan Penghu Boğazı'yla ayrılır. Yüzölçümü 141.052 km² olan ilçenin nüfusu Aralık 2014 tarihi itibarıyla 101,758'dir. İlçenin merkezi Magong şehridir.

Penghu Adaları

Strajejik öneme sahip olan Penghu adaları 19. yüzyılda Batılı devletler Tayvan'ı ele geçirmek için mücadeleye girişince Penghu Adaları büyük önem kazandı. 1884-1885'te Fransızlar tarafından işgal edilen adalar 1894-1895 Çin-Japon Savaşı'ndan sonra Tayvan ile birlikte Japonya'ya bırakıldı. 1945'te Çin'e geri verildi. 1950'de ise Tayvan'a bağlı bir ilçe statüsü kazandı.

Almanya'da sahte kahin vakası! Bir çifti sahte ritüeller ile kandırdı: 1,3 milyon euro çaldı! Almanya'da sahte kahin vakası! Bir çifti sahte ritüeller ile kandırdı:... Haberi Görüntüle

ÇİN-TAYVAN GERİLİMİ

Uzun süredir gerilimin yüksek olduğu iki ülke arasında karşılıklı restleşmelere bir yenisi daha eklendi. Son olarak Çin'in üst düzey askeri liderlerinden biri, Pazartesi günü kuzeydoğu Çin'de düzenlenen uluslararası bir deniz toplantısında, çıkarlarının tehdit altına girmesi halinde ülkenin güç kullanarak karşılık vereceğini söyleyerek bölgesel toprak anlaşmazlıkları konusunda sert bir tavır aldı.

Batı Pasifik Deniz Sempozyumunun iki yılda bir düzenlenen 19. toplantısı, Çin'in kuzey deniz kuvvetlerinin bulunduğu liman kenti Qingdao'da açıldı ve Çin'in son yirmi yılda üç uçak gemisi inşa ettiği veya yenilediği devasa askeri genişlemesine canlı bir arka plan sağladı.

Öte yandan Tayvan geçtiğimiz hafta, ana ada ile oldukça çekişmeli Spratly Adası zincirindeki en büyük kara parçası olan Itu Aba olarak da bilinen Taiping Adası'ndaki garnizonu arasında uydu iletişimi kurarak tartışmalı Güney Çin Denizi'ndeki yerini güçlendirdi. Çin, mercan resiflerinin üzerine kum ve çimento yığarak ve bunları uçak pistleri ve diğer askeri altyapıyla donatarak bölgede yedi yapay ada oluşturdu.

Tayvan ayrıca kendi denizaltılarını ve eğitim uçaklarını inşa ediyor ve F-16 savaş uçaklarının, muharebe tanklarının ve diğer donanımların yükseltilmiş versiyonlarının ABD'den teslim edilmesini bekliyor.

Habere Tepki Ver

1

1

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading