Yandex Metrica

Arkasında Türk istihbaratı var demişti: Sömürgeciler kurşunlanıyor

Arkasında Türk istihbaratı var demişti: Sömürgeciler kurşunlanıyor

Fransız yönetimi, Paris'e 17 bin kilometre uzaktaki Yeni Kaledonya adasında Kanakların silahlı isyanını bastıramadı. Adada her yer savaş alanına dönüştü. Sömürgeciler çıkan olaylardan Türkiye ve Azerbaycan'ı sorumlu tutuyor. 

Dünya

22.05.2024, 12:17

Emmanuel Macron, Fransa'ya 17 bin kilometre uzaktaki Yeni Kaledonya'da patlak veren isyanı bir türlü durduramıyor. Paris'e bağlı yarı özerk bölgede yerli Kanak halkı, Fransız sömürgecileri adadan atmaya kararlı görünüyor. 

Avustralya doğusunda nikel madenleriyle ünlü Yeni Kaledonya, bağımsızlığı için silaha sarıldı. Halk, Fransız askerleriyle çatışıyor. 

Paris yönetimi bölgede internete ve özellikle TikTok uygulamasına yasak koymuştu. İsyanın patlak vermesiyle birlikte bölgeye Paris'ten gönderilen yaklaşık 2 bin 500 Fransız askeri olayları kontrol altına almakta güçlük çekiyor. 

Avustralya, İngiltere ve ABD, vatandaşlarının Yeni Kaledonya'yı acilen terk etmeleri çağrısında bulunurken Fransız işgalcilerle ada halkı arasındaki çatışmaların şiddetlenmesi bekleniyor. 

Ülkeye girişleri yasaklandı! İngiliz şirket yöneticilerine şok: Çizginizi değiştirin! Ülkeye girişleri yasaklandı! İngiliz şirket yöneticilerine şok: Çizginizi değiştirin! Haberi Görüntüle

ADADA HER YER SAVAŞ ALANI GİBİ 

Macron yönetiminin olaylardan ötürü Türkiye ve Azerbaycan istihbaratını suçladığı süreç daha kanlı bir aşamaya evrilebilir. İsyanın patlak verdiği 13 Mayıs'tan beri en az 6 kişi öldü, 100'den fazla güvenlik görevlisi de yaralandı. Kanak halkından gözaltına alınan kişi sayısının 270'i geçtiği belirtiliyor. 

Kaledonya Kongre binası ve Cumhuriyet Yüksek Komisyonu önünde toplanan göstericiler başkent Noumea'da ana caddeleri de barikat ve yakılmış araçlarla kapattı. Binlerce işyeri ve otomobilin ateşe verildiği adada Fransızların yerli Kanak halkıyla restleşmesinin ne kadar süreceği bilinmiyor. 

Yeni Kaledonya'ya düzenli olarak kendi vatandaşlarını yerleştiren Fransa, burada 10 yıldan fazla ikamet etmekte olan Fransızlara oy kullanma hakkı getiren anayasa değişikliğini hayata geçirmek istiyor. Böylelikle Kanak halkı kendi topraklarında azınlık pozisyonuna düşecek ve ülke yönetiminde bir hakkı bulunmayacak. 

Yeni Kaledonya'nın Fransızlar tarafından sınırsız işgali anlamına gelen bu hamleye Kanaklar silahla direnmeye kararla görünüyor. 

Yeni Kaledonya'da Fransızlara isyan sürüyor.

İsrail ordusundan skandal itiraf: İki İsrailli esiri yanlışlıkla öldürdük! İsrail ordusundan skandal itiraf: İki İsrailli esiri yanlışlıkla öldürdük! Haberi Görüntüle

EMMANUEL MACRON UÇAĞA ATLADI GİTTİ

Göstericilerin organizatörlerinden Jessie Ounei, "Kanak bağımsızlık hareketi on yıllardır kendi kaderini tayin etme arayışında. Ancak Fransız hükümetinin bize cevabı hep boş vaatler ve dozu giderek artan şiddet oluyor. Bugün, Kanak halkıyla dayanışma içinde olma ve bu baskı, adeletsizlik döngüsünün sona ermesini talep etme zamanıdır" dedi. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un geçtiğimiz günlerde Yeni Kaledonya'daki isyanın önderleriyle video konferans yöntemiyle görüşme talebi reddedilmişti.

Emmanuel Macron

Macron adada sükûneti sağlayabilmek için uçakla Yeni Kaledonya'ya gitti. Macron'un burada Fransız askerlerinin silahlarıyla bastırılmak istenen Kanak halkıyla buluşması bekleniyor. 

OHAL ilan edilmiş adada olayların müsebbibi olarak Türkleri gören Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, birkaç gün önce doğrudan Azerbaycan'ı hedef almış, "Bakü yönetiminin bu işin içinde olduğuna dair güvenilir bilgiye sahibiz. Azerbaycan meselesi uydurma değil, gerçek. Azerbaycan iç işlerimize müdahale ediyor. Bağımsızlık aktivistleri Bakü ile anlaşma yaptı" iddiasında bulunmuştu.

ABD'de anketten çarpıcı sonuç! Kamala mı, Trump mı? ABD'de anketten çarpıcı sonuç! Kamala mı, Trump mı? Haberi Görüntüle

YENİ KALEDONYA HALKI NİÇİN İSYAN ETTİ?

Dünya nikel rezervinin yüzde 10'undan fazlasını barındıran Kaledonya adası, önemli bir zenginliğin üzerinde oturuyor. Fransızlar buradaki madenleri yüz yılı aşkın süredir Kaledonya'nın gerçek sahipleri olan Kanak halkından çalıyor. 

Paris yönetiminin 1853'te ilhak edip 1946'ya kadar sömürge olarak yönettiği ada, 2003'e dek Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu içinde yer aldı ve 2003'teki anayasa değişikliği sonucu Fransa'ya bağlı özerk bir bölge haline geldi. 

Paris, Kaledonya'nın bir gün kontrolden çıkma ihtimaline karşı adadaki nüfus yapısını değiştirmek için Kaledonya'ya düzenli olarak Fransız vatandaşlarını yerleştirdi. 

Yıllar içerisinde Kaledonya'nın yerli halkı Kanakların 300 bin olan toplam nüfus içerisindeki payı yüzde 50'inin altına düştü. Kaledonya'da 2018'den 2021'e 3 kez 'bağımsızlık' için referandum düzenlense de Fransa'yı kovmak isteyenlerin oranı yüzde 50'yi geçemediği için sandıktan hep 'hayır' oyu çıktı. 

Ülkenin bağımsızlığını savunan Kanak Sosyalist Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLNKS) referandumda Fransızların hile yaptığını belirterek sonuçlara itiraz etti ve oylamayı boykot kararı kaldı. 

Bu esnada Fransa, Kaledonya'ya yerleştirdiği 25 binden fazla Fransız'ın seçimlerde oy kullanması için anayasa değişiklik tasarısı hazırlattı. Yerli Kanak halkını Kaledonya'da tamamen etkisizleştirmek için yapılan bu hamle bardağı taşıran son damla oldu. Kanaklar, bağımsızlık için sokağa indi.

Yeni Kaledonya halkı bağımsızlığı için silaha sarıldı.

Habere Tepki Ver

5

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading