Yandex Metrica

Sitede Ara

Çin kuşatması ikinci gününde: 49 savaş uçağı ve 19 donanma gemisi bölgede

Çin kuşatması ikinci gününde: 49 savaş uçağı ve 19 donanma gemisi bölgede

1949'dan bu yana Tayvan'ı işgal etmekle tehdit eden Çin, tatbikat adı altında bölgeyi kuşatmaya devam ediyor. Çin ordusu Cuma günü Tayvan tatbikatlarının bir parçası olarak canlı füzeler ile donatılmış savaş uçaklarını ada yakınlarında uçurmaya başladı.

Dünya

24.05.2024, 14:44

Çin Devlet televizyonu CCTV'nin bildirdiğine göre, Halk Kurtuluş Ordusu'nun doğu harekat komutanlığına ait bombardıman uçakları, Tayvan'ın doğusundaki sularda çok sayıda saldırı düzeni oluşturdu ve donanma gemileri koordineli olarak saldırı simülasyonları gerçekleştirdi. 

Çin, Tayvan'ın kendi ordusu olan Halk Kurtuluş Ordusu güçleri tarafından kuşatıldığını gösteren ayrıntılı medya açıklamaları yayınladı. Cuma günü yayınlanan yeni bir video, animasyonlu Çin kuvvetlerinin her taraftan yaklaştığını ve Tayvan'ın dairesel bir hedef alanı içine alındığını, simüle edilmiş füzelerin ise önemli nüfus ve askeri hedefleri vurduğunu gösterdi.

Görev tamam: Türk astronot Atasever'in içinde bulunduğu uzay aracı Dünya'ya iniş yaptı Görev tamam: Türk astronot Atasever'in içinde bulunduğu uzay aracı Dünya'ya... Haberi Görüntüle

49 ÇİN SAVAŞ UÇAĞI VE19 DONANMA GEMİSİ BÖLGEDE

Savunma bakanlığı, 49 Çin savaş uçağı ve 19 donanma gemisinin yanı sıra sahil güvenlik gemisini takip ettiğini ve uçaklardan 35'inin, iki taraf arasındaki fiili sınır olan Tayvan Boğazı'ndaki orta hat boyunca 24-24 kilometre boyunca uçtuğunu söyledi.

Tayvan deniz ve sahil güvenlik gemileri ile hava ve kara konuşlu füze birimleri, özellikle Çin kıyılarının hemen açıklarında ve Tayvan'ın ana adasından uzakta, Tayvan kontrolündeki Kinmen ve Matsu ada zincirleri çevresinde alarma geçirildi.

Tayvan'ın yeni cumhurbaşkanı Lai Ching-te, Perşembe günü başkentin hemen güneyindeki Taoyuan'daki bir deniz üssünü ziyaret ederken denizcilere ve üst düzey güvenlik yetkililerine, "Dış zorluklar ve tehditlerle karşı karşıya kaldığımızda özgürlük ve demokrasi değerlerini korumaya devam edeceğiz" dedi.

Tayvan'ın yeni cumhurbaşkanı Lai Ching-te,

Tayvan'ın yeni cumhurbaşkanı Lai Ching-te,

Pazartesi günkü göreve başlama konuşmasında Lai, Pekin'e askeri korkutmayı durdurma çağrısında bulundu ve Tayvan'ın "egemenliğin halkın elinde olduğu egemen bağımsız bir ulus" olduğunu söyledi.

Çin ordusu, Tayvan çevresindeki genişletilmiş tatbikatların bağımsızlık isteyen ayrılıkçı güçlere yönelik bir ceza olduğunu söyledi. Tayvan'ın savunmasını yıpratmak ve fiili bağımsızlıklarını kararlı bir şekilde destekleyen halkını sindirmek için neredeyse her gün Tayvan Boğazı'na ve adanın çevresindeki diğer bölgelere donanma gemileri ve savaş uçakları gönderiyor.

Çin Tayvan İşleri Ofisi sözcüsü Chen Binhua Perşembe gecesi yaptığı açıklamada, "Tayvan lideri göreve gelir gelmez tek Çin ilkesine meydan okudu ve bariz bir şekilde 'iki devlet teorisini' sattı" dedi.

Tek Çin ilkesi, yalnızca tek bir Çin'in olduğunu ve Tayvan'ın Komünist Parti yönetimi altında Çin'in bir parçası olduğunu ileri sürer. Pekin, Tayvan'ı dönek bir eyalet olarak görüyor ve adadaki seçmenlerin ezici çoğunluğunun fiili bağımsızlığı desteklemesine rağmen askeri tehditlerini artırıyor.

Pekin'de, Çin Renmin Üniversitesi'nden uluslararası ilişkiler profesörü Shi Yinhong, tatbikatların ve Çin'in Lai'ye yönelik sözlü kınamalarının, Pekin'in Lai ve yönetiminin politikalarına yönelik öfkesini göstermeyi amaçladığını söyledi. Bunlar arasında selefi Tsai Ing-wen'in güçlü bir ulusal savunma inşa etme ve Pekin'in Tayvan'ı diplomatik olarak izole etme çabalarına direnme politikalarının sürdürülmesi de yer alıyor.

Shih, "Çin halkını hükümetin kararlılığı ve silahlı kuvvetlerin kapasitesindeki ilerleme konusunda ikna etmek için esas olarak gerekli olduğu düşünülebilir" dedi. 

Sözlerine devam eden Shih, "Fakat Lai ve bir dereceye kadar genel olarak Tayvanlılar buna benzer pek çok şey yaşadı. Bu onları değiştirmeyecek ve ABD ile çekirdek müttefiklerinin Tayvan'a askeri destek konusunda daha fazlasını yapmalarını sağlayacak" ifadelerini kullandı.

BM sözcüsü Stephane Dujarric, Çin'in tatbikatlarını yakından takip ettiğini söyledi. Perşembe günü yaptığı açıklamada, "İlgili tarafları bölgede gerilimi tırmandırabilecek eylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz" dedi.

Habere Tepki Ver

2

2

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading