Yandex Metrica

Arkasında Türkiye var! Libya petrolünü çalmak isteyen Yunanistan'a diplomatik uyarı

Arkasında Türkiye var! Libya petrolünü çalmak isteyen Yunanistan'a diplomatik uyarı

Sözde Seville haritasıyla Mavi Vatan'dan 40 bin kilometrekare çalmak isteyen Atina, Girit güneyinde de boş durmuyor. Libya'ya ait deniz yetki alanında petrol için sismik arama yaptıran Yunanlılar, Trablus'tan uyarı mektubu alıp suçüstü yakalanınca meseleyi Türkiye'ye bağlayıverdi. 

Dünya

23.05.2024, 20:16

Ege ve Doğu Akdeniz'de kudretinin ötesinde talepleriyle pek çok krize neden olan Yunanistan, şimdi gözünü Girit güneyinde Libya'ya ait deniz madenlerine dikti. 

Atina yönetimi Norveç'e ait sismik araştırma gemisi Ramform Hyperion'u kiralayarak Girit'in güneyindeki derin sularda araştırma yaptırdı. 

Bu hareketle Libya'nın egemenlik refleksini test eden Yunanlılar, Trablus yönetiminden diplomatik uyarı alınca da Türkiye'yi suçladı. 

Kathimerini gazetesinde yayınlanan bilgilere göre, Abdulhamid Dıbeybe liderliğindeki Libya hükümeti, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in 13 Mayıs'taki Türkiye ziyaretinden önce Atina'yı uyardı. 

Kathimerini gazetesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Libya Başbakanı Abdulhamid Dıbeybe

Geminizi batırırız! Türk Donanması'ndan İtalyan gemisine müdahale: İzinsiz araştırma yapan gemi engellendi! Geminizi batırırız! Türk Donanması'ndan İtalyan gemisine müdahale: İzinsiz araştırma yapan... Haberi Görüntüle

ATİNA YAZILI BELGE BIRAKMAK İSTEMEDİ

Trablus'a ait münhasır ekonomik bölgede (MEB) yasadışı sismik arama yaptıran Yunanistan'ı, büyükelçi Nikos Garilidis'e gönderdiği mektupla ikaz eden Dıbeybe hükümeti, deniz alanlarındaki tacize ilişkin Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan izahat istedi. 

Trablus'un uyarısına ilişkin Kathimerini'ye görüş açıklayan Yunan yetkililer, bir yandan Dıbeybe'nin iddialarının dayanaksız olduğunu savunurken aynı zamanda bu uyarıya 'sözlü cevap vereceklerini' bildirdi. Yunanlıların Libya'ya yazılı değil de sözlü yanıt verme yoluna gitmesinin nedeni merak konusu oldu. 

Deniz alanlarını belirleme konusunda Libya ile Yunanistan arasında ikili bir anlaşma olmadığı için iki ülke arasında ortay hat esas alınıyor. Bu hatta göre Yunanistan'ın kaynaklarını çalmak istediği bölge, Libya MEB'i içerisinde bulunuyor. 

Yunanistan ortay hatta Girit adasını esas alarak Libya MEB'inden 39 bin kilometrekare alanı çalmak istiyor.

Gözler Amerika'nın üzerinde! Donald Trump suikastı dünyada nasıl yankılandı? Gözler Amerika'nın üzerinde! Donald Trump suikastı dünyada nasıl yankılandı? Haberi Görüntüle

LİBYA KAYNAKLARINI TÜRKİYE ÇIKARACAK

Türkiye-Libya arasında hidrokarbon kaynaklarının çıkarılması, işlenmesi ve pazarlanması yönünde bir anlaşma imzalanmıştı. Ankara ile Trablus aynı zamanda 2019 Kasım'ında deniz yetki alanlarını belirleme anlaşmasına imza atmıştı. 

Türkiye'yi Libya'ya denizden komşu yapan bu anlaşma Yunan yönetimini küplere bindirmiş, Atina'nın sonraki dönemde Ankara destekli Trablus yönetimini elimine etme girişimleri de sonuçsuz kalmıştı. 

Girit güneyindeki deniz alanlarında Libya'nın petrol ve doğalgaz kaynaklarını çalmak için bir deneme yapan Yunanlılar, Trablus'tan aldıkları uyarı konusunda Türkiye'yi suçluyor. 

Netanyahu'ya boykot! Kamala Harris, Netanyahu'nun hitap edeceği Kongre ortak oturumuna katılmayacak Netanyahu'ya boykot! Kamala Harris, Netanyahu'nun hitap edeceği Kongre ortak oturumuna... Haberi Görüntüle

KATHIMERİNİ: ARKASINDA TÜRKLER VAR

Kathimerini gazetesi, Abdulhamid Dıbeybe'nin Atina'dan izahat istemesinde 'Türkiye etkisine' dikkat çekerek, Ankara-Trablus arasındaki derin bağlara vurgu yaptı. 

Türkiye'nin Mavi Vatan'ından 40 bin kilometrekarelik bölgeye 'çökmek' için Seville Üniversitesi'ne harita hazırlatan Atina, ana karaya 550 kilometre uzaklıktaki Meis adasının 'deniz yetki alanı' olduğunu iddia ediyor. Meis, Türkiye kıyalarına sadece birkaç kilometre uzaklıkta bulunuyor. 

Miçotakis yönetimi, Türkiye'nin Libya ile yaptığı enerji anlaşmaları sonrasında Türk sondaj gemilerinin Girit güneyine gönderilmesinden endişe ediyordu. 

Habere Tepki Ver

0

2

0

0

0

0

1

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading