Yandex Metrica

Arnavutlar intikam almak için uygun zamanı bekliyor: Yunanistan'da Çamerya korkusu

Arnavutlar intikam almak için uygun zamanı bekliyor: Yunanistan'da Çamerya korkusu

Haziran 1944-Mart 1945 tarihleri arasında Yunan ordusunun Arnavutluk sınırındaki Çameryalılara yönelik katliamı, aradan geçen 78 yıl boyunca kanamaya devam eden bir yaradır.

Dünya

07.04.2024, 18:19

Arnavutluk yönetiminin 'Türkiye refleksleriyle' hareket ettiğini savunarak Tiran'a karşı kışkırtıcı bir dil kullanan Yunan basını, Kosova ile Sırbistan'ın savaşın eşiğine gelmesiyle paniğe kapıldı. Atina medyası, bölgede bir savaş durumunda Arnavutların Yunanistan'a karşı harekete geçeceğinden >endişe ediyor. Çünkü Arnavutluk halkının, Yunanistan batısındaki Çamerya bölgesine ilişkin tarihten gelen bir hesabı bulunuyor. 

Sırp yönetiminin Kosova kuzeyindeki iddialarına benzer biçimde Arnavutlar, Yunanistan'ın batı kıyılarına ilgi gösteriyor. Preveze Limanı ile Yanya arasındaki bölgenin denize yakın kesimlerini ifade eden Çamerya'da Yunan ordusu 78 yıl önce büyük bir katliama imza attı ve Arnavutları bölgeden zorla kuzeye sürdü. 

İkinci Dünya Savaşı sırasında Haziran 1944-Mart 1945 tarihleri arasında gerçekleşen katliamlar zincirini Arnavutluk halkı hâlâ unutmuyor. Ülkede '27 Haziran' günü 'Çamerya Arnavutlarına Karşı Soykırım Günü' olarak anılıyor. 1994 yılında çıkarılan yasa kapsamında her Arnavutlar, her 27 Haziran'da Yunan mezalimini bir kez daha hatırlıyor. 

Bu tarihten başlayarak bir hafta boyunca bölge halkının çektiği acılar anlatılıyor, yürüyüşler, sergiler ve çeşitli etkinlikler düzenleniyor. O dönem Arnavutların vatanı Çamerya bölgesinin merkezi konumundaki Paramithia'ya baskın yapan Yunan general Napoleon Zervas, binlerce kişiyi katlettikten sonra bölgedeki tüm Arnavutları toplama kamplarına sürdü. 

Arnavut çocukların fırınlarda yakıldığı, gözlerinin oyulduğu, karınlarının deşildiği vahşeti, Arnavut yazarların yanısıra Yunan Profesör Yorgo Margariti bile kitabında anlatıyor. 'İstenmeyen Yurttaşlar' adlı eserinde Margariti, Paramithia şehrinin sokaklarında her yaştan kafası kesilmiş, karınları yarılmış insanlara şahitlik ettiğini belirtiyor. 

Çamerya'dan zorla sürülmüş Arnavutlar şimdi vatanlarına geri dönecekleri günü bekliyor. Çamerya Hasan Tahsin Vakfı yöneticisi Alket Veliu, 78 yıl önce kaybettikleri haklarının geri alınmasına dair mücadeleyi sürdüreceklerinin altını çiziyor. Veliu, "Çamerya Arnavutlarının talepleri basit ve doğru. Basit diyorum, çünkü kendi topraklarımıza dönmek istiyoruz" diyor. 

Tüm kehanetleri gerçekleşmişti! Akıllara durgunluk veren The Simpsonlar dizisi 37 yıldan beri yayında! İşte dizideki tüm kehanetler ve gerçekleri... Tüm kehanetleri gerçekleşmişti! Akıllara durgunluk veren The Simpsonlar dizisi 37... Haberi Görüntüle

ÇAMERYA KATLİAMI NEDİR, NELER YAŞANDI?

Yanya vilayetine bağlı bu bölgede yaşayan Arnavutlar, 1913 yılına kadar Osmanlı vatandaşıydı.

Çamerya bölgesi, Balkan Savaşı sonunda 1913'te yapılan Londra Konferansı'nda etnik ve azınlık bir bölge olarak Yunanistan'a teslim edildi. 1910 yılında yapılan nüfus sayımında bölgede 83 bin Arnavut yaşıyordu.

Yunan General Napoleon Zervas komutasındaki kuvvetler, İkinci Dünya Savaşı sırasında, Çamerya Arnavutlarına yönelik katliam gerçekleştirdi.

Yunan milislerin lideri general Napoleon Zervas, Çamerya Arnavutlarına yönelik katliamlarıyla biliniyor. 

Haziran 1944'ten Mart 1945'e kadar süren etnik temizlik harekatı sırasında 2 bin 900 erkek, 214 kadın ve 96 çocuk öldürüldü, 745 kadına tecavüz edildi, 68 köyden 5 bin 800 ev yakıldı. Ayrıca 2 binin üzerinde vatandaş da kötü yaşam şartları ve göçlerden dolayı hayatını kaybetti.

Yunan generalin başlattığı etnik temizlik nedeniyle 35 bin civarında Arnavut, Çamerya bölgesinden Arnavutluk'a kaçmak zorunda kaldı.

Çameryalı Arnavutlar, 1944'te yaşananların soykırım olarak tanınmasını, Yunanistan sınırında kalan vatan topraklarını ziyaret etmek ve mülkiyet haklarının teslim edilmesini istiyor. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading