Yandex Metrica

Bosna Hersek dağılabilir! BM temsilcisinden dikkat çeken rapor

Bosna Hersek dağılabilir! BM temsilcisinden dikkat çeken rapor

Bosna Hersek yeniden diken üstünde. Bosna Hersek yönetiminin Sırp üyesi Dodik'in ''Sırp ordusu' tehdidi sonrası gerilim had safhada. Ülkenin Birleşmiş Milletler Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt hazırladığı raporda, ülkede çatışma ihtimalinin yakın olduğunu söyledi; 'Bosna Hersek dağılabilir' uyarısında bulundu. Gerilim sürerken Türkiye Bosna Hersek'ten önemli bir konuğu ağırladı.

Dünya

23.01.2024, 18:13

Bosna Hersek'te gerilim tırmanırken Türkiye önemli bir konuğu ağırladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek Halklar Meclisi Başkanlık Divanı Üyesi Bakir İzetbegoviç'i kabul etti.

GÖRÜŞMENİN ZAMANLAMASI DİKKAT ÇEKİCİ

Görüşmenin zamanlaması dikkat çekici. Zira Bosna Hersek yeniden çatışma endişesinin yaşandığı büyük bir kriz içinde. Ülkedeki Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Sırp üyesi Milorad Dodik'in ülkedeki eski BM Yüksek Temsilcisi Valentin Inzko'nun 23 Temmuz'da soykırım inkarını suç sayan yasa çıkarmasını boykot etmeleri ile başlayan siyasi kriz giderek büyüyor.derinleşiyor. Dodik'in Sırp Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını ilan edeceğini söylemesi ve bir Sırp ordusu kurulmasını gündeme alması tansiyonu daha da yükseltti. 

SIRP AYRILIKÇILAR KENDİ ORDULARINI OLUŞTURURSA...

BM Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt, Balkanlar'daki yeni kriz ortamına dair dikkat çekici bir rapor hazırladı. Schmidt'in BM için hazırladığı raporda ülkenin dağılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ifade edildi. Çatışmaların yeniden başlamasının artık çok gerçek bir ihtimal olduğunu ifade etti. 

Christian Schmidt

BM Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt

Guardian Gazetesi'nin detaylarını aktardığı raporda Schmidt, Sırp ayrılıkçıların ulusal silahlı kuvvetleri ikiye bölerek kendi ordularını yeniden oluşturma tehditlerini gerçekleştirmeleri halinde yeni bir savaşa doğru kaymayı durdurmak için ülkede daha fazla uluslararası barış gücünün olması gerektiğini belirtti. Schmidt, Ağustos ayında göreve başlamasından bu yana yazdığı ilk raporunda, Bosna'nın “savaş sonrası dönemin en büyük varoluşsal tehdidi” ile karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.

650.000 kişi arkasına bile bakmadan ülkeden kaçtı: Kıbrıs, Azerbaycan ve Kazakistan yeni durakları oldu! 650.000 kişi arkasına bile bakmadan ülkeden kaçtı: Kıbrıs, Azerbaycan ve... Haberi Görüntüle

BATI ASKERİ MÜDAHALEYE KALKIŞIRSA..

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp üyesi Milorad Dodik geçtiğimiz ay devlet düzeyindeki kurumlardan ve ulusal ordudan çekilerek kendi ordularını kurma niyetleri olduğunu söylemişti. Dodik yaptığı açıklamada ayrıca Bosna ordusunun Sırp Cumhuriyeti bölgesinden çekilmeye zorlayacaklarını söylemişti. Batının askeri müdahaleye kalkışması halinde de  kendisine destek sözü veren "arkadaşları" olduğu açıklamasında bulunmuştu.

milorad dodik

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp üyesi Milorad Dodik

ABD'den gecikmeli tepki: Netanyahu'nun ABD halkı için kullandığı 'kullanışlı aptallar' sözüne Beyaz Saray'dan cevap geldi ABD'den gecikmeli tepki: Netanyahu'nun ABD halkı için kullandığı 'kullanışlı aptallar'... Haberi Görüntüle

BOSNA HERSEK SOKAKLARINDA ÇATIŞMA ENDİŞESİ

Dodik'in Dayton Barış Antlaşması'nın aslına dönülmediği takdirde Sırp Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını ilan edeceğini söylemesi, ülkedeki siyasi krizi oldukça arttırdı. Bosna Hersek'te binlerce sivilin ölümüyle sonuçlanan savaşın ardından Dodik'in çatışmaları gündeme getirecek açıklamalar yapması halk arasında da endişe yarattı. 

ABD'de seçime kan bulaştı: Donald Trump'a silahlı saldırı! Görüntüler dünyayı sarstı ABD'de seçime kan bulaştı: Donald Trump'a silahlı saldırı! Görüntüler dünyayı... Haberi Görüntüle

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading