Yandex Metrica

BM, İsrail'in savaş suçları için soruşturma açacak

BM, İsrail'in savaş suçları için soruşturma açacak

BM İnsan Hakları Konseyi (BMİHK) İsrail'in Gazze ve Filistin'de işlediği savaş suçlarına ilişkin soruşturma başlatacak.

Dünya

23.01.2024, 17:30

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, dün gerçekleştirdiği toplantıda İsrail'in Gazze şeridine yönelik yürüttüğü savaşta ve Kudüs'ün Şeyh Cerrah mahallesindeki sivillere yönelik ihlallerindeki savaş suçlarına dair soruşturma açacak bir komite oluşturma kararı aldı.

Toplam 47 üyeye sahip konseyde dün yapılan oylamada 24 kabul, 9 ret ve 13 çekimser oyla soruşturma komitesi oluşturulmasına ilişkin karar kabul edildi.

Ret oyu kullanan ülkeler arasında Almanya, Avusturya, İngiltere, Bulgaristan, Çekya, Kamerun, Malavi, Marshal Adaları ve Uruguay gibi ülkeler yer alıyor. İtalya ve Fransa ise çekimser oy kullandı.

Türkiye: Soruşturma Komitesi'ne tam destek vereceğiz

BMİHK'nın kararına destek veren Türkiye Dışişleri Bakanlığı, dün yayımladığı basın açıklamasında, karardan memnuniyet duyduğunu bildirdi.

Bakanlık, açıklamasında, BMİHK tarafından oluşturulacak soruşturma komitesine tam destek vermeye hazır olduğunu kaydetti.

İsrail ve ABD, karara tepkili

Kararın ardından bir açıklama yayımlayan İsrail Dışişleri Bakanı, "BMİHK'yı İsrail karşıtlarıyla dolu bir konsey" olarak nitelerken, kararı tamamen reddettiğini bildirdi.

ABD'nin  BM Daimi Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada ise karardan büyük üzüntü duyulduğu belirtilerek, Washington yönetiminin Filistin-İsrail meselesinde daimi barışı sağlamak için çalışmaya devam edeceği kaydedildi.

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise önceki gün yaptığı açıklamada, İsrail'in Kudüs'teki Şeyh Cerrah mahallesinde ihlallerini sürdürmesinin yeniden çatışmalara sebep olabileceği uyarısını yapmıştı.

İsrail, kamu binalarını vurmuştu

İsrail işgal güçlerinin desteklediği Yahudi yerleşimciler, geçtiğimiz Ramazan ayı başında Şeyh Cerrah mahallesinde Filistinlilere ait evleri gasp etmeye başlamıştı.

Filistinlileri gaspa karşı çıkması ile Yahudi fanatikler ve Filistinliler arasında yaşanan çatışmalar işgal güçlerinin Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarla tırmanmıştı.

Gazze'deki Filistinli direniş gruplarının duruma müdahil olması üzerine ise İsrail ordusu Gazze'deki sivil yerleşim bölgelerinde medya binaları dahil kamu binalarına yoğun bombardıman düzenlemişti.

İsrail bombardımanları sonucunda 300'ü aşkın sivil yaşamını yitirirken binlerce sivil de yaralanmıştı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading