Yandex Metrica

Arap Birliği Zirvesi sona erdi: Hamas sonuç bildirisinden memnun

Arap Birliği Zirvesi sona erdi: Hamas sonuç bildirisinden memnun

Bahreyn'in ilk defa ev sahipliği yaptı 33. Arap Birliği Zirvesi sona erdi. Zirvenin sonuç bildirisinde Gazze'de acilen ateşkesin sağlanması ve bağımsız Filistin devletinin oluşması gerçeğini somutlaştıracak Ortadoğu'da uluslararası barış konferansın düzenlenmesi çağrısı yapıldı. Hamas'tan yapılan açıklamada ise sonuç bildirisinin memnuniyetle karşılandığı bildirildi. Yapılan yazılı açıklamada "Kardeş Bahreyn'de düzenlenen 33. Arap Birliği Zirvesi'nde yayınlanan ve halkımızın kurtuluş ve bağımsızlık özlemlerine sağlam ve sarsılmaz Arap desteğini vurgulayan açıklamayı memnuniyetle karşılıyoruz." denildi.

Dünya

22.05.2024, 00:17

Bahreyn'in başkenti Manama, önemli bir zirveye ev sahipliği yaptı. İsrail'in Gazze'ye yönelik olarak yaklaşık 8 aydır süren saldırılarının devam ettiği bir dönemde düzenlenen 33. Arap Birliği Zirvesi'ne Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife'nin yanı sıra Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Yardımcısı ve Başbakan Muhammed bin Raşid, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Ürdün Kralı 2. Abdullah, Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Raşid, Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Gazvani, Komorlar Birliği Cumhurbaşkanı Assoumani Azali, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh, Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed katıldı. Zirvede, başbakan ve yardımcısı düzeyinde ise Kuveyt Başbakanı Ahmed el-Abdullah es-Sabah, Fas Başbakanı Aziz Ahnuş, Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Somali Başbakanı Hamza Abdi Barre ile Umman Başbakan Yardımcısı Esad bin Tarık Al Said yer alırken Cezayir, Tunuz ve Sudan ise dışişleri bakanları düzeyinde temsil edildi. 

F-35'lerle bir gece ansızın Türkiye'de olabiliriz: Yunan bakandan haddini aşan sözler! F-35'lerle bir gece ansızın Türkiye'de olabiliriz: Yunan bakandan haddini aşan... Haberi Görüntüle

GAZZE VURGUSU

Zirvenin ardından Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt'la birlikte basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısınd konuşan Ebu Gayt, "Gazze Şeridi'nde acilen ateşkesin sağlanması ve bağımsız Filistin devletinin oluşması gerçeğini somutlaştıracak Orta Doğu'da uluslararası barış konferansın düzenlenmesi çağrısının bulunduğuna" dikkati çekti. Bayreyn basını ise liderlerin  İsrail'in Gazze Şeridi'nde devam ettirdiği acımasız saldırılarını, sivil Filistin halkı aleyhinde işlenen suçları ve İsrail'in uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuku benzeri görülmemiş şekilde ihlal etmesini" şiddetle kınadığını bildirdi. Haberde İsrail'in Gazze'de sivilleri hedef almasının kabul edilemez olduğunu, kuşatmanın bir silah olaak kullanılmasının, aç bırakmanın, zorla yerinden etmelerin ve öldürmelerin kabul edilemez olduğu yönünde ortak kanaate sahip oldukları ifade edildi. Ayrıca liderler, saldırıların bir milyonu aşkın sivilin sığındığı Refah'a kadar yayılmasının ve İsrail'in Refah Sınır Kapısı'nın Filistin tarafını ele geçirmesinin sakıncalarına değindi.

Ayrıca 2025'te yapılacak bir sonraki zirvenin Irak'ta yapılacağı açıklandı.

KKTC'de en zengin kaynağa ulaşıldı: İlk numuneler kamuoyuyla paylaşılacak KKTC'de en zengin kaynağa ulaşıldı: İlk numuneler kamuoyuyla paylaşılacak Haberi Görüntüle

HAMAS MEMNUN

33. Arap Birliği Zirvesi'nin sonuç bildirisi Hamas'ı memnun etti. Hamas'tan yapılan açıklamada "Kardeş Bahreyn'de düzenlenen 33. Arap Birliği Zirvesi'nde yayınlanan ve halkımızın kurtuluş ve bağımsızlık özlemlerine sağlam ve sarsılmaz Arap desteğini vurgulayan açıklamayı memnuniyetle karşılıyoruz." denildi. Açıklamada ayrıca Arap ülkelerine, İsrail'i saldırılarını durdurmaya, Refah Sınır Kapısı da dahil olmak üzere ordusunu Gazze'nin tamamından çekmeye, ablukayı kaldırmaya, yerinden edilenlerin geri dönüşüne ve Gazze'nin yeniden inşasını gerçekleştirmeye zorlamak için gerekli önlemleri almaları çağrısında bulunuldu.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading