Cehenneme açılan kapı hızla genişliyor

Sibirya'nın Yana Dağlık Bölgesi'nde "Batagaika Krateri" olarak bilinen 200 dönüm genişliğinde ve yaklaşık 300 metre derinliğindeki krater, iklim değişikliği nedeniyle beklenenden daha hızlı genişliyor.

Dünya

07.06.2024, 16:36

"Cehenneme Açılan Kapı" olarak da adlandırılan Batagaika Krateri, iklim değişikliği nedeniyle hızla genişlemeye devam ediyor. Daily Mail'e göre yeni araştırmalar, krater derinleştikçe açığa çıkan metan ve diğer karbon gazlarının oranının yılda 4.000 ila 5.000 tona ulaştığını ortaya çıkardı.

Araştırmanın baş yazarı buzulbilimci Alexander Kizyakov, bu ay Jeomorfoloji dergisinde yayınlanan yeni çalışma üzerinde bir düzine başka araştırmacıyla işbirliği yaptı. Kizyakov ve meslektaşları, kraterin neredeyse dibe vurduğunu, yani kalan permafrostun eridiğini ve dolayısıyla daha fazla çöküşe yol açtığını, neredeyse tamamen eridiğini buldu.

Soykırımcı trol Katz, yine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef aldı: Sinvar'ın naaşı üzerinden hadsiz paylaşım Soykırımcı trol Katz, yine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef aldı: Sinvar'ın naaşı... Haberi Görüntüle

CEHENNEME AÇILAN KAPI GENİŞLİYOR

Ancak Rusya'daki Moskova Lomonosov Devlet Üniversitesi'nde ders veren Kizyakov, erimenin yatay olarak devam etme potansiyelinin hâlâ bulunduğunu kaydetti.

Kizyakov, Atlas Obscura'ya "Marjlarda ve yukarı doğru genişleme bekleniyor" dedi.

'Bu yanal uzantı aynı zamanda, tepesi görünüşe göre yaklaşık 550 metre [1805 feet] yükseklikte en yakın dağların arasındaki eyere kadar yükselen ana kayanın yakınlığıyla da sınırlıdır' diye açıkladı.

Habere Tepki Ver

0

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading