Yandex Metrica

ABD yaptırım koydu, bebekler öldü: Afganistan'da sadece 3 ayda 13 bin yavru can verdi

ABD yaptırım koydu, bebekler öldü: Afganistan'da sadece 3 ayda 13 bin yavru can verdi

ABD Afgan halkının parasına el koydu; iktidarda Taliban var diye tüm bankaları da bloke ediyor. Açlıkla boğuşan ülkede son 3 ayda 13 bin bebek daha doğar doğmaz can verdi. Afganistan felakete doğru gidiyor.

Dünya

23.01.2024, 19:02

Taliban'ın iktidara gelmesiyle ABD ve Avrupa'nın sosyal yardım desteklerini kestiği Afganistan büyük bir çöküş yaşıyor. Taliban öncesi dönemde bütçesinin yüzde 80'den fazlası dış yardımlardan oluşan ülke şu an yoklukla pençeleşiyor. 

Afganistan'da sadece 3 ayda 13 binden fazla yenidoğan bebeğin öldüğü tahmin ediliyor. Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Cavid Hazer, ülkede 2022 yılı başından beri yaklaşık 124 bin erken doğum vakası yaşandığını, bunun yüzde 10'unun bebek ölümüyle sonuçlandığını belirtti.  

Yetersiz beslenmenin yanında sağlık personeli ve ekipman sıkıntısı nedeniyle ülkedeki bebeklerden yüzde 10'u ölüyor. Sınır Tanımayan Doktorlar grubu, Taliban'ın iktidara gelmesinin ardından uluslararası yardımların askıya alındığını hatırlatarak özellikle güneybatı Afganistan'ın açlık tehlikesi altında bulunduğunu kaydediyor. 

ABD, Netanyahu'nun baskı çağrısını inkar edip kendi vatandaşlarını hedef aldı: 'Çeteler üniversiteleri ele geçirdi' ABD, Netanyahu'nun baskı çağrısını inkar edip kendi vatandaşlarını hedef aldı:... Haberi Görüntüle

AFGAN PARASINA ABD EL KOYMUŞTU

Dünya Sağlık Örgütü ise acil önlem alınmadığı takdirde Afganistan için felaketin yaklaşmakta olduğu uyarısı yapıyor. BM'nin Afganistan Özel Temsilci Yardımcısı Dr. Ramiz Alakbarov da Afganların yüzde 95'inin yeterince yemek yiyemediğini ve kötü gidişatın artmakta olduğunu belirtiyor. Alakbarov, çocukların durumunu ise şöyle anlatıyor:

"Hastane koğuşları yetersiz beslenmeden mustarip çocuklarla dolu; olması gerekenden daha küçükler... Gelişmiş bir ülkede beslenen bir çocuğun 6 ayda ulaştığı ağırlığa Afgan bebekler ancak bir yılda ulaşabiliyor. Bazıları o kadar zayıf ki, hareket edemiyorlar." 

7 milyar dolarlık Afganistan Merkez Bankası rezervinin yarısına ABD Başkanı Joe Biden'ın talimatıyla el konulmuştu. ABD, Afgan bankalarına yönelik katı kısıtlamalara devam ediyor. Bu nedenle insani yardım kuruluşları Afganistan topraklarında büyük zorluklarla karşılaşıyor. 

Uluslararası pek çok banka ise Taliban yönetimine fon transferini tehlikeli buldukları için insani yardım örgütlerinin gönderdiği parayı bloke ediyor. Mevcut durum ülkedeki trajediyi daha da artırıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading