Yandex Metrica

Aliyev İran'a meydan okudu: Bizi kimse korkutamaz! Camileri yıkanları kucaklayan ihanet içindedir

Aliyev İran'a meydan okudu: Bizi kimse korkutamaz! Camileri yıkanları kucaklayan ihanet içindedir

Karabağ'ın kalbi Şuşa'nın Ermeni işgalinden kurtarılmasının yıldönümünde Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Erivan'a destek için sınırda tatbikat düzenleyen İran'a meydan okudu: "Gerektiğinde harekete geçeriz, bizi kimse korkutamaz!"

Dünya

29.04.2024, 05:13

İki yıl önce Karabağ'ı Ermeni işgalinden kurtaran Azerbaycan, tarihi Şuşa zaferinin yıldönümünü kutluyor. Karabağ topraklarının kalbi olarak nitelenen Şuşa 8 Kasım 2020 günü Azerbaycan ordusunun operasyonuyla işgalden kurtarılmış ve Erivan yönetimi ateşkes istemek zorunda kalmıştı. 

Zaferin yıldönümü vesilesiyle kentte tören düzenlendi. Törene eşi Mihriban Aliyeva ve oğlu Haydar Aliyev'le birlikte katılan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 
üst düzey askerlere hitabında önemli mesajlar verdi. 

"Şuşa'ya giden yol 27 Eylül'de başladı. Savaşın ilk gününden son gününe kadar Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri daima ilerledi ve 44 boyunca tek bir geri adım atmadı" diyen Aliyev, halkın tek yumrukta birleştiğini, zaferin ardından bölgede yoğun kalkınma hamlelerine giriştiklerini, tüm bunları güçlü ekonomi sayesinde başardıklarını söyledi. 

Karabağ'ı kurtardıktan sonra Tahran'dan gelen Ermeni yanlısı mesajlara üstü kapalı işaret eden Aliyev, "Camileri yıkanlar Müslüman ülkelerle dost olamaz. Müslüman ülkelerin liderleri camileri yıkanları kucaklayamaz değil mi? Onlara sarılıp öpebilir mi? Bu ikiyüzlülüktür, bu ihanettir, bunun başka adı yoktur" dedi. 

Erivan yönetiminin 10 Kasım 2020 tarihinde yapılan anlaşmaya uymadığına, silahlı güçlerini Karabağ'dan tam anlamıyla çekmediğine ve Zengezur Koridoru'nu açmamakta ısrar ettiğine dikkat çeken Aliyev, tehditlere karşı son iki yılda orduyu daha da güçlendirdiklerini belirterek şunları söyledi:

"Mevcut Azerbaycan ordusu iki yıl önceki Azerbaycan ordusundan daha güçlüdür, bunu herkes bilmeli! Ermenistan ve herkes! Ermenistan İkinci Karabağ Savaşı'ndan dersler çıkarmalı ve ateşle oynamanın kendilerine pahalıya mâl olacağını bilmelidir. Umarız bunu anlarlar. Umarız Karabağ'a göz dikmezler. Rus barış gücü askerleri orada geçici olarak bulunuyor; Ermeniler yine birilerine güvenirse yine trajediyle karşı karşıya kalır."

"Ağdam'ı, Kelbecer'i, Laçın'ı anlaşma kapsamında bize vermeselerdi kafalarını yine ezerdik. Ama tekrar söylüyorum, Ermeni silahlı güçlerinin Karabağ'da ne işi var? Sabrımız tükendiği vakit gerekli adımları yine atacağımızı bilsinler. Zengezur Koridoru Ermenistan'ın sorumluluğundadır. Ermenistan Azerbaycan'ın batı bölgeleri ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında bir karayolu bağlantısı kurmayı da üstlenmiştir. İki yıl geçti ama hâlâ fizibilite çalışması yok, hareket yok, demiryolu yok, yol yok... Daha ne kadar beklememiz gerekiyor?"

"İki yılda büyük inşaat işleri yaptık, Karabağ ve Doğu Zengezur'u yeniden inşa ediyoruz, edeceğiz. Aynı zamanda ordumuzu daha da güçlendiriyoruz. Ermeni halkına sesleniyorum: Bölgeyi oyun sahaları haline getirmeye çalışan diasporanın ikinci kez kurbanı olmasınlar. Söz bizdedir, güç bizdedir. Gerekirse gücümüzü bir kere daha gösteririz. Sınırımızda Ermenistan'a destek için askeri tatbikat yapanların da bilmesi gerekiyor. Bizi kimse korkutamaz. Ermenistan bir an önce anlaşmanın gereklerini uygulasın ve şunu unutmasın ki, kimse gelip onların yerine savaşmaz."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading