BM: Para yoksa size oy da yok İran: ABD yüzünden oldu

BM: Para yoksa size oy da yok  İran: ABD yüzünden oldu

İran ve Orta Afrika Cumhuriyeti, olan katkı ödemelerini geciktirdikleri için BM tarafından, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki o hakları askıya alındı.

Dünya

23.01.2024, 17:31

Birleşmiş Milletler, finansal katkı gelmeyince, ceza uygulamasını başlattı. İran ve Orta Afrika Cumhuriyeti, BM'ye ödemeleri gereken katkı meblasını geciktirdikleri için Genel Kurul'daki oy kullanma haklarını bir süreliğine kaybetti.

Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'nın 19'uncu maddesine göre, eğer bir ülkenin BM'ye olan aidat borcu, son 2 yılda yaptığı ödemeden fazlaysa o ülkenin BM Genel Kurulu'nda oy kullanma hakkı askıya alınıyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM 75'inci Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır'a bir mektup göndererek, İran ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nin aidatlarını zamanında ödeyemediğinin belirtti.

PARA YOKSA OY DA YOK

İran, yeniden BM Genel Kurulu'nda oy kullanmak istiyorsa bunun için en az 16 milyon 251 bin dolar, Orta Afrika Cumhuriyeti de 29 bin 365 bin dolar BM'ye ödeme yapmak zorunda.

BM'ye aidat ödemelerini geciktiren ülkeler arasında Comoros, Sao Tome ve Principe ile Somali de var fakat bu 3 Afrika ülkesi, eylül ayına kadar BM Genel Kurulu'nda oy kullanabilecek.

İRAN: ABD'NİN YAPTIRIMLARI YÜZÜNDEN ÖDEYEMEDİK

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e gönderdiği mektupta, Birleşmiş Milletler kararını 'temelde hatalı, kabul edilemez ve gayri meşru' olarak niteledirirken Tahran, BM'ye olan 16.2 milyon dolarlık borcunu, ABD'nin yaptırımları nedeniyle ödeyemediğini savunuyor.

Cevad Zarif, Twitter'da yayınladığı mektupta da aynı nedeni tekrarlayarak, “İran'ın BM'ye yönelik finansal sorumluluklarını, doğrudan ABD'nin yasaya aykırı tek taraflı yaptırımlarından kaynaklanıyor” ifadesine yer verdi.

TRUMP İRAN'A YENİ YAPTIRIMLAR UYGULAMIŞTI

Eski ABD Başkanı Donald Trump, göreve geldikten sonra sivri çıkışlar yaparak dikkatleri çekmişti. Bunlardan biri de Trump'ın kendisinden önceki ABD Başkanı Barack Obama'nın İran ile imzaladığı nükleer anlaşmasından 2018 yılında geri çekildikten sonra Tahran'a tek taraflı yaptırımları yeniden hayata geçirmişti. İran ekonomisi petrol, enerji, bankacılık, finans ve daha pek çok alandaki bu yaptırımlar yüzünden derin bir krize girmişti. Uygulanan yaptırımlar neticesinde İran uluslararası finans sisteminin dışına çıkarılmıştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading