Alaa es-Sıddık'ın sır ölümü: BAE mi öldürdü?

Alaa es-Sıddık'ın sır ölümü: BAE mi öldürdü?

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) vatandaşı insan hakları aktivisti Alaa es-Sıddık'ın Londra'da bir trafik kazasında ölmesi, akıllara cinayet şüphesini getiriyor.

Dünya

17.05.2024, 13:05

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) vatandaşı insan hakları aktivisti Alaa es-Sıddık, önceki gün, İngiltere’nin başkenti Londra’da bir trafik kazası sonucunda hayatını kaybetti.

Londra merkezli ALQST İnsan Hakları Örgütü’nde İcra Müdürü olarak görev yapan es-Sıddık, 2012 yılından beri BAE’de tutuklu bulunan babası Muhammed es-Sıddık’ın serbest bırakılması için hukuk mücadelesi veriyordu.

ALQST İnsan Hakları Örgütü tarafından, es-Sıddık’ın vefatının ardından yayımlanan açıklamada, ilk incelemelere göre olayın bir cinayet olmadığının anlaşıldığı ancak polisin incelemelerini sürdürdüğü bildirildi.

Cinayet şüphesi 

Polisin herhangi bir cinayet bulgusuna rastlanmadığını bildirmesine rağmen Körfez ülkelerinin geçmişte Londra’da çok sayıda muhalife suikast düzenlemesi olayın bir cinayet olabileceğini akıllara getiriyor.

Alaa es-Sıddık, BAE ve Suudi Arabistan rejimlerine sert eleştirileriyle biliniyordu.

Es-Sıddık, tutuklu babasının yanı sıra her iki ülkedeki fikir tutuklularının da hakları için çeşitli platformlarda mücadele ediyordu.

Suudi Arabistan’ın yıllarca hapis tuttuğu kadın hakları aktivistli Lujain el-Hezlul’un kız kardeşi Lina el-Hezlul, twitter aracılığıyla yaptığı paylaşımda, Alaa es-Sıddık’ın babası ve tüm fikir tutukluları için verdiği mücadeleye dikkat çekti.

Babası 10 yıldır tutuklu

Ala es-Sıddık’ın babası Muhammed es-Sıddık, Nisan 2012’de BAE tarafından tutuklanarak 10 yıl hapisle cezalandırılmıştı.

Babası hakkında daha önce bir video yayınlayarak tüm dünyaya çağrı yapan Ala es-Sıddık, videoda BAE’deki terörle mücadele yasası nedeniyle tutukluluk sürelerinin keyfi olarak uzatıldığını ileri sürmüştü.

Es-Sıddık, söz konusu video kaydında “Babamla aynı davada yargılanıp 7 yıl hapis cezası alanlar hala hapishaneden çıkarılmadı” ifadelerini kullanmıştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading