Yandex Metrica

Avusturya'nın Müslümanları fişlediği uygulama çevrimdışı

Avusturya'nın Müslümanları fişlediği uygulama çevrimdışı

Avusturya'da Müslümanlara ait 600'den fazla kurumun detaylı bilgilerini içeren dijital harita skandalına gelen tepkiler üzerine uygulama çevrim dışı bırakıldı.

Dünya

23.01.2024, 21:56

Müslümanları fişlemeye ve Müslüman karşıtlığına hizmet eden İslam-Landkarte adlı uygulamanın kullanıma sunulmasının beraberinde camilere yakın yerlere üzerinde “Dikkat! Siyasal İslam yakınlarında, daha fazla bilgi için İslam Haritası” yazan ve takkeli erkek çocuğu resmi bulunan levhalar asılması ise bardağı taşıran son damla olmuştu. Avusturya hükümetinin, Müslümanları hedefe alan ve onları potansiyel suçlu olarak gösteren "İslam Haritası" uygulamasının ardından ülkede Müslümanları temsil eden Avusturya İslam Cemaati'nden (İGGÖ) bir yazılı açıklama yapıldı ve başkentteki birçok caminin bu levhalarla hedef alındığı belirtildi.

UYGULAMA DERHAL KALDIRILMALI
İGGÖ tarafından yapılan açıklamada, "İslam Haritası" adı verilen ve Müslümanlara ait kurumların detaylı bilgilerinin paylaşıldığı dijital haritanın, daha fazla kışkırtma ve tehlikeye yol açmadan bir an evvel kaldırılması istendi.

FİŞLEME IRKÇILARIN İŞİNE YARADI
Avusturya basınında yer alan bazı haberlerde, İslam karşıtı levhaların, ırkçı Kimlikçiler (Identitären) hareketine yakın taraflarca yapılmış olabileceğine yer verildi. Haberde Kimlikçiler Hareketi sözcüsü olan Martin Sellner’in dijital platformda levhaların asılması esnasında çekilmiş fotoğraflar paylaştığı ifade edildi.

İGGÖ, 30 Mayıs'ta Salzburg kentinde de bir caminin kapısına "önder ('Führer'-Hitler için kullanılan övgü ifadesi) geri dönüyor" yazıldığını duyurmuştu. 

FİŞLEME ÇALIŞMASINDAKİ DETAYLAR
İktidarda bulunan merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ve Yeşiller Partisi’nden oluşan  koalisyon hükümetinin öncülüğünde kurulan Siyasal İslam Dokümantasyon Merkezi, Müslümanlara ait cami ve eğitim merkezi gibi bazı kuruluşların, hangi çatı derneğine bağlı olduğu; dünya görüşleri, yöneticileri, adresleri gibi birçok detayın yer aldığı "İslam Haritası" adındaki bir dijital haritayı kamuoyuyla paylaşmıştı.
Viyana Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ednan Aslan'ın kurmuş olduğu ekibe yaptırılan çalışmaya tepki gösteren çeşitli kesimler, dijital haritanın Müslümanları potansiyel suçlu gösterdiğini, bir tür fişlemeyi andırdığını ve yolsuzluk soruşturmalarından bunalan hükümetin bir kez daha çıkış yolu olarak Müslümanlar üzerinden toplumu manipüle etmeye çalıştığını kaydetmişti.

ARADIĞINIZ UYGULAMA UYGULAMA ÇEVRİM DIŞI
Irkçılık ve İslam karşıtlığı fikrinden yola çıkılarak hazırlanmış bu dijital harita, çeşitli çevrelerden gelen yoğun tepkiler üzerine çevrim dışı oldu.

Uygulamanın yer aldığı www.islam-landkarte.at internet sitesinde açıklama paylaşan Aslan, çalışmanın siyasi tartışmalara yol açmasından ve bazı aşırı sağcı gruplar tarafından kötüye kullanılmasından duyduğu üzüntüyü ifade ederken, söz konusu dijital haritanın kullanımdan kaldırılıp kaldırılmadığına veya farklı bir şekilde çalışacağına ilişkin bir açıklama yapmadı.

Diğer taraftan resmi tatil sebebiyle devlet kurumlarının kapalı olduğu Avusturya’da, hükümetten de çevrim dışı yapılan uygulamanın kullanımına son verilip verilmediğine yönelik henüz  bir açıklama yapılmadı.
Avusturya’da Siyasal İslam Dokümantasyon Merkezinin hayata geçirdiği İslam Haritası adı verilen dijital haritanın 27 Mayıs'ta kullanılmaya başlanmasının ardından, çok sayıda camiye aşırı sağcı gruplar tarafından İslam karşıtı ifadelerin bulunduğu levhalar asılmıştı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI DA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Konuyla ilgili olarak, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç,  Avusturya Entegrasyon Bakanı Susanne Raab’ın basın toplantısında yapmış olduğu açıklamalara şu ifadelerle tepki göstermişti:

"Avusturya Entegrasyon Bakanı Susanne Raab’ın dün düzenlenen bir basın toplantısında, “Siyasal İslam Dokümantasyon Merkezi” tarafından hazırlanan ve Avusturya’daki tüm Müslüman derneklerin listelendiği bir haritayı tanıtması ve Viyana’daki taşkınlıkların Sayın Cumhurbaşkanımızın konuşmalarından kaynaklandığını ileri sürmesi gerçeklerden uzak ve kabul edilemez.

Asıl bu yabancı düşmanı, ırkçı ve İslam karşıtı politikalar toplumsal uyumu ve katılımı zehirlemektedir.

Avusturya’nın göçmenleri ve Müslümanları fişleyerek hedef gösteren bu çalışmalarından vazgeçmesi ve sorumluluk sahibi bir siyaset yapması önem taşımaktadır."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading