Yandex Metrica

Sitede Ara

BM'de tartışmalı söylem değişikliği! Gazze'deki siviller için savaş suçu kabul edilen 'zorla yerinden edilme' yerine 'yerinden edilme' ifadesi kullanıldı

BM'de tartışmalı söylem değişikliği! Gazze'deki siviller için savaş suçu kabul edilen 'zorla yerinden edilme' yerine 'yerinden edilme' ifadesi kullanıldı

BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi ve BM Sözcüsü Stephane Dujarric'in kullandığı "zorla yerinden edilme" ifadesini kullanmayarak konuşmasında "yerinden edilme" ifadesine yer verdi. Bu söylem değişikliğinin Gazze'de işlenen savaş suçlarıyla bir ilgisinin olup olmadığı tartışılıyor. Zira "zorla yerinden edilme" savaş suçu olarak kabul edilirken "yerinden edilme" ile ilgili hukuki bir bağlayıcılığın olup olmadığı bilinmiyor.

Dünya

16.05.2024, 07:47

Dünya bugün yeni bir tartışmaya daha uyandı. Birleşmiş Milletler yetkililerin peşi sıra yaptığı çelişkili ifadeler kafaların karışmasına sebebiyet verdi. Birleşmiş Milletler, Gazze'de İsrail baskısı altındaki insanların yer değiştirmesini "zorla yerinden edilme" olarak değerlendiriyor. Nitekim Gazze'nin kuzeyine yapılan saldırılar, güneyin daha güvenli olduğuna yönelik açıklamalarla birleşince insanlar bombalardan kaçmak ve emniyetli bir limana sığınabilmek için Refahi Han Yunus gibi kentlere akın etmişti. 

BM yetkililerinin zorunlu göç ya da kaçış başladığı ilk günden bu yana söylemleri de "zorla yerinden edilme" yönündeydi ve bu uzun süre devam etti. 

Bir kazanın ötesinde mi? Abdullah Ağar'dan çarpıcı iddia: Reisi belki orada ölmedi? Bir kazanın ötesinde mi? Abdullah Ağar'dan çarpıcı iddia: Reisi belki... Haberi Görüntüle

"İSRAİL'İN VERDİĞİ TAHLİYE EMRİ ZORLA YERİNDEN EDİLME KAPSAMINDA"

Nitekim 7 Mayıs'ta BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi tarafından yapılan açıklamada "İsrail'in dün verdiği tahliye emri halihazırda Refah'tan on binlerce insanın zorla yerinden edilmesine yer açtı." ifadesi kullanılmıştı. Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stephane Dujarric de düzenlediği basın toplantısında aynı ifadeyi kullandı ve "zorla yerinden edilme" dedi. 

Rusya'dan Putin'in Türkiye ziyaretine ilişkin açıklama: 'Dış politikamızın önceliklerinden biri' Rusya'dan Putin'in Türkiye ziyaretine ilişkin açıklama: 'Dış politikamızın önceliklerinden biri' Haberi Görüntüle

SÖYLEM BİR ANDA DEĞİŞTİ

Fakat BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, "zorla yerinden edilme" ifadesini kullanmak yerine "yerinden edilme" ifadesini kullandı. Refah'ta 80 bin kişinin yerinden edildiğini söyleyen Haq, bu sayının birkaç saat içinde 100 bini bulacağını söyledi. Yerinden edilmeye dair değişen bu söylem Anadolu Ajansı muhabirinin dikkatini çekti. AA muhabirinin "Zorla yerinden edilme ne zaman savaş suçu sayılır?" şeklinde sorduğu soruya cevap veren sözcü yardımcısı, savaş suçlarının ilgili yasal kurumlarca tanımlanabileceğini, kendisinin bu tanımlamayı yapamayacağını söyledi. "Zorla yerinden edilme"yi insanların gönülsüz olarak yerinden edilmesi ve hareket etmeye zorlanması olarak tanımlayan Haq, "O zaman BM'ye göre zorla yerinden edilme varsa savaş suçu da vardır diyebilir miyiz?" sorusuna ise buna mahkemelerin karar verebileceğini söyleyerek cevap verdi. 

Farhan Haq, "BM zorla yerinden edilmeyi toplumların çatışmadan kaçmak için zorla evlerini bırakması olarak tanımlıyor. O zaman siz Refah'ta olan bitene zorla yerinden edilme diyor musunuz demiyor musunuz?" sorusunu ise "Yerinden edilmeyi görüyorsunuz ve bugün olanların bu tanıma nasıl uyduğunu da değerlendirebilirsiniz." ifadeleriyle cevapladı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Loading