Yandex Metrica

Akıllara durgunluk veren savaş planı: Kaliningrad'ı işgal et NATO gölünü yok et

Akıllara durgunluk veren savaş planı: Kaliningrad'ı işgal et NATO gölünü yok et

Rusya Ukrayna savaşını kazanırsa bir sonraki hedef Baltık ülkeleri olabilir. İlk hedef bir zamanlar Doğu Prusya'nın başkenti olan Rusya'nın dış bölgesi Kaliningrad...

Dünya

19.05.2024, 01:03

Rusya'nın Ukrayna'da ülkede zafer kazanması halinde Vladimir Putin'in Baltık ülkelerine saldırı emri verebileceğine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Bu senaryoda, bir zamanlar Doğu Prusya'nın başkenti olan Rusya'nın dış bölgesi Kaliningrad önemli bir rol oynayabilir. 

Eski NATO başkomutanı James Stavridis, gerilimin tırmanması durumunda NATO'nun tam da bu noktada müdahale etmesi gerektiği görüşünde.

Stavridis, ABD merkezli Bloomberg için yazdığı bir makalede durumu şöyle  özetliyor;

"NATO gücünü, Baltık Denizi'ni, Baltık NATO ülkeleri (Estonya, Letonya ve Litvanya) ile ittifakın geri kalanı arasında coğrafi bir ayrım çizgisi görevi gören Kaliningrad'a baskı uygulamak için kullanacak"

386 kilo kaldıran şampiyon 9.6 gramlık Rus kurşununa yenik düştü: Şampiyon halterci çatışmada hayatını kaybetti 386 kilo kaldıran şampiyon 9.6 gramlık Rus kurşununa yenik düştü:... Haberi Görüntüle

PUTİN'İN GÖZÜ NATO GÖLÜ'NDE

Eski deniz amirali, bölgenin stratejik ve askeri önemine değinerek, Kaliningrad'ın "savaş durumunda etkisiz hale getirilmesi" gerektiğini vurguluyor.

Rus kara birliklerinin “kritik Suwalki Koridorunun kontrolünü ele geçirmesini” önlemek için NATO'nun müdahale etmesi gerekecekti. Litvanya, Rusya'nın müttefiki Belarus ve Rusya'nın Kaliningrad'ıyla komşudur. Bu iki ülke arasında, Litvanya'dan batıya, Polonya'ya kadar Suwalki Geçidi adı verilen dar bir kara koridoru uzanıyor. Kaliningrad eksklavının kendisi doğrudan Baltık Denizi üzerinde yer almaktadır ve Rusya ile doğrudan kara bağlantısı yoktur.

Rusya Devlet Başkanı Putin,

Rusya Devlet Başkanı Putin,

Baltık Denizi zaten neredeyse tamamen ittifakın kontrolü altında; bu nedenle İsveç ve Finlandiya'nın katılımından bu yana uzmanlar burayı "NATO gölü" olarak adlandırıyor.

Yunanistan'ın ambargosuna rağmen: Uluslararası Zirve’de KKTC Bayrağı dalgalandı Yunanistan'ın ambargosuna rağmen: Uluslararası Zirve’de KKTC Bayrağı dalgalandı Haberi Görüntüle

BALTOP TATBİKATI GÖZDAĞI VERECEK

Bu arada Putin, Stavridis'in işaret ettiği gibi ironik bir şekilde bir zamanlar Rus çarları tarafından "Batı dünyasına açılan bir pencere" olarak övülen Baltık ülkelerinin St. Petersburg'a yaklaşımlarını kontrol etmeye devam ediyor. Savaş durumunda Rusya'nın sonunu getirebilecek bir pencere.

Gerilimin tırmanması durumunda "NATO, küçük Kaliningrad'a baskı uygulamak için Baltık Denizi'ni kullanmak zorunda kalacak." Çünkü orada sadece Rusya'nın Baltık Denizi Filosu değil, aynı zamanda “önemli hava ve füze birlikleri” de bulunacaktı.

Birkaç hafta içinde, 2-16 Haziran tarihleri ​​arasında NATO yıllık “Baltops” tatbikatını gerçekleştirecek. NATO bilgilerine göre amaç Baltık Denizi'nde “bölgesel saldırganlığı savunmak ve stratejik ilişkileri güçlendirmek”. Geçen yıl tatbikata neredeyse 50 gemi, 45 uçak ve yaklaşık 6.000 denizci katıldı.

İsrailli vekilden Gazze itirafı: 'Tek bir Kassam tugayını bile yok edemedik' İsrailli vekilden Gazze itirafı: 'Tek bir Kassam tugayını bile yok... Haberi Görüntüle

BALTIK TUZAĞI

Baltık'taki deniz kontrolünün ikinci unsuru, Rusya'nın hava ve deniz kabiliyetini sınırlamak için denizde hava gücünün  konuşlandırılması olacaktır. Muhtemelen Baltık'taki operasyonlar için bir prova niteliğinde olan, Neptün Saldırısı Operasyonu'nda son iki haftadır Akdeniz'de benzer düzeyde NATO deniz yeteneği sergilendi: beş uçak gemisi saldırı grubu ve 11 ülkeden düzinelerce gemi.

Avrupa'daki tüm ABD deniz kuvvetlerinin eski komutanı (ve on yıl önce NATO'daki önemli ortaklarımdan biri) emekli Amiral James Fogo, tatbikatın kıdemli gözlemcisi ve lideriydi. Bana, güçlü uçak gemisi Charles de Gaulle liderliğindeki bir Fransız uçak gemisi saldırı grubunu ilk kez tam NATO komutası altında görmenin özellikle önemli olduğunu söyledi.

Denizdeki güç dengesi artık Rusya'nın aleyhine olmasına rağmen Rusya, Baltık'taki herhangi bir NATO tatbikatına tepki verecektir. Gelecek ay kısa vadeli siber savaşa girişebilirler. Bu, son haftalarda ticari uçakları hedef alarak denedikleri bildirilen bir şeye benziyor. (Finnair, çeşitli müdahale olaylarından sonra Estonya'ya düzenli günlük uçuşlarını askıya almak zorunda kaldı). NATO, BALTOPS'ta hem saldırı hem de savunma amaçlı elektronik savaşa girerek Rus saldırganlığına karşı koyabilir.

Habere Tepki Ver

1

0

4

0

0

0

1

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading