Yandex Metrica

Sitede Ara

Bir kasabayı daha kaybettiler: En az 130 tane F-16'ya ihtiyaç var!

Bir kasabayı daha kaybettiler: En az 130 tane F-16'ya ihtiyaç var!

Ukrayna topraklarında taarruzu sürdüren Rus ordusu Bahmut güneyindeki stratejik kasaba Avdiyivka'yı ele geçirdi. Belgorod sınırında bombalar altındaki Vovchansk'ta ise direniş sürüyor. Kiev yönetimi, Avrupa ülkelerinin taahhüt ettiği F-16 savaş uçaklarının derhal gönderilmesini istiyor. 

Dünya

28.05.2024, 20:06

Rus ordusu Ukrayna topraklarında ilerlemeyi sürdürüyor. Günlük asker kaybı son 2 haftadır 1300'ün üzerinde seyretmesine rağmen onlarca ülkeden getirdiği milisler sayesinde personel sorunu yaşamayan Rusya hem Belgorod sınırındaki Vovchansk'a yüklenmeye devam etti hem de Bahmut güneyindeki stratejik kasaba Avdiyivka'yı ele geçirdi. 

Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk bölgesindeki Avdiyivka kasabasını kontrol altına aldıklarını duyurdu. Bölgedeki Çasiv Yar, Razdilivka, Marinka ve Konstantinivka yerleşimlerinde ise çatışmalar tüm şiddetiyle devam ediyor. 

Günde 10 bin top mermisi ateşleyen Rus ordusuna Ukraynalılar cephane zafiyetinden ötürü ancak 2 bin top atışıyla karşılık veriyordu. Ancak Batılı ülkelerden gelen yardımların cephe hattına ulaşmasıyla bu tablo son günlerde değişti.

Top/obüs atışı bakımından Ukrayna ile Rusya arasında dengenin sağlanmakta olduğu belirtiliyor. 

Rus topçusu Avdiyivka yönüne top atışı yapıyor. 

Güdümlü füzeler İsrail karakollarını rehin aldı: Hizbullah, Siyonistlere göz açtırmıyor! Güdümlü füzeler İsrail karakollarını rehin aldı: Hizbullah, Siyonistlere göz açtırmıyor! Haberi Görüntüle

ABD-AVRUPA FÜZELERİ RUS TOPRAKLARINI VURACAK

22 Şubat 2022 tarihinden buyana devam eden savaşta çok kanlı geçecek bir dönemin kapısı aralandı. İngiliz Dışişleri Bakanı David Cameron'un geçtiğimiz günlerde "Ukraynalılar İngiliz füzelerini Rus topraklarına yönelik saldırılarda kullanmakta serbesttir" açıklamasının ardından benzer bir mesaj ABD'den geldi. 

Şimdiye dek Amerikan füzelerinin Rusya'ya saldırılarda kullanılamayacağını savunan Washington yönetimi bu kısıtlamanın kaldırılacağı sinyalini verdi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Rusya Federasyonu'nun derinliklerine saldırı başlatıp başlatmama kararı Ukrayna'ya aittir" dedi. 

Kiev yönetimi uzunca bir süredir Rusya'nın Ukrayna sınır hattında konuşlandırdığı birliklerin henüz Rus topraklarındayken vurulması gerektiğini ileri sürerek asker rezervinin bu yolla eritilebileceğini dile getiriyordu. 

Hem Londra hem de Washington'dan gelen mesajlar, Rus birliklerinin bundan böyle sadece Ukrayna'da değil kendi topraklarında da hedef alınabileceğine işaret oldu. 

Rusların sadece Vovchansk gerisinde 40 bin personel beklettiği belirtiliyor. Ukraynalılar, bu birliklerin Harkov ya da Sumy'ye yönelik ikinci bir saldırı dalgası başlatabileceğinden endişe ediyor. 

Ukrayna-Rusya sınırındaki bölgede son durum

Şimdi de Nuseyrat katliamı: Ölü çocuk bedenleri her yere saçıldı, vahşet görüntüleri bitmek bilmiyor Şimdi de Nuseyrat katliamı: Ölü çocuk bedenleri her yere saçıldı,... Haberi Görüntüle

FİLOYU ACİLEN YENİLEMEK GEREKİYOR 

Öte yandan Ukrayna ordusu, ilk etapta Danimarka ve Hollanda'dan gelecek F-16'ların yolunu gözlüyor. Ukrayna Hava Kuvvetleri Sözcüsü Illia Yevlash, uçak filosunun acilen yenilenmesini gerektiğini ve ihtiyaç duydukları sayının nakliye uçakları da dahil 150 uçak olduğunu söyledi. 

"120-130 adet çok fonksiyonlu F-16 savaş uçağına ihtiyacımız var" diyen Yevlash, oluşturulacak filonun havada sürekli devriye gezeceğini, belirlenen hedefleri yok edeceğini ve ihtiyaç duyulduğunda hava savunma görevi yapacağını söyledi. 

Yevlash, "Bu uçaklar halihazırda sınır ve cephe hattında terör estiren Rusların havacılık gücünü caydıracak. Filoyu acilen yenilemek istiyoruz. Bu sürecin hızı ortaklarımıza bağlıdır" diye konuştu. 

Ukrayna ilk F-16 filosunu bu yaz teslim almaya hazırlanıyor ve ilk tedarikin kaç uçaktan oluşacağı henüz bilinmiyor.

Pilot eğitimleri devam ederken, Hollanda Savunma Bakanlığı uçak bakımı konusunda 10 teknisyeni eğittiklerini duyurdu. Kiev yönetimi ayrıca bir adet tam teşekküllü F-16 simülatörünü Çek Cumhuriyeti'nden teslim aldı. 

Danimarka'ya ait F-16 savaş uçakları

İsrail açlığa mahkum etti! Gazzeli minik Mustafa annesinin kollarında açlıktan öldü İsrail açlığa mahkum etti! Gazzeli minik Mustafa annesinin kollarında açlıktan... Haberi Görüntüle

UKRAYNA'YA HANGİ ÜLKELER F-16 YOLLAYACAK?

Belçika, Danimarka, Hollanda ve Norveç, şimdiye dek Ukrayna'ya F-16 göndereceğini taahhüt eden ülkeler oldu. Hollanda'nın 45, Danimarka'nın 20 ve Norveç'in 22 adet F-16'yı Ukrayna'ya yollaması planlanıyor. Envanterinde 52 adet F-16 bulunan Belçika ise Kiev'e 2028 yılına dek 30 adet F-16 göndereceğini açıkladı. İlk uçak 2024 yılı içerisinde teslim edilecek.  

Ukraynalılar aynı zamanda Yunanistan Hava Kuvvetleri'nin satışa koyduğu 32 adet F-16 Blok-30'a talip oldu. Ancak Atina'ya F-16 ödemesini ABD'nin mi yoksa Avrupa ülkelerinin mi yapacağı henüz belli değil. Bu ülkelerin F-16 savaş uçaklarını Ukrayna'ya tastamam göndermeleri halinde uçak sayısı 170'i geçiyor. 

UFC'nin ilk Müslüman şampiyonu Khabib'den Trump'a: Filistin'deki savaşı durduracağınızı biliyorum UFC'nin ilk Müslüman şampiyonu Khabib'den Trump'a: Filistin'deki savaşı durduracağınızı biliyorum Haberi Görüntüle

GENELKURMAY BAŞKANI CEPHEDE SON DURUMU AÇIKLADI

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Oleksandr Siriski cephedeki son duruma ilişkin şu bilgileri verdi:

  • Rus birlikleri Vovchansk için yapılan sokak savaşlarında tamamen çıkmaza girmiş durumda. Düşman çok yüksek kayıplar verdi ve başarısız saldırıyı desteklemek için rezervlerini farklı yönlerden hareket ettiriyor.
  • Aynı bölgedeki Lyptsi köyünde de önemli kayıplar verdiler. Şu anda savunmadalar, bölgeyi mayınlıyorlar ve Ukrayna birliklerinin mevzilerini bombalıyorlar.
  • Kupyansk istikametinde şehrin kuzeyindeki ormanlarda çatışmalar yaşanıyor. Düşmanın savunmayı aşıp Oskil Nehri'ne ulaşmaya çalıştığı Kyslivka köyü yakınlarında durum zor. 
  • Ivanivske bölgesinde ve Çasiv Yar'ın eteklerinde yoğun çatışmalar sürüyor. Düşman ne pahasına olursa olsun şehri ele geçirmeye çalışıyor ve en yeni T-90M, BMP-3 ve BMD-4'leri kullanıyor. Bu araçlar genellikle anti-tank silahları ve kamikaze dronlarla imha ediliyor. 
  • En yoğun ve şiddetli çatışmalar Pokrovsk ve Kurakhove istikametlerinde (Donetsk bölgesi) devam ediyor. Düşman, Staromykhailivka ve Berdychi köyleri arasındaki dar alanda savunmayı kırmaya çalışıyor. Savaşa en eğitimli Rus birlikleri katılıyor. Diğer bölgelerde de durum çalkantılı ama kavganın şiddeti çok daha düşük. 

Rus bombardımanı Vovchansk kasabasını harabeye çeviriyor. İlçenin sokaklarında sivil Ukraynalıların cesetleri görülüyor. 

 

Habere Tepki Ver

3

2

2

0

1

1

0

1

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading