Yandex Metrica

Cep telefonu yasaklandı! Kullanıcı güvenliğinden endişe eden Rusya sorunu kökten çözdü

Cep telefonu yasaklandı! Kullanıcı güvenliğinden endişe eden Rusya sorunu kökten çözdü

Ukrayna Savaşı Rusya'yı birçok yönden etkilemeye devam ediyor. Batılı ülkelerin yaptırımlarına maruz kalan Rusya'da cep telefonuna yasak geldi.

Dünya

02.05.2024, 11:52

Ukrayna Savaşı'nın birinci yılına yaklaşılırken cephe hattındaki kayıpların yanı sıra yaşanan gelişmeler de Rusya ve Ukrayna'yı zor duruma sokuyor. Karşı tarafa açık vermek istemeyen iki ülke çeşitli önlemlere başvururken süreç cep telefonlarının yasaklanmasına kadar vardı. 

İsrail'den bir katliam daha: Gazze'deki BM okuluna düzenlenen saldırıda 23 Filistinli hayatını kaybetti İsrail'den bir katliam daha: Gazze'deki BM okuluna düzenlenen saldırıda 23... Haberi Görüntüle

CEP TELEFONUNDAN ASKERLERİN KONUMU TESPİT EDİLMİŞTİ

Ukrayna ordusunun yılbaşında Rus işgali altındaki Donetsk bölgesinde Makiyivka'da Rus askerlerinin kaldığı bir tesiste ABD’den aldığı HIMARS sistemiyle bir saldırı gerçekleştirmişti. Rusya, 1 Ocak’ta en az 89 Rus askerinin ölümüne yol açan Ukrayna saldırısının, askerlerin cep telefonu kullanımı yüzünden gerçekleştiğini açıklamıştı. Yapılan açıklamada, Rus ordusunun telefon kullanımını yasaklamış olmasına rağmen bu yasağı dinlemeyen askerler sebebiyle Ukrayna istihbaratının konum tespiti yaptığı detayı paylaşıldı. 

Anketlerde kim önde? Trump ile Harris arasındaki oy farkı bakın kaç puana düştü Anketlerde kim önde? Trump ile Harris arasındaki oy farkı bakın... Haberi Görüntüle

İLETİŞİM HİZMETLERİ İPTAL EDİLDİ

Ukrayna'yı işgalinden dolayı Batılı ülkelerinin yaptırımları ile karşı karşıya kalan Rusya teknoloji konusunda da büyük sıkıntı yaşıyor. Google ve Apple gibi teknoloji devlerinin hizmetlerini durdurmasının ardından Rusya'da kullanılan bazı telefonlarda yazılım güncellemeleri kesilmiş ve iletişim hizmetleri iptal edilmişti.

Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı Haberi Görüntüle

RUSYA ESKİ TİP TELEFONLARA DÖNÜYOR

Rusya ise kendi imkanlarıyla iletişim sistemi geliştirme çalışmalarına devam ederken yetkililer ise Rusya'nın çabalarının başarısızlıkla sonuçlandığını ve yaptırımların devam etmesi durumunda yeniden eski tip telefonların kullanılmaya başlayacbileceğini söyledi.

Moskovskij Komsomolets gazetesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre Rus kullanıcılar, savaşla birlikte gelen yaptırımların ardından artık herhangi bir gerçek işletim sistemi olmadan çalışan eski nesil telefonlara yöneliyor. Bu durumun olası sonuçları üzerine değerlendirmeler yapan yetkililer, Batılı şirketlerin hizmetlerini durdurmasının ardından Çin merkezli şirketlerin Rusya’nın elini rahatlatacağını düşünüyor.

ABD Gizli Servis Direktöründen Trump itirafı: 'En büyük başarısızlığımız' ABD Gizli Servis Direktöründen Trump itirafı: 'En büyük başarısızlığımız' Haberi Görüntüle

ÇİN İLE İŞBİRLİĞİ MESAJI

Rusya Devlet Duması Ekonomi Politikası Komitesi Başka  Yardımcısı Artyom Kiryanov ise Rusya'nın çözümlerinin güven vermediğini belirtti ve şöyle konuştu:

Batılı üreticilerin cihazlarında yaşanan sorunlar daha da ciddi hale gelirse bu konuda sadece yerli üreticilere güvenmek doğru olmaz. Çin merkezli şirketlerle iş birliği değerlendirilmeli ve onlara da güvenilmeli.

Kiryanov, sözlerine şu şekilde devam etti:

Önümüzdeki yıllarda kendi akıllı telefonlarımızı geliştirmemiz gerekiyor. Rus uzmanlar bunları kendi başlarına yapamıyorlarsa yaklaşık on yıldır akıllı telefon geliştirme üzerinde çalışan Çin merkezli üreticilerle iş birliği yapmak gerekiyor.

İran'dan, İsrail ve ABD'ye Yemen tehdidi: Sonuçlarından sorumlusunuz İran'dan, İsrail ve ABD'ye Yemen tehdidi: Sonuçlarından sorumlusunuz Haberi Görüntüle

KULLANICI GÜVENLİĞİ İÇİN GÜNCEL YAZILIM

Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan ise akıllı cihazların güncel yazılıma sahip olmasının kullanıcı güvenliği için önemine dikkat çekti ve şöyle konuştu:

Geçtiğimiz günlerde Android temelli telefonları etkileyen bir güvenlik açığı tespit edildi ve bunun özellikle bankacılık sistemlerini hedef aldığı için ciddi risk oluşturduğu belirtildi. Bu tespit edilmiş bir açık yani üreticilere bildirilmiş. Yapılacak bir güncelleme bu açığı etkisiz hale getirip kullanıcı güvenliğini sağlayabilir. Fakat cihaz güncelleme almıyorsa işte risk o zaman başlar. Çünkü kullanıcı güvenliği için güncelleme oldukça önemli bir gereklilik.

Prens'te olsan aylık alacaksın! Galler Dükü Prens William'ın aldığı maaş dudak uçuklattı! Prens'te olsan aylık alacaksın! Galler Dükü Prens William'ın aldığı maaş... Haberi Görüntüle

'BİLGİSAYAR KULLANIMI ARTABİLİR'

Demircan bu konuda dikkat edilmesi gereken iki nokta olduğunu belirtti ve sözlerine şu şekilde devam etti:

Herhangi bir ülke yaptırıma uğrama sebebiyle güncelleme hizmetini alamıyor olabilir. Ya da kullanıcıların telefonları çok eski olduğu için güncelleme desteği kesilmiş olabilir. Bunların ikisi de aynı derece de riskli.

Telefonların oluşturacağı boşluğun bilgisayar sektörünü hareketlendireceğini belirten Demircan, "Günlük hayattaki işlerini telefonundan yapamayan Rus vatandaşları bu sebeple bilgisayara yönelebilir, bu da internet ve bilgisayar kullanımını artırabilir” dedi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading