Afrika’da yeni cephe mi açılıyor? Nijer’den Fransa’ya açık savaş tehdidi!
Nijer’de cunta yönetiminin önde gelen isimlerinden General Amadou Ibro, Fransa ile savaşa girileceğini açıkladı. Fransa’yı ülkeyi istikrarsızlaştırmakla suçlayan Ibro’nun açıklamaları Paris tarafından sert şekilde yalanlandı. Fransız ordusu, iddiaları “bilgi savaşı ve dezenformasyon” olarak nitelendirdi.
Nijer ile Fransa arasındaki gerilim yeni bir boyuta taşındı. Nijer’de askeri yönetimin lideri General Abdourahamane Tiani’nin sağ kolu olarak bilinen General Amadou Ibro, halka Fransa’ya karşı savaşa hazırlık çağrısı yaptı. Sert ifadeler içeren açıklamalar kısa sürede sosyal medyada yayılırken, Fransa’dan resmi yalanlama geldi.
“FRANSA İLE SAVAŞA GİRECEĞİZ”
General Amadou Ibro, Fransızca yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:
“Bu seferberlik, Fransa ile savaşa hazırlanmak için ilan edilmiştir.”
Ibro sözlerini daha da sertleştirerek,
“Bilin ki Fransa ile savaşa gireceğiz. Daha önce savaşta değildik, şimdi Fransa ile savaşa giriyoruz.”
ifadelerini kullandı.
Konuşma sırasında kalabalığın “Kahrolsun Fransa” sloganları attığı ve açıklamaları alkışlarla desteklediği belirtildi.

FRANSA’DAN YALANLAMA: “MÜDAHALE SÖZ KONUSU DEĞİL”
Paris yönetimi ise suçlamaları kesin bir dille reddetti.
Fransız Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Albay Guillaume Vernet,
“Nijer’de Fransız müdahalesi söz konusu değil.”
açıklamasını yaptı.
Vernet, söz konusu açıklamaların “açıkça bir bilgi savaşı” niteliğinde olduğunu belirterek, bunun Nijer tarafından yürütülen bir dezenformasyon operasyonu olduğunu savundu.
General Ibro’nun konuşmasına ait görüntüler perşembe sabahı sosyal medyada geniş şekilde paylaşıldı.

MACRON’A VE BÖLGE LİDERLERİNE AĞIR SUÇLAMA
Nijer yönetimi, Fransa’yı uzun süredir ülkeyi istikrarsızlaştırmaya çalışmakla suçluyor.
Cunta lideri General Tiani, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u doğrudan hedef alarak, Benin Cumhurbaşkanı Patrice Talon ve Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara’yı da suçlamalarına dâhil etti.
Tiani, bu liderleri, Ocak ayı sonunda Niamey Uluslararası Havalimanı’na saldıran IŞİD bağlantılı cihatçıların “sponsorları” olmakla itham etti.

FRANSA ASKERLERİ 2023 SONUNDA ÇEKİLMİŞTİ
Fransa, Nijer’de terörle mücadele kapsamında görev yapan askerlerini 2023 yılı sonunda, cunta yönetimiyle yaşanan uzun diplomatik kriz sonrası ülkeden çekmişti.
Paris yönetimi, Nijer’i istikrarsızlaştırmaya yönelik herhangi bir girişimin söz konusu olduğunu ise her seferinde kesin bir dille reddetti.

GERİLİM TIRMANIYOR
Nijer’de askeri yönetimin Fransa’ya yönelik sert söylemleri, iki ülke arasındaki diplomatik kopuşun daha da derinleşebileceği yorumlarına neden oldu.
Özellikle “savaşa giriyoruz” ifadesi, Batı Afrika’daki dengeler açısından yeni bir kriz ihtimalini gündeme taşıdı.
AFP, JEUNEAFRIQUE, TRHABER
Benzer Haberler
Daha fazlası →
BM Genel Kurulu'nda ateşkes oylaması! ABD ile Ukrayna arasında anlaşmazlık çıktı
İsrailli eski bakan İran açıklaması! 'Hahamdan duydum' dedi tarih verdi
ABD basınından flaş iddia: Ankara acil durum planını güncelliyor! Türkiye mülteci akınına karşı İran topraklarında tampon bölge oluşturabilir
Ortadoğu'da sular iyice ısındı! ABD güç yığıyor, İran açıklama yapıyor: CIA ve Rubio Kongre liderlerine brifing verecek
Rakka'da terör örgütüne ağır darbe! Suriye güvenlik güçleri DEAŞ hücresini çökertti
Ürdün'den ABD'ye soğuk duş! İran'a yapılacak olası saldırıda hava sahasını kullandırmayacak
KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman, Rum lider Hristodulidis ile görüşecek: Kuzey'den Güney'e 20 bin doz aşı!
Türkiye vurucu gücünü katlıyor! İsrail medyasında panik: Daha güçlü gelecekler...