Yandex Metrica

Akdeniz sahil kasabasına 35 milyar dolar geldi! Orada yaşayanlar başka yere taşınacak

Akdeniz sahil kasabasına 35 milyar dolar geldi! Orada yaşayanlar başka yere taşınacak

Ekonomik krizle boğuşan Mısır, Birleşik Arap Emirliklerinin 35 milyar dolarlık doğrudan yatırım hamlesiyle rahat bir nefes aldı. Akdeniz kıyısındaki Ras el-Hikme kasabası dev bir turizm cennetine dönüşecek.

Dünya

16.05.2024, 20:25

Yıllardır ekonomik sorunlarla boğuşan Mısır, petrol zengini Körfez ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri'nin doğrudan yatırım hamlesiyle rahat bir nefes aldı. Kahire ile Abu Dabi arasında yapılan anlaşma kapsamında Emirlik, Mısır'ın Akdeniz sahilindeki tatil beldesi Ras el-Hikme'yi dev bir turizm merkezine dönüştürmek için 35 milyar dolarlık yatırım yapacak. 

Turistik ve emlak projelerinden oluşan yatırımlar Mısır'a 15 milyar ve 20 milyar dolar şeklinde iki paket halinde aktarılacak. BAE devletine ait olacak tesislerin işletmeye açılmasının ardından elde edilecek kârın yüzde 35'i Mısır'a bırakılacak. 

Mısır'ın Ras el-Hikme kasabası

Anlaşmaya yönelik açıklama Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli tarafından yapıldı. Ras el-Hikme kasabasına yönelik yatırımlar konusunda BAE ile anlaşmayı kabul ettiklerini duyuran Medbuli, 15 milyar doların bir hafta içinde Mısır'a verileceğini, bunu iki ay sonra 20 milyar doların takip edeceğini söyledi. Başbakan, anlaşmanın ülke tarihindeki en büyük doğrudan yabancı yatırım anlamına geldiğine dikkat çekti. 

Mısır'ın Ras el-Hikme kasabası

Türk düşmanı ABD'li senatör Menendez, yolsuzluk davasında suçlu bulundu Türk düşmanı ABD'li senatör Menendez, yolsuzluk davasında suçlu bulundu Haberi Görüntüle

ORADA YAŞAYANLAR BAŞKA YERE

Mısır'ın en değerli kıyı bölgelerinden biri olan Ras el-Hikme'de proje alanının 170 milyon metrekare olduğu belirtiliyor. Konutlar, turistik tatil köyleri, okul, üniversite, sanayi bölgesi, iş merkezleri ve bir adet havaalanının kurulacağı bölgede yaşayan Mısırlılar ise başka yerlere zorunlu göçe tâbî tutulacak. Bu kişilere tazminat ödenecek. 

Anlaşmanın duyurulmasıyla birlikte perşembe günü 62 Mısır lirası düzeyinde seyreden Amerikan doları, cuma günü birdenbire 57 lira seviyesine geriledi.

Mısır aynı zamanda 10 milyar doları aşan bir kurtarma paketi konusunda Uluslararası Para Fonu (IMF) ile görüşmeler yürütüyor. Mısır Başbakanı, IMF ile anlaşmaya varmalarının an meselesi olduğunu duyurdu. 

109 milyon nüfuslu Mısır, rekor enflasyon ve döviz kıtlığıyla boğuşuyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading